Vapenlagarna brukar lättas efter massdåd, inte skärpas

0
57

Efter de många massmorden med skjutvapen i USA höjs ofta röster för skärpta vapenlagar. Men granskningar av forskare och journalister visar att resultatet i stort sett alltid blir det motsatta: lagar som låter fler bära vapen med färre kontroller. Det skriver Vox och Texas Tribune. En republikansk politiker har redan föreslagit att lärare ska få beväpnas efter skoldådet i Texas i veckan. En sådan lag finns redan i delstaten. Den infördes som direkt svar på en skolskjutning år 2012, och vidgades som svar på en annan skjutning år 2018. Detta trots att mellan 40 och 50 procent av Texasborna vill ha striktare vapenlagar, enligt Texas Tribune. Sambandet förklaras i en studie från Duke University med att vapenaktivister är mer politiskt aktiva.