Uttar Pradesh Pulse | Mens UP kramper med protester, mangler Oppn fra gatene

0
49

Brick-flaggermus ligger på veien mens politipersonell forsøker å spre agitatorer under en protest over de kontroversielle uttalelsene fra to nå suspenderte BJP-ledere mot profeten Mohammad, etter fredagsbønnen, i Prayagraj. (PTI/fil)

Uttar Pradesh 10. juni så omfattende protester etter vold utløst av to BJP-lederes bemerkninger om profeten— en av lederne ble suspendert og den andre utvist fra partiet. Som svar arresterte politiet rundt 300 personer og, med myndighetene reve huset til en politisk aktivistog forretningsmann i Prayagraj tidligere denne uken, er familiene til de som ble holdt i forbindelse med forrige ukes vold, redde for å motta varsler om riving av hjemmene deres. Saken har nådd Høyesterett, som torsdag søkte et svar fra delstatsregjeringen på Jamiat-Ulama-i-Hinds bønn og understreket at “rettsstaten må seire” og “ingen riving kan finne sted uten å følge behørig rettsprosess”.

Men mens statsadministrasjonens handlinger vakte stor kritikk på sosiale medier, har opposisjonspartiene i staten vært iøynefallende med sitt fravær på bakken. Partier som Samajwadi-partiet (SP), Bahujan Samaj-partiet (BSP) og kongressen har kritisert den BJP-ledede regjeringen, men har ikke gått ut i gatene for å protestere mot verken rivingene eller regjeringens militære rekrutteringsordning for Agnipath som har utløst demonstrasjoner i staten de siste to dagene.

In Premium Now |Bak Agnipath-ordningen protest: Midlertidig stopp, ingen pensjon eller helsefordeler

SP, som har vært det viktigste opposisjonspartiet i delstaten siden 2017, kom sist på gata i store protester i mars 2011. Dette var et år før de kom til makten i delstaten med absolutt flertall. Under disse protestene for over et tiår siden organiserte partiet aggressive demonstrasjoner i Lucknow mot den BSP-ledede regjeringen som styrte staten på den tiden. På det tidspunktet vakte nåværende SP-president Akhilesh Yadav offentlig oppmerksomhet da bilder av ham konfronterte politiet, og ble arrestert og dratt til en politibil kom til nyhetene. SP hevdet at deres arbeidere hadde brent mer enn én lakh-bilder av Mayawati, daværende sjefsminister, over hele staten. Minst 317 SP-arbeidere ble arrestert fra forskjellige deler av UP. Den gang var SPs frontantrekk som Lohia Vahini, Mulayam Singh Yadav Youth Brigade og Samajwadi Chhatra Sabha kjent for å arrangere gateprotester.

I fjor samlet SP-arbeidere seg i Lucknow etter at politiet arresterte Akhilesh for å ha demonstrert utenfor boligen hans etter at de ikke fikk besøke Lakhimpur Kheri der en konvoi med tre SUV-er, inkludert en eid av unionsministeren for hjemmet Ajay Mishra, drepte fire bønder og en journalist. I den påfølgende volden ble tre personer knyttet til BJP drept.

Best of Express Premium

Premium

For å øke EV-push, batteriløsninger etter indiske behov

Premium

India vil være en kritisk drivkraft for etterspørselen de neste 30 årene, internasjonalt…Premium

Express Investigation — Del 2: Nøkkelslettinger på kaste, minoriteter i rev.. .

Premium

Hvorfor Ukraina ikke er med i vår klasseromFlere premiumhistorier >>

«BJP prøver å få slutt på demokratiet. Vi gjør alle anstrengelser for å redde demokratiet. Akhilesh ji spilte en aktiv rolle i den nylige forsamlingssesjonen som leder av opposisjonen,” sa partiets talsperson Rajendra Chaudhary.

På spørsmål om hvorfor partiet ikke hadde gått ut i gatene på så lang tid, la han til. – Det kreves strategi og forberedelser. Vi gjør det.»

I likhet med SP har BSP vært merkbart fraværende fra gateprotester og agitasjoner. Den 27. mars, i det første organisasjonsmøtet etter debakelen i forsamlingsvalget, instruerte Mayawati partiarbeidere om å fortsette å hjelpe ofre for grusomheter. “Men du trenger ikke arrangere dharnas og demonstrasjoner for det,” sa hun.

En bulldoser som brukes til å rive boligen til Javed Ahmed, en lokal leder som angivelig var hovedkonspiratoren for voldelige protester mot nå suspenderte BJP-ledere’ bemerkninger om profeten Muhammed, i Prayagraj. (PTI)

BSP hadde sist tatt ut på veiene i juli 2016 da den daværende partiets nasjonale generalsekretær Naseemuddin Siddiqui ledet en protest i Lucknow med krav om arrestasjon av BJP-leder Dayashankar Singh for angivelig å ha kommet med kritikkverdige kommentarer om BSP-presidenten. Siddiqui er nå i kongressen mens Singh er minister i Yogi Adityanath-regjeringen.

Året før, i april, hadde BSP-arbeidere og -ledere arrangert demonstrasjoner over hele staten mot lovforslaget om landerverv, “apatien” til staten og sentrale myndigheter for bønder som er berørt av uvanlig regn, og den “forverrede” lov og orden i landet. stat under SP. Det var den første sit-in som partiet hadde organisert på et tiår. Mayawati deltok heller ikke i den sit-in siden, ifølge partiet, “hun var opptatt med å holde et skarpt øye med aktivitetene til sentralregjeringen i parlamentet”.

Les også |Bemerkninger gjenspeiler ikke regjeringens synspunkter : MEA om kontroversielle kommentarer om profeten

Kongressens talsperson Surendra Rajpoot hevdet at partiet sto solid med dem hvis hjem enten ble revet eller var under trussel om riving. “Festen vil arrangere dharnas og demonstrasjoner og gå ut i gatene. Vi stiller til støtte for ofre på gaten og i parlamentet og domstoler. Partiet har tidligere også arrangert demonstrasjoner om spørsmål om inflasjon, lov og orden og bønder,» la han til.

Det velter røyk fra et tog etter at det ble satt i brann av folk som protesterte mot Centre’s ‘Agnipath’ ordningen, i Ballia. (PTI)

Men partiet, som ikke har hatt en statlig enhetssjef siden Ajay Kumar Lallu gikk av for tre måneder siden, er svakt organisatorisk i staten. Det nylige forsøket på en demonstrasjon var på torsdag da noen av dets ledere og arbeidere ble arrestert da de forsøkte å marsjere fra statspartiets kontor til Raj Bhavan i protest mot det pågående avhøret av tidligere partipresident Rahul Gandhi.

< p>I mellomtiden påsto SP-alliert Rashtriya Lok Dal (RLD) at mangelen på protester skyldtes at regjeringen ikke lot andre arrangere demonstrasjoner selv på en demokratisk måte. Partiets nasjonale talsperson Rohit Agarwal sa: «RLD arrangerer alltid protester innenfor demokratiske grenser. Vi er aggressive på en demokratisk måte. RLD-parlamentsmedlemmer ga nylig et memorandum til Saharanpur-administrasjonen om bulldoserpolitikk.»

Mer fra politisk puls

Klikk her for mer

Agarwal sa at partipresident Jayant Chaudhary skulle organisere en “Yuva Panchayat” i UP fra 28. juni for å kreve tilbaketrekking av rekrutteringsordningen «Agnipath».

En opposisjonspartileder som ba om anonymitet, sa: «BJP-regjeringen spiller fra begge sider. Det forstyrrer harmonien ved å bruke beryktede elementer. Opposisjonspartiene har blitt forsiktige med å gjøre noe i denne situasjonen. Hvis vi blir mer aggressive, kan regjeringen anklage oss for å være sammen med opprørere.»

Ekspressabonnement Sjekk ut spesialprisene våre for internasjonale lesere når tilbudet varer Abonner nå