Ukraina förbjuder rysk kultur

0
56

Publicerad 20 juni 2022 kl 17.01

Utrikes. Ukrainas parlament har nu klubbat igenom nya lagar som gör det förbjudet att ge ut och importera rysk litteratur samt att spela rysk musik, rapporterar Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

En av de nya lagarna förbjuder tryckning av böcker skrivna av ryska medborgare, såvida författarna inte avsäger sig sina ryska medborgarskap och blir ukrainare. Förbudet gäller för dem som haft ryskt medborgarskap efter Sovjetunionens kollaps 1991.

Det blir även förbjudet att i kommersiellt syfte importera böcker tryckta i Ryssland, Vitryssland och ockuperat ukrainskt territorium. För att importera böcker på ryska från alla andra länder kommer det att krävas ett särskilt tillstånd.

En annan av de nya lagarna gör det förbjudet att i media och i kollektivtrafiken spela musik skapad av personer som varit ryska medborgare efter 1991.

Lagarna måste undertecknas av president Volodymyr Zelenskiy för att träda i kraft, men det finns enligt Reuters inget som tyder på att han motsätter sig förslagen, som fick brett stöd av hela parlamentet.