Newsmaker | Renuka Chowdhurys återkomst: Fiery Congress-ledare tillbaka efter flera år av uppehåll

0
53

I en video kan den tidigare unionsministern ses gräla med polispersonalen som hade samlats för att bryta kongressprotesten och hålla fast i polismannens krage medan han fördes till polisfordonet. (ANI/screengrab)

Hon är en före detta unionsminister och en högt ansedd ledare i kongresskretsar i Telangana och Andhra Pradesh. Under de senaste tre åren hade Renuka Chowdhury, 67, legat lågt, borta från allmänhetens ögon som följt henne under stora delar av hennes politiska karriär.

Men det ändrades på torsdagen efter nyhetskameror fångade henne när hon tog tag i en polisunderinspektörs krageunder Telangana-kongressens protest i Hyderabad mot verkställighetsdirektoratets förhör av Rahul Gandhi i National Herald-fallet. Även om Chowdhury klargjorde att hon inte hade för avsikt att förödmjuka polistjänstemannen och hävdade att hon “fångade hans krage” efter att ha tappat balansen när hon blev knuffad, väckte polisen ett ärende mot kongressledaren baserat på underinspektörens klagomål.

HashtagPolitics | |Renuka Chowdhurys möte med polisen skapar buzz online

Chowdhury, som är känd för att säga sitt, överraskade alla förra veckan när hon dök upp på en “Mahila Darbar” som anordnades av Telanganas guvernör Tamilisai Soundarajan den 10 juni. Vid evenemanget talade hon vältaligt om kvinnors säkerhet och säkerhet.< /p>

En källa sa att hon hållit sig borta från aktiv politik de senaste åren eftersom hon var upprörd över käbbel och fraktionism i delstatskongressen. “Hon gör inte heller någon störning, varken polis eller på annat sätt, och kommer inte att skräddarsy orden”, tillade källan.

Best of Express Premium

Premium

BJP ser ut att störta Azam Khan i hans citadell men har slutat jobbaPremium

Varför experter säger att Indien inte behöver en befolkningspolitik

Premium

Monsun hittills: kraftiga regn i delar av nordost, knappt något någon annanstans

Premium

Agnipath-schema: Varför åldersavslappning också kan bli ett problemFler premiumhistorier >>

Chowdhury har tagit sig an den “moraliska polisen” flera gånger tidigare och kallat sådana krafter “talibaniserade” när de motsatte sig alla hjärtans dag-firande. Hon var en förkämpe för Me Too-kampanjen och sågs senast när hon var som bäst i april 2018 utanför parlamentet när hon sa att den indiska lagstiftaren inte var immun mot sexuella övergrepp. Hon bockade av politiska ledare för att ha gjort sexistiska kommentarer, och tog sig an premiärminister Narendra Modi och fackliga minister Kiren Rijiju för att de påstås ha gjort kommentarer som förnedrar kvinnors värdighet. Under en parlamentssession i februari 2018 hade Modi jämfört Chowdhurys skratt med det från “Shurpanakha”, syster till Rakshasakungen Ravana i episka Ramayana. Under dagarna som följde, när kontroversen utbröt, slog kongressledaren tappert tillbaka och sa att ledarna var rädda för glada kvinnor som skrattar.

Chowdhury är den sällsynta politikern som fick plats i Telanganas politik trots att hon kommer från Andhra Pradesh. Hon började sin politiska resa 1984 när hon gick med i Telugu Desam Party (TDP). Hon var i Rajya Sabha under två på varandra följande mandatperioder från 1986 till 1998 och var TDP:s chefspiska i överhuset. Hon tjänstgjorde till och med som unionens statsminister för hälsa och familjeskydd under ett år i HD Deve Gowda-regeringen. Mot slutet av 1998 lämnade Chowdhury TDP och gick med i kongressen.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Året därpå bekämpade hon Lok Sabha-mätningarna från Khammam och representerade valkretsen i underhuset under de kommande 10 åren. I UPA-regeringen tjänstgjorde hon som statsminister för turism och senare som unionens statsminister för kvinnor och barns utveckling.

Även om UPA återvände till makten på ett övertygande sätt, förlorade Chowdhury mot TDP:s Nama Nageshwara Rao från Khammam. Efter ett kort uppehåll blev hon partitalesman och omvaldes till Rajya Sabha 2012. Hon ställde inte upp i parlamentsundersökningarna 2014 utan försökte lyckan igen 2019. Hon förlorade återigen mot Rao som tävlade på en Telangana Rashtra Samithi (TRS) biljett.

“Nederlaget 2019 gjorde henne verkligen upprörd eftersom hon alltid arbetade hårt i Khammam. Hon var av åsikten att Rao, som lämnade TDP för att gå med i TRS, vann på grund av pro-TRS-vågen och inte för att han gjorde något arbete i valkretsen. Efter det låg hon mest lågt. Hon blev väldigt aktiv nyligen när Rahul Gandhi kallades till förhör av ED och hon motsatte sig det häftigt”, sa en kongressledare.

Expressprenumeration Kolla in våra specialpriser för internationella läsare när erbjudandet varar Prenumerera nu