Indias første Dark Sky Reserve som snart kommer opp i Ladakh

0
36

Fjelltoppen av Indian Astronomical Observatory i Hanle. (Foto: IIA)

En del av Changthang Wildlife Sanctuary i Hanle, Ladakh er klar til å bli Indias første Dark Sky Reserve. Nettstedet vil være vertskap for aktiviteter for å fremme astronomi-turisme, og gi et løft til lokal turisme og økonomi gjennom vitenskap.

Torsdag ble en trepartsavtale signert mellom tjenestemenn i IIA, Ladakh Union Territory-administrasjonen og Ladakh Autonomous Hill Development Council. Signeringsseremonien ble holdt i nærvær av RK Mathur, Lt-guvernør i Ladakh, professor Annapurni Subramaniam, direktør, Indian Institute of Astrophysics (IIA), Bengaluru og Jamyang Namgyal, MP, Ladakh og andre tjenestemenn.

Når de er erklært som Hanle Dark Sky Reserve (HDSR), vil administrasjonen, lokale rådsmedlemmer sammen med forskerne i fellesskap arbeide for å bevare nattehimmelen fra uønsket lysforurensning og belysning — en alvorlig trussel mot vitenskapelige observasjoner og naturlige himmelforhold og en økende trussel over hele verden.

HDSR vil være et område som spenner over 22 km i radius sentrert rundt Hanle-observatoriet.

Best of Express Premium

Premium

Hvorfor eksperter sier at India ikke trenger en befolkningspolitikkPremium

Monsun så langt: kraftig nedbør i deler av nordøst, knapt noen andre steder

Premium

Agnipatordning: Hvorfor aldersavslapning også kan bli et problem

Premium

UPSC Key-17. juni 2022: Kjenn relevansen av 'Chalukya-stil' til 'Black …Flere premiumhistorier >>

Som en kald ørkenregion, har Ladakh et stort potensial for å foreta uavbrutt astronomiske observasjoner. Tørt vær og klare himmelforhold råder de fleste månedene av året, noe som gjør Hanle til et naturlig perfekt oppsett for å se på himmelen og sette opp astronomiske observatorier.

I en høyde av 4500 meter er Hanle allerede hjemsted for et optisk, en gammastråle og et infrarødt teleskop ved Indian Astronomical Observatory-komplekset som drives av IIA. Disse teleskopene har blitt brukt til å studere stjerner, galakser, eksoplaneter og utviklingen av universet vårt.

Les også |Ladakh: Turistdødsfall ansporer til akklimatisering

Selv om arbeidet med å realisere dette prosjektet har pågått i flere år nå, bringer alle interessenter — samfunnet, klosterrepresentanter, åsrådets medlemmer, den indiske hæren og regjeringen på samme side — var en langvarig oppgave.

«I løpet av det siste året har det vært møter med alle interessentene. Vi klarte å overbevise hvordan reservatet vil beskytte nattehimmelen i fremtiden, sa professor Subramaniam til The Indian Express. Etter erklæringen som HDSR, vil både lokalbefolkningen og turister måtte overholde forskrifter som vil bli pålagt utendørsbelysning, bruk av fjernlys kjøretøy, lysreflekterende skjold og mørke gardiner blant de andre tiltakene for å redusere lysforurensning og uønsket belysning .

“Dette vil bli gjort på en trinnvis måte. Vi vil gi hus med mørke gardiner, skjold og skjermer som vil reflektere lys tilbake til bakken slik at spredning av lys kan minimeres. På grunn av minimal vegetasjon og planter, kan lys observeres på lang avstand. Det vil være skilt ved inngangen til reservatet som instruerer og informerer folk om disse reglene,” sa hun.

Ekspressabonnement Sjekk ut de forskjellige Express-abonnementsplanene, nå med Ad-lite Abonner nå