Waarom de eerste iPhone nog geen functie voor kopiëren en plakken had

0
105

Af en toe duiken er wat verhalen uit de oude doos op, bijvoorbeeld over oudere Apple-producten. Zo zijn er al talloze anekdotes over de eerste iPhone opgedoken, onder andere van Ken Kocienda. Hij was één van de belangrijkste engineers die werkte aan de eerste iPhone, samen met Steve Jobs. Hij was ook de bedenker van de autocorrect en deelde daar eerder al een verhaal over waarom autocorrectie niet altijd werkt. Nu is hij dus terug, maar dan over kopiëren en plakken.

Waarom de eerste iPhone geen kopiëren en plakken had

De mogelijkheid om tekst te kunnen kopiëren en plakken werd pas toegevoegd in iPhone OS 3.0. In eerste instantie is zijn verklaring waarom dit in eerste instantie ontbrak nogal kort en bondig: er was simpelweg geen tijd voor. In die periode werkte hij aan heel veel functies voor het toetsenbord, waaronder dus de autocorrectie en andere tekstfuncties. Ook was hij druk met hoe aanrakingen op het touchscreen geregistreerd werden. De plek van aanraking van je vinger met het scherm is namelijk wat anders dan hoe dit er voor de gebruiker uit ziet. De iPhone houdt daar rekening mee, zodat de juiste letter aangetikt wordt op het toetsenbord. Zeker op het kleinere scherm van de eerste iPhone was het belangrijk dat dit goed werkte.

Uiteindelijk werkte Kocienda met het team aan een functie voor kopiëren, knippen en plakken, nadat besloten was dat dit doorgeschoven werd naar een latere release. Hij bedacht onder andere het vergrootglas bij het verplaatsen van de tekstcursor. Het was ook nog een hele uitdaging om alles goed te laten werken. De cursor kan namelijk makkelijk verspringen nadat je je vinger van het scherm afgehaald hebt, door de manier hoe een multitouch-scherm werkt. Er zitten zoveel sensoren in dat een kleine verschuiving in de aanraking ervoor kan zorgen dat de cursor een letter verplaatst.

Hij bedacht daarom een manier waarop de sensor de juiste positie onthoudt, millisecondes voordat je je vinger van het scherm houdt. Op deze manier corrigeert de iPhone als het ware zichzelf. Het knipperende streepje verplaatst zich dan dus terug naar de juiste positie, vlak voordat je je vinger van het scherm haalt.

Meer verhalen van Ken Kocienda

Kocienda deelt op Twitter nog wat andere anekdotes over de vroege ontwikkeling. Hij bedacht de verschillende toetsenbordtypes, die zichzelf aanpassen aan het type veld waar je tekst in wil voeren. Tik je op een veld voor een telefoonnummer, dan verschijnt er een toetsenbord met slechts cijfers. Krijg je niet genoeg van leuke feitjes over de eerste iPhone? Lees dan onze eerdere artikelen:

  • Uitvinder van autocorrect legt uit wat er mis is
  • Prototypes voor het iPhone-toetsenbord
  • Wallaby-prototypes van eerste iPhone

Bekijk ook

‘Mijn eerste iPhone’ – de anekdotes van iCulture

Op de dag dat de iPhone precies 10 jaar bestaat, delen we onze persoonlijke anekdotes uit die tijd. Van het eerste magische moment met de iPhone, tot minder leuke ervaringen met het bricken van de eerste iPhones.