Experter: Thedéen sannolikt en hök – fokuset kan skifta

0
51

Under Stefan Ingves era har Riksbanken haft ett starkt fokus på inflationen, något som på marginalen skulle kunna ändras när Erik Thedéen tillträder som riksbankschef. Det skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar. Han pekar på att Thedéen under många år har uttryckt oro över de risker som låga räntor under en högkonjunktur medför. ”Han skulle därför kunna ta finansiell stabilitet mer i beaktande än vad Ingves har gjort”, skriver Isaksson. Analytikern tillägger att det skulle kunna innebära en viss lutning mot högre räntor och mindre kvantitativa lättnader på lång sikt. Danske Banks valutastrateg Stefan Mellin är inne på samma linje och skriver att han skulle ”karaktärisera Thedéen som en hök”. Swedbanks ekonomer Knut Hallberg och Glenn Nielsen skriver att de inte förväntar sig att chefsbytet kommer få någon större betydelse för den förda penningpolitiken. Om något skulle Thedéen kunna vara ivrigare att minska stödköpen.