Rester av den brittiske journalisten Dom Phillips hittade i Amazon, polisen namnger ny misstänkt

0
125

Phillips, en frilansreporter som hade skrivit för Guardian och Washington Post, sökte efter en bok med Pereira och isolerade en bok. kontaktade nyligen stammar vid den federala byrån för inhemska frågor Funai. (Reuters Photo)

En rättsmedicinsk undersökning som genomfördes av mänskliga kvarlevor som hittats i Amazonas regnskog bekräftade på fredagen att de tillhörde den brittiske journalisten Dom Phillips, sade Brasiliens federala polis, och tillade att en sökning pågick efter en man misstänkt för inblandning i mordet på honom. Arbetet pågår för att fastställa dödsorsaken, uppger polisen i ett uttalande.

Kvarlevorna av en andra person, som tros vara den av inhemska experten Bruno Pereira, var fortfarande under analys, sade en rapport från CNN Brasil tidigare på fredagen. Pereira och Phillips försvann den 5 juni i den avlägsna Javaridalen som gränsar till Peru och Colombia. Tidigare i veckan hittade polisen mänskliga kvarlevor från en grav i djungeln där de leddes av en fiskare, Amarildo da Costa Oliveira, som erkände att ha dödat de två männen.

Phillips, en frilansreporter som hade skrivit för The Guardian och Washington Post, gjorde research för en bok om resan med Pereira, en före detta chef för isolerade och nyligen kontaktade stammar på den federala byrån för inhemska frågor Funai.

Polisen sa att deras utredning tydde på att det fanns fler personer inblandade bortom Oliveira och att de nu letade efter en man som heter Jeferson da Silva Lima. Han är den tredje misstänkte som namngetts av polisen efter Oliveira och hans bror, Oseney da Costa, som greps i veckan.

Best of Express PremiumPremium

För att öka EV-push, batterilösningar per indian behov

Premium

Indien kommer att vara avgörande för efterfrågan under de kommande 30 år, internationella arr…

Premium

Expressutredning — del 2: Viktiga raderingar på kast, minoriteter i rev…Premium

Varför finns inte Ukraina i vårt klassrumFler premiumhistorier &gt ;> Läs |Brasiliansk polis inleder brottsutredning under sökandet efter brittisk journalist

“Det finns en arresteringsorder utfärdad av State Court of Atalaia do Norte mot Jeferson da Silva Lima, aka ‘Pelado da Dinha’ , som inte har hittats just nu,” sa polisen.

“Utredningarna tyder på att mördarna agerade ensamma, utan chefer eller kriminell organisation bakom brottet.”

Lokal ursprungsgrupp Univaja, som dock spelade en ledande roll i sökandet, sa: “Brottets grymhet gör klart att Pereira och Phillips korsade vägar med en mäktig kriminell organisation som till varje pris försökte täcka sina spår under utredningen.”

Den sa att den hade informerat den federala polisen flera gånger sedan slutet av 2021 att det fanns en organiserad brottslig grupp som verkar i Javaridalen. INA, ett fackförbund som företräder arbetare på Funai, delade den uppfattningen.

Läs också |Hot, sedan vapen: En journalist och en expert försvinner i Amazonas

“Vi vet alla att våldet i Javaridalen är kopplad till en bred kedja av organiserad brottslighet,” stod det i ett separat uttalande. Polisen sa att de fortfarande letade efter båten Phillips och Pereira färdades i när de senast sågs vid liv.

U.S. Utrikesdepartementets talesman Ned Price efterlyste i fredags “ansvar och rättvisa,” säger att Phillips och Pereira mördades för att de stödde bevarandet av regnskogen och infödda folk. “Våra kondoleanser till Dom Phillips och Bruno Pereiras familjer… Vi måste kollektivt stärka insatserna för att skydda miljöförsvarare och journalister,” Priset sa på Twitter.

Expressprenumeration Kolla in våra specialpriser för internationella läsare när erbjudandet varar Prenumerera nu