Förklarat: Vad den amerikanska Feds största räntehöjning på 28 år betyder för Indien och den globala ekonomin

0
35

En skärm visar Feds räntemeddelande när en handlare arbetar (inuti en post) på golvet på New York Stock Exchange (NYSE) i New York City. Reuters

USA:s centralbank höjde räntorna med tre fjärdedelar av en procentenhet på onsdagen (15 juni), dess mest aggressiva drag sedan 1994, i ett försök att dämpa den skenande inflationen.

Räntehöjningen från Fed, den tredje sedan mars, kommer efter att inflationen i USA steg oväntat förra månaden. Ännu viktigare är att den amerikanska centralbanken har signalerat lika stora höjningar senare i år, vilket potentiellt kan påverka de redan vingliga investerarutsikterna på marknaderna.

Efter avslutningen av ett tvådagars möte med Federal Open Market Committee (FOMC) på onsdagen indikerade centralbanksordföranden Jerome Powell att Fed skulle höja sin styrränta med tre fjärdedelar av en procentenhet till ett intervall på 1,5 procent till 1,75 procent.

Prognoser som släpptes efter mötet spelade in tjänstemän som sa att de förväntade sig att den ränta som Fed tar ut bankerna för att låna från den för att zooma till 3,4 procent i slutet av året.

Bäst om Express Premium

Premium

Monsun hittills: kraftiga regn i delar av Nordost, knappast någon annanstans

Premium

UPSC Key-17 juni 2022: Ta reda på relevansen av “Chalukya style” till “Black …

Premium

Bulldozern i Prayagraj utgör en utmaning för konstitutionen

Premium

Presidentundersökning: Att välja en president för vår tidFler premiumhistorier >>

Vad är betydelsen av Fed:s signalering?

Medan marknaderna till stor del har tagit hänsyn till vändningen i Feds policy, finns det förnyad oro över höjningstakten med tanke på att den amerikanska centralbanken är nu under förnyad press för att tämja den skenande inflationen då priserna i världens största ekonomi steg i sin snabbaste takt på 40 år under maj.

Det finns nu tydliga indikationer på att den amerikanska centralbanken skulle vara mycket mer aggressiv i sin intensitet av räntehöjningar, enligt den vägledning som erbjuds av Powell.

Running inflation ses som en politisk motvind för president Joe Biden inför mellanårsvalet i november.

Biden hade tidigare i år sagt att det var “lämpligt” för Powell att justera Feds politik. Och kongressens republikaner, enligt en AP-rapport, har ställt sig bakom Powells planer på att höja räntorna, vilket ger Fed sällsynt tvåpartistöd för att strama åt krediten.

Powell bekräftade åsikten vid det senaste granskningsmötet att beslutsfattare är övertygade om att den amerikanska arbetsmarknaden är robust nog att släppa taget om de ultralåga räntorna.

På onsdagen sa Powell att USA är väl rustade att hantera högre priser, vilket tyder på en fortsatt stark sysselsättningstillväxt. Men prognoser som släppts av Fed visar tjänstemän förväntar sig att den ekonomiska tillväxten kommer att sjunka till cirka 1,7 procent 2022, en hel procentenhet lägre än prognosen de gjorde i mars.

Hur påverkar detta globalt marknader?

Handlare på olika marknader har letat efter tecken på att Fed kan vara mer aggressiva när det gäller att rulla tillbaka den stimulans som har matat börsuppgångar över geografiska områden. De nya prognoserna ses som ett definitivt drag för att vända centralbankens expansiva penningpolitik som infördes i början av 2020 för att stärka den amerikanska ekonomin mitt i Covid-19-utbrottet.

En del av detta stöd var i form av ett extraordinärt program för köp av obligationer, som var avsett att få ner långa räntor och katalysera större upplåning och utgifter för både konsumenter och företag.

Vad är oron i detta skede?

Feds tillkännagivande har kommit mitt i kritiken om att den amerikanska centralbanken har hamnat efter inflationskurvan.

Analytiker citerades av Reuters som sa att de kände att Fed nu kämpar för att komma ikapp, efter att Powell och andra Fed-tjänstemän fram till början av i år hävdade att inflationen i USA bara var ett tillfälligt problem relaterat till leveranskedjeproblem.

Priserna har stigit sedan dess, delvis på grund av externa faktorer som inkluderar kriget i Ukraina och de fortsatta nedläggningarna av Covid-19 i Kinas viktigaste tillverkningsnav.

Fed, som sänkte räntorna för att stödja ekonomin när pandemin slog till 2020, har redan höjt räntorna två gånger i år, med 0,25 procentenheter i mars och ytterligare en halv procentenhet i maj.

Då hade Powell upprepat att de inte övervägde kraftigare uppgångar. Men inflationssiffror som släpptes i fredags (10 juni) visade att den amerikanska inflationen steg till 8,6 procent i maj – den snabbaste takten sedan 1981, vilket ledde till den senaste omgången av höjningar.

”Det är viktigt att vi får ner inflationen “, sa Powell och erkände att en ökning med 0,75 procentenheter var “ovanligt stor”.

“Inflationen har uppenbarligen överraskat till uppåtsidan under det senaste året och ytterligare överraskningar kan väntas… Vi kommer därför att behöva vara kvick.”

Dow Jones Industrial Average, efter en inledande nedgång, steg kraftigt under Powells presskonferens efter mötet innan den minskade uppgångarna något vid börsens stängning på onsdagen. I Indien steg jämförelseindexen i öppningshandeln på torsdagen (16 juni), delvis på grund av att marknaderna hade räknat med den ökade räntehöjningen efter att USA:s inflationsdata för maj släpptes förra veckan.

Den senaste höjningen ses också som ett erkännande av Fed’s beslutsamhet att bekämpa inflationsproblemet, efter att ha setts ha hamnat bakom kurvan för att tämja priser.

Varför är dessa Viktiga signaler från Fed?

Precis som andra centralbanker som Reserve Bank of India, eftersom den amerikanska centralbanken bedriver penningpolitik, påverkar den sysselsättningen och inflationen främst genom att använda politiska verktyg för att kontrollera tillgänglighet och kostnad för krediter i ekonomin.

Fed:s primära verktyg för penningpolitik är federal funds-räntan, förändringar i vilka påverkar andra räntor – som i sin tur påverkar upplåningskostnaderna för hushåll och företag, såväl som bredare finansiella villkor.

Dessutom, obligationen köpprogram, även känt som kvantitativa lättnader, infördes 2020 som en extraordinär åtgärd för att hjälpa finansmarknaderna och ekonomin att motverka effekterna av pandemin.

Dessa obligationsköp var ett okonventionellt penningpolitiskt verktyg (som också användes under den globala finanskrisen), med hjälp av vilket centralbanken köper långfristiga värdepapper från den öppna marknaden för att öka penningmängden och stimulera till utlåning och investeringar. Att köpa dessa värdepapper ökade tillgången på nya pengar i ekonomin, och det slutade med att räntorna dämpades samtidigt som centralbankens balansräkning utökades.

På onsdagen (15 juni) stoppade Fed processen med att pumpa tillbaka intäkterna från förfallande statsobligationer på 15 miljarder USD tillbaka till den amerikanska statsskuldsmarknaden, första gången den har gjort det sedan den startade sitt program för köp av obligationer i början 2020. Detta signalerar effektivt den amerikanska centralbankens drag att krympa sin utökade balansräkning på 9 biljoner dollar.

Fed är inte ensam om sin avsikt att höja räntorna.

På torsdag (16 juni) förväntas Bank of England att meddela sin femte räntehöjning sedan december, vilket pressar sin referensränta över 1 procent för första gången sedan 2009. Även Australien, Brasilien och Kanada har höjt räntorna, samtidigt som Europeiska centralbanken har indikerat att den kan höjas under de kommande månaderna.

Hur fungerar räntecykler?

När räntorna går upp i en ekonomi blir det dyrare att låna; så hushåll är mindre benägna att köpa varor och tjänster, och företag har ett avskräckande från att låna pengar för att expandera, köpa utrustning eller att investera i nya projekt.

En efterföljande sänkning av efterfrågan på varor och tjänster leder till att löner och andra kostnader sänks, vilket i sin tur får den skenande inflationen under kontroll. Även om penningpolitikens kopplingar till inflation och sysselsättning inte är direkta eller omedelbara, är penningpolitiken en nyckelfaktor för att hantera skenande priser.

Teoretiskt sett borde en signal om att höja styrräntorna i USA vara negativ. för tillväxtmarknadsekonomier, särskilt ur ett skuldmarknadsperspektiv.

Tillväxtekonomier som Indien tenderar att ha högre inflation och därmed högre räntor än i utvecklade länder. Som ett resultat tenderar investerare, inklusive utländska portföljinvesterare, att låna i USA till lägre räntor i dollar, och investera dessa pengar i obligationer i länder som Indien i rupier för att tjäna en högre ränta.

Vad blir effekten på andra marknader, inklusive Indien?

En höjning av räntorna i USA kan ha en tredelad inverkan.

När Fed höjer sina styrräntor, minskar skillnaden mellan räntorna i de två länderna, vilket gör länder som Indien mindre attraktiva för valutahandeln.

En hög räntesignal från Fed skulle också innebära en lägre drivkraft för tillväxten i USA, vilket kan vara ännu negativa nyheter för den globala tillväxten, särskilt när Kina rasar under påverkan av en fastighetskris.

Högre avkastning i USA:s skulder marknader kan också utlösa en omgång i tillväxtmarknadsaktier, vilket dämpar utländska investerares entusiasm.

Det finns också en potentiell påverkan på valutan marknader, som härrör från utflöden av medel.