Schietpartij op school in Texas: belangrijkste feiten over wapengeweld in Amerika

0
46

Een politieagent loopt langs het bord van de Robb Elementary School in Uvalde, Texas, 24 mei 2022, na een dodelijke schietpartij op de school. (AP)

Toen er details uit Texas naar voren kwamen over de schietpartij op een basisschool waarbij ten minste 19 kinderen en twee leraren om het leven kwamen, riep de Amerikaanse president Joe Biden de wetgevers op om maatregelen te nemen voor wapenveiligheid en “Gezond verstand wapenwetten” uitvaardigen.

Dit was niet de eerste keer dat Biden pleitte voor strengere wapenwetten van het Witte Huis.

In 2012, nadat een schutter 26 mensen had vermoord – waaronder 20 kinderen tussen de zes en zeven jaar – op de Sandy Hook Elementary School in Newtown, Connecticut, was de toenmalige vice-president Biden het aanspreekpunt van de regering-Obama in de onderhandelingen om een ​​wetsvoorstel aan te nemen dat probeerde de achtergrondcontroles voor alle wapenverkopen uit te breiden.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Het wetsvoorstel haalde de 60 stemmen niet, met Republikeinen en vier Democraten tegen te stemmen, in wat Barack Obama “een behoorlijk beschamende dag voor Washington” noemde.

Best of Express Premium

Premium

UPSC-sleutel – 27 mei 2022: waarom en wat u moet weten over luitenant-gouverneur t…

Premium

Anek filmrecensie: Ayushmann Khurrana, Andrea film schommelt tussen veroordeelde…

Premium

NAS 2021: Punjab-scholen overtreffen Delhi, laaien het debat over beter onderw…

Premium

Het harde leven van de altijd lachende cricketspeler Rinku Singh, de rijzende ster van KKRMore Premium Stories >>

Jaren later, terwijl Biden opnieuw een poging doet om de wapenwetten in het land aan te scherpen, volgt hier een blik op enkele belangrijke punten die het Amerikaanse debat over wapenwetten stimuleren.

Het grote aantal

Wapens maken al tientallen jaren deel uit van de Amerikaanse cultuur en zijn gecodificeerd in de Amerikaanse grondwet als het tweede amendement, dat zegt: “het recht van de mensen om wapens te hebben en te dragen, mag niet worden geschonden”, aangezien het noodzakelijk is voor de veiligheid van een vrij land.

Meer dan 81,4 miljoen Amerikanen ouder dan 18 jaar bezitten vuurwapens, meldde de National Firearms Survey 2021. Dit is goed voor bijna 32 procent van de volwassen bevolking, maar het werkelijke aantal kan hoger zijn omdat niet alle Amerikaanse staten een vergunning of registratie nodig hebben om wapens te kopen.

In overeenstemming met de wereldwijde trend hebben de VS een toename gezien van de voorraden vuurwapens. Zo schatte de 2018 Small Arms Survey dat de Verenigde Staten 120,5 civiele vuurwapens per 100 personen hebben, een enorme stijging van de 88,8 die in 2007 werd geschat. (Ter vergelijking: India registreerde een schamele 5,3 geweren per burger.)

Wat het uiteenvallen van mannen en vrouwen betreft, meldde de National Firearms Survey 2021 dat 57,8 procent van de wapenbezitters man is en 42,2 procent vrouw. Het voegde eraan toe dat terwijl 34,3 procent van de blanke Amerikanen vuurwapens bezit, 25,4 procent zwarte Amerikanen en 28,3 procent Iberiërs zich identificeren als wapenbezitters. Ondertussen zei slechts 19,4 procent van de Aziaten dat ze vuurwapens bezitten.

Het online onderzoek werd begin 2021 gehouden door onderzoeksbureau Centiment en zag de deelname van vierenvijftigduizend inwoners van de VS van 18 jaar en ouder.< /p>

Toenemend aantal actieve schietincidenten

In zijn recente rapport merkte het Federal Bureau of Investigation op dat het aantal actieve schietincidenten in de VS in 2021 in de afgelopen vijf jaar was verdubbeld.

In 2021 werden maar liefst 61 actieve schietsituaties geregistreerd als tegenover 40 in 2020, 30 in 2019 en 2018 en 31 in 2017.

Het rapport, uitgebracht op 25 maart 2022, definieerde een actieve schutter als “een of meer individuen die actief betrokken waren bij het doden of proberen te mensen doden in een bevolkt gebied', eraan toevoegend dat het gebruik van een vuurwapen door de schutter impliciet is.

Het jaar 2021 zag een ongelijke piek in het aantal doden en gewonden. Dit was te wijten aan een specifiek incident van wapengeweld in 2017, toen een 64-jarige schutter vuurde op een menigte die zich had verzameld op het Route 91 Harvest-muziekfestival in Las Vegas. Volgens de FBI is het een van de dodelijkste massaschietpartijen in de VS tot nu toe, waarbij 56 mensen om het leven kwamen en 489 anderen gewond raakten. De schutter Stephen Paddock werd gedood tijdens een confrontatie met de politie.

Eind schietpartij op school is nog niet in zicht

Het bloedbad op de Robb Elementary School in Uvalde, waarbij 21 mensen (waaronder 19 kinderen) om het leven kwamen, is de op één na dodelijkste schietpartij op een school in de VS in de afgelopen tijd. Eerder in 2012 doodde een 19-jarige schutter 20 eersteklassers en zes onderwijzers op de Sandy Hook Elementary School in Newtown, Connecticut. (Klik op de rode stippen in de onderstaande kaart voor details)

Enkele van de andere dodelijke schietpartijen waren de Santa Fe High School in 2018, waarbij 10 mensen werden gedood, de schietpartij op een Parkland-school in 2018 waarbij 14 studenten en drie personeelsleden werden doodgeschoten, en de schietpartij op een school in Minnesota in 2005 waarbij een 16-jarige old vermoordde zijn grootvader voordat hij vijf studenten, een leraar en een bewaker neerschoot.

Publiek beeld

In de loop van de jaren heeft de de kwestie van wapenrechten blijft een zeer partijdige kwestie, waarbij de Republikeinen en Democraten grotendeels respectievelijk voor en tegen stemden.

In de loop der jaren heeft de diepere kloof in de Amerikaanse politieke sferen zich echter vertaald in een vermindering van het publiek steun voor strengere wapenwetten.

Uit een peiling van het Pew Research Center in 2021 bleek dat slechts iets meer dan de helft van de Amerikanen (53%) voorstander is van strengere wapenwetten. Terwijl 81% van de Democraten en democratisch georiënteerde Independents de aanscherping van de wetten met betrekking tot de verkoop en het gebruik van vuurwapens steunde, was slechts 20% van de Republikeinen en Republikeinse Independents er voorstander van.

Uit de peiling bleek ook dat het meningsverschil zich uitstrekt tot maatregelen om massale schietpartijen te beheersen. Terwijl de meerderheid van de Democraten (73%) zei dat het aanscherpen van de legale toegang tot wapens zou leiden tot minder massale schietpartijen, zei slechts 20% van de Republikeinen dit, en de meeste (65%) zeiden dat dit geen effect zou hebben.