Cong tillbakadragande ger AAP en öppning i Haryana medborgarundersökningar

0
121

Väljare på Meham på söndag. (Expressfoto av Manoj Dhaka)

Kongressen’ Beslutet att inte bestrida Haryana kommunala omröstningar som hölls på söndagen kommer att gynna Aam Aadmi-partiet i dess debut medborgarval i delstaten.

Val hölls i 46 kommunala organ över hela Haryana, med resultat som kommer att tillkännages den 22 juni. Kongressen ställde inte upp några kandidater, även om vissa tävlar med partiets stöd. Medan den styrande BJP-JJP-koalitionen är optimistisk över sina chanser, hoppas AAP kunna dra nytta av kongressens steg i en stat som förblir ett av dess främsta mål, inklämd mellan de två stater som styrs av den – Delhi och Punjab.

Kongressen har hänvisat till att det inte finns någon organisationskader på distrikts- och monternivå för sitt beslut. Även om kongressen är det största partiet i delstaten efter BJP, har kongressen varit hårt försvagad av oändliga konflikter, som ett resultat av vilka den inte har kunnat välja organisatoriska enheter på gräsrotsnivå på över sju-åtta år. Vivek Bansal, som är ansvarig för partiets Haryana-affärer, sa att processen var igång, enligt beskrivningen av den nyligen höll Chintan Shivir.

Medan ledaren för kongressens lagstiftande parti och tidigare chefsminister Bhupinder Singh Hooda motiverade beslutet och sa att partiet aldrig hade bestridit medborgarundersökningar på sin symbol, och att det skulle ha varit oklokt att göra det nu med tanke på bristen på organiserad kader, har partiledarna ifrågasatte flytten. Detta är särskilt fallet eftersom kongressen inte har råd att avstå från politiskt utrymme i en stat där den fortfarande har en chans att slåss.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-21 juni 2022: Ta reda på relevansen av 'Education in India' till 'Hej…

Premium

Varför nämnde statsminister Modi Abbas Ramsada i sin blogg

Premium

Eknath Shinde ko gussa kyun aata hai: Åsidosatt av Thackerays i Sena, gå…

Premium

Nyhetsmakare | Eknath Shinde: Nr 2 efter Thackerays, supporter av BJP, MVA…Fler premiumhistorier >>

Bland dem som har registrerat sin oliktänkande är Tosham MLA Kiran Choudhry och tidigare ministerkapten Ajay Singh Yadav, förutom nu rebell MLA Kuldeep Bishnoi. Medan kongressen tog bort Bishnoi från alla partipositioner efter de senaste Rajya Sabha-mätningarna där han trotsade partilinjen, är Chaudhry’s roll i valet där partiet fick ett förödmjukande resultat också under ett moln.

Under tiden njuter AAP av kongressens obehag. Partiet som drabbades av en utspolning i både parlamentsmätningarna 2019 och Lok Sabha-valet i Haryana, i sin första seriösa intåg i staten, ser sina chanser efter sin massiva seger i Punjab och kongressens “walkover”.

Mer från Politisk puls

Klicka här för mer

I församlingens omröstningar 2019, där den Arvind Kejriwal-ledda AAP bekämpade 46 av 90 valkretsar, hade den inte vunnit någon, med de flesta av dess kandidater som misslyckades med att spara sina säkerhetsdepositioner och många fick mindre än 1 000 röster. Dess röstandel på 0,48 % var lägre än 0,53 % för NOTA. Det hade inte klarat sig bättre i Lok Sabha-undersökningarna, som det bestridde i allians med Dushyant Chautalas JJP.

AAP-källor sa till The Indian Express att genom att tävla om sin egen symbol i Haryana på ett stort sätt, hoppas partiet kunna behålla sin kader. En oväntad bonus har varit protesterna mot centrets Agnipath-plan, med Haryana en av de stater där ungdomar har gått ut på gatorna. AAP hoppas också att den kvarvarande ilskan över bondeprotesterna och anti-incumbency mot BJP-regeringen också kommer att hjälpa det.

Läs också |Kuldeep Bishnoi byter eld med Cong-ledare, men tar sig tid att lämna

En senior AAP ledaren sa att oavsett partiets siffra i opinionsmätningarna skulle det vara en indikator på den “glidande grafen” för BJP-JJP-koalitionen och AAP skulle åtminstone fånga det utrymme som kongressen brukade ha som den främsta oppositionen.

BJP-JJP, som har delat platserna 14:4 i kommunfullmäktige och överlåtit beslutet till kadrer på distriktsnivå i de 28 kommunala kommittéerna, lovade ett stort antal incitament och infrastrukturuppgraderingsåtgärder i försök att uppvakta väljarna.

En högt uppsatt BJP-ledare medgav att medan det fortfarande var två år kvar till parlamentsvalet var medborgarundersökningarna viktiga eftersom de skulle återspegla partiets styrkor och svagheter.

Expressprenumeration Kolla in våra specialpriser för praktikanter nationella läsare när erbjudandet varar Prenumerera nu