Profetanmärkning: USA fördömer uttalanden från före detta BJP-talespersoner

0
36

Stängd BJP-talesperson Nupur Sharma under ett program vid Delhi University. (PTI Photo)

Förenta staterna sa i fredags att de fördömer de kontroversiella uttalandena om profeten Mohammed och att det var “glad” att se det styrande partiet offentligt fördöma dem som gör uttalandena.

“Vi fördömer de stötande kommentarerna från nu avstängda BJP-tjänstemän och vi var glada över att se att partiet offentligt fördömer dessa kommentarer,” Utrikesdepartementets talesperson Ned Price sa till reportrar, enligt en rapport från nyhetsbyrån Agence France-Presse.

“Vi samarbetar regelbundet med den indiska regeringen på högre nivåer om frågor om mänskliga rättigheter, inklusive religionsfrihet eller tro och vi uppmuntrar Indien att främja respekt för mänskliga rättigheter,” Pris tillagt, rapporterat AFP.

Före detta Bharatiya Janata-partiets talespersoner Nupur Sharma och Naveen Kumar Jindal startade kontroverser i början av juni efter att den förra gjorde några nedsättande kommentarer om profeten Muhammed och det muslimska samfundet i en tv-debatt och den senare gjorde några upphetsande kommentarer i en tweet.

BJP stängde av båda medlemmarna från partiet. “BJP fördömer kraftigt förolämpningar av alla religiösa personligheter av någon religion. Bharatiya Janata-partiet är också emot all ideologi som förolämpar eller förnedrar någon sekt eller religion. BJP främjar inte sådana människor eller filosofi”, sa BJP:s generalsekreterare Arun Singh i ett uttalande.

“Under de tusentals åren av Indiens historia varje gång religionen har blomstrat och blomstrat. Bharatiya Janata-partiet respekterar alla religioner”, tilläggs det.

Best of Express Premium

Premium

BJP ser ut att störta Azam Khan i hans citadell men har fått sitt arbete borta

Premium

Varför experter säger att Indien inte behöver en befolkningspolitik

Premium

Monsun hittills: kraftiga regn i delar av nordost, knappast någon annanstans

Premium

Agnipath-schema: Varför åldersavslappning också kan bli ett problemFler premiumhistorier >>

Flera länder som Kuwait, Qatar, Indonesien, Saudiarabien, Maldiverna, Förenade Arabemiraten, Jordanien, Bahrain, Oman och Afghanistan var bland de många länder i den islamiska världen som uttryckte sitt missnöje med kommentarerna.

Expressprenumeration Kolla in våra specialpriser för internationella läsare när erbjudandet varar Prenumerera nu