Svenskar gillar Japan men tar avstånd från Kina

0
29

Svenskar gillar överlag Japan, ogillar Kina – och har ingen större koll på Indien. Det visar Asienbarometern, den första undersökningen av svenskars attityd till de tre stora ekonomierna i Asien, rapporterar DN. I undersökningen fick de tillfrågade svara ja eller nej på en rad påståenden om länderna, till exempel om de anses ha demokratiska rättigheter, om Sverige ska samarbeta med dem, och vilket ansvar de tar internationellt. Vad gäller Indien är tveksamheten större – där svarar många ”jag vet inte” på frågorna. – Det finns ett enormt kunskapsunderskott om Indien i Sverige som borde åtgärdas, säger Henrik Chetan Aspengren, forskare vid UI:s Asienprogram som ligger bakom rapporten. Undersökningen gjordes hösten 2021 och är en del av den nationella Som-undersökningen. Totalt har 1 654 människor i åldrarna 16-85 år svarat på påståendena om de tre asiatiska länderna. 3 500 människor tillfrågades. Planen är att Asienbarometern ska bli ett återkommande fenomen.