Wat is Link Rot en hoe bedreigt het het web?

0
123
Arcady/Shutterstock.com

Als je op internet hebt gesurft en een 404-foutpagina of een onverwachte omleiding hebt gevonden, heb je linkrot in actie gezien. Na verloop van tijd breken de koppelingen die het web bij elkaar houden kapot, waardoor onze gedeelde culturele geschiedenis wordt bedreigd. Hier is een blik op waarom dat gebeurt.

Wat is Link Rot?

Linkrot is wanneer links in websites na verloop van tijd kapot gaan, waardoor een verbroken of dode link ontstaat. Door “gebroken link,” we bedoelen een link die niet langer naar het beoogde doel verwijst vanaf het moment dat de link voor het eerst werd gemaakt. Wanneer u op een van deze verbroken links klikt, krijgt u een 404-fout of ziet u de verkeerde pagina of website.

GERELATEERDWat is een 404-fout?

Linkrot komt veel voor. Een Harvard-studie uit 2021 onderzocht hyperlinks in meer dan 550.000 artikelen in de New York Times van 1996 tot 2019 en ontdekte dat 25% van de links naar specifieke pagina's ontoegankelijk waren, waarbij de mate van verval dramatisch toenam, afhankelijk van hoe oud de links waren (bijvoorbeeld ongeveer 6 % van 2018-links waren dode verzen 72% van 1998-links). Uit een andere studie bleek dat van een reeks van 360 links die in 1995 werden verzameld, slechts 1,6% in 2016 nog werkte.

Waarom gebeurt linkrot?

Waarom gebeurt linkrot?

h2>

Het web is een vloeiend, gedecentraliseerd medium zonder centrale controle, dus inhoud kan op elk moment zonder waarschuwing onbeschikbaar worden. Servers komen en gaan, websites sluiten, services migreren naar nieuwe hosts, software krijgt updates, publicaties verschuiven naar nieuwe contentmanagementplatforms en migreren geen content, domeinen verlopen en meer.

GERELATEERDDe eerste website: hoe het internet er 30 jaar geleden uitzag

Er is nog een ander gerelateerd probleem op het web genaamd “content drift,” waar de link functioneel blijft, maar de inhoud van de link is veranderd sinds de originele link, wat problemen kan veroorzaken omdat de oorspronkelijke auteur van de link bedoelde om naar andere informatie te verwijzen.

Wat is er zo erg aan het verliezen van oude websites?

Het is de aard van de wereld dat dingen vergaan en verdwijnen. Informatie levend houden is een actief proces dat tijd, energie en moeite kost. Het grootste probleem met linkrot is dus niet noodzakelijkerwijs dat we alle informatie voor altijd moeten bewaren, maar dat elektronische informatie en referenties potentieel kwetsbaarder en kwetsbaarder zijn geworden dan papieren die in het verleden voornamelijk werden gebruikt.

GERELATEERDIk herinner me GeoCities, de voorloper van sociale media in de jaren 90

Veel auteurs van journalistieke artikelen, academische papers en zelfs rechterlijke uitspraken gebruiken weblinks als citatiemechanisme om essentiële bronnen van context te bieden aan gepresenteerde informatie. Het was ook een probleem met Wikipeda. Zoals Jonathan Zittrain in een artikel uit 2021 over linkrot voor The Atlantic uitlegde: 'Sourcing is de lijm die de kennis van de mensheid bij elkaar houdt. Het stelt je in staat om meer te weten te komen over wat slechts kort wordt genoemd in een artikel als dit, en voor anderen om de feiten te controleren zoals ik ze voorstel te zijn.”

Advertentie

Als links breken en bronnen niet meer beschikbaar zijn, is het voor een lezer veel moeilijker om te beoordelen of de auteur de oorspronkelijke informatiebron eerlijk en nauwkeurig heeft weergegeven. En zelfs buiten het linken om, bieden sommige websites online informatie die nergens anders te vinden is. Als die pagina's verloren gaan, ontstaan ​​er hiaten in de collectieve kennis van de mensheid en ontstaan ​​er gaten in het weefsel van onze gedeelde cultuur.

Wat is de oplossing voor Link Rot?

Experts beschouwen linkrot en inhoudsdrift als endemisch voor het web zoals het momenteel is ontworpen. Dat betekent dat het een onderdeel is van de fundamentele aard van het web dat niet zal verdwijnen tenzij we proberen het actief te corrigeren of te verminderen.

GERELATEERDDoor oude versies van websites bladeren

Een van de meest effectieve oplossingen voor het probleem van linkrot tot nu toe ontstond in 1996 met het internetarchief, dat de afgelopen 25 jaar een openbaar archief van miljarden websites heeft onderhouden. Als u een verbroken link vindt, gaat u naar de Wayback Machine van het Internet Archive en plakt u de link in de zoekbalk. Als de site is vastgelegd, kunt u door de resultaten bladeren. Of als de site onlangs uit de lucht is gegaan, is het misschien mogelijk om de originele inhoud te bekijken van een gecachte kopie die Google opslaat.

Beyond the Internet Archive, een door Harvard geleid project genaamd Perma.cc legt permanente versies van websites vast met als doel academische en juridische citaten op lange termijn. Een consortium van bibliotheken onderhoudt de links, dus ze zouden een tijdje moeten blijven bestaan. Het doel is om links te creëren die niet rotten, ze zouden moeten blijven bestaan ​​zolang het Perma.cc-archief wordt bewaard.

Andere mogelijke oplossingen om rot te linken bevinden zich nog op het randje, inclusief mogelijke Web 3.0-oplossingen en gedistribueerde datahosing dankzij protocollen zoals IPFS. Hoewel ironisch genoeg, is het over honderden jaren mogelijk dat de enige websites uit dit tijdperk die overleven, de websites zijn die mensen op papier hebben afgedrukt. Blijf daar veilig!

GERELATEERD: Webpagina's afdrukken zonder advertenties en andere rommel

LEES VOLGENDE

  • › USB-flashdrive versus externe harde schijf: wat is beter?
  • › 4 nutteloze technische producten die u niet zou moeten kopen
  • › Wat is een “bult” Op internet?
  • › De beste budgetsprekers van 2022
  • › Stop met je telefoon in rijst te stoppen
  • › Heb ik vergulding op mijn kabels nodig?