Pakistanska lastbilschaufförer hyllar Sidhu Moosewala, sätter upp hans porträtt på lastbilar

0
37

Sidhu Moosewala-affisch på en pakistansk lastbil.

Mer än två veckor efter att Shubhdeep Singh alias Sidhu Moosewala sköts ihjäl i en by i Mansa i Punjab, har den dödade sångaren-rapparen nu ockuperat ett sällsynt utrymme över gränsen.

Hans fans från Pakistan hyllar honom genom att sätta upp hans porträtt på deras fordon som lastbilar, cyklar, bilar etc. Men en sådan video som har blivit viral är den av en lastbilschaufför från Pakistan som kunde ses posera med det enorma porträttet av sångaren, som han har installerat på baksidan av sin lastbil. Bildtexten på porträttet säger ’29-5′ vilket betyder två saker — Moosewalas populära låt med titeln ‘295’ och datumet då han dödades ‘29 maj.’

Sidhu Moosewala präglad på en cykel i Pakistan.

I grannlandet är lastbilar inte bara ett sätt att transportera varor utan en del av arvet efter självständigheten där förare har en fascination för att pryda och försköna fordonen “som en brud”. Med sina rötter i Afghanistan och Pakistan är “Truck Art” en internationellt erkänd konstform, med inte bara väggmålningar utan även handmålade porträtt av kända personligheter som pryder lastbilens bakvy. En indisk sikhisk sångare som ockuperar det utrymmet, som hittills mestadels var reserverat för pakistanska nationella hjältar och lokala skådespelare/sångare, är ganska sällsynt.

Det sägs att i Pakistan, om du har din bild på en lastbil, betyder det att du är i folkets hjärtan. Den 28-åriga sångerskan-rapparen var extremt populär och älskad över gränsen. “Det är på grund av hans ödmjuka början och kamp i livet och de verklighetsnära texterna i hans låtar som folk här får kontakt med honom. Det finns en enorm vurm för Punjabi-låtar här och människor som inte ens behärskar Punjabi, lyssnar på dem, särskilt ungdomar. Hans sång ‘295’ var en stor hit här och alla andra är bekanta med dess texter”, sa Rizwan Mughal från Rawalpindi, son till en lastbilsartist.

Best of Express Premium

Premium

Varför experter säger att Indien inte behöver en befolkningspolitik

Premium

Monsun hittills: kraftiga regn i delar av nordost, knappast någon annanstans

Premium

Agnipath-schema: Varför kan åldersavslappning också bli ett problem

Premium

UPSC Key-17 juni 2022: Ta reda på relevansen av “Chalukya style” till “Black …More Premium Stories >>

“Det är i grunden de kulturella likheterna mellan de båda länderna som också förbinder dess folk. Avsnitt 295 i Pakistans strafflag (PPC) handlar också om att förolämpa en religion, som i fallet med indiska strafflagen (IPC),” sa en annan ungdom från Pakistan.

Moosewala hade också annonserat sin Pakistan-turné med liveshower i Lahore och Islamabad “innan 2022 tar slut”.

Expressprenumeration Kontrollera ut de olika Express-prenumerationsplanerna, nu med Ad-lite Prenumerera nu