Båda sidor öppnar för fredssamtal i Etiopien

0
94

För första gången sedan kriget i Tigray i norra Etiopien bröt ut för 19 månader sedan, tycks det nu finnas en öppning för fredssamtal, skriver AFP. Både regeringssidan och rebellgruppen TPLF har sagt sig vara redo att förhandla. Öppningen kommer sedan striderna stagnerat, samtidigt som den humanitära krisen växer och omvärldens tryck på premiärminister Abiy Ahmed är fortsatt hårt. – Fredprocessen är inget som skett plötsligt, utan kommer efter ett flera månader långt dödläge som lämnat båda sidor utan vettiga alternativ, säger Östafrikaexperten Verisk Maplecroft. Kriget har drabbat civilbefolkningen i Tigray mycket hårt, och miljontals människor lider brist på basala förnödenheter. Även landets ekonomi är hårt drabbad med rusande inflation. Bara priset på livsmedel har stigit med 43 procent.