Imran Khan ger 6-dagars ultimatum till den pakistanska regeringen att tillkännage nya omröstningar

0
42

Den avsatte pakistanske premiärministern Imran Khan gör en gest när han färdas på ett fordon för att leda en protestmarsch till Islamabad, i Mardan, Pakistan 25 maj 2022. (Reuters)

Pakistans avsatte premiärminister Imran Khan gav i torsdags en sexdagars deadline till Shehbaz Sharif-regeringen för att upplösa provinsförsamlingar och utlysa nya allmänna val, och varnade att om den “importerade regeringen” misslyckades med att göra det, skulle han återvända till huvudstaden med “hela nationen”.

Tilltala ett möte med tusentals demonstranter från 'Azadi-marschen’ på Jinnah Avenue här på torsdagsmorgonen, slog Khan ut mot regeringen för att ha använt “taktik” som räder och arresteringar för att stoppa sitt partis marsch, även när han tackade Högsta domstolen (SC) för att ha uppmärksammat saken.

“Regeringen har prövat alla metoder för att krossa vår Azadi-marsch, de använde tårgas i fredliga protester, våra hem plundrades och hemmens integritet kränktes, men jag har sett nationen befria sig från rädsla för slaveri,” han sa.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Mitt budskap till den importerade regeringen är att upplösa församlingar och utlysa val, annars kommer jag tillbaka igen till Islamabad efter sex dagar”, citerades han enligt Geo News.

Best of Express Premium

Premium

NAS 2021: Punjab-skolor överglänser Delhi, återupplivar debatt om bättre educ…

Premium

Hårt liv för den ständigt leende cricketspelaren Rinku Singh, KKR’s stigande stjärna

Premium figur>År före Covid: Jobb inom företagssektorn, LLP växte, ägarskap minskadePremium

Förstå GST-bonanzaFler premiumhistorier >>

Noterar att det fanns ett “stort ansvar” om högsta domstolens domare frågade Khan var i en demokrati fredliga protester inte var tillåtna och demonstranter var tvungna att möta tårgasbeskjutning, polisrazzior och arresteringar.

Den avsatte pakistanske premiärministern Imran Khan gör en gest när han färdas på ett fordon för att leda en protestmarsch i Islamabad, Pakistan 26 maj 2022. (Reuters)

“Jag hade bestämt att jag ska sitta här tills regeringen upplöser församlingar och utlyser val, men av vad jag har sett under de senaste 24 timmarna tar de (regeringen) nationen mot anarki,” sade han och hävdade att regeringen också försökte skapa en klyfta mellan nationen och polisen.

Khan sa att regeringen skulle vara glad om han arrangerade en sittning i Islamabad eftersom det skulle leda till sammandrabbningar mellan folket och polisen och armén, rapporterade tidningen Dawn.

Han hävdade att fem demonstranter från hans pakistanska Tehreek-e-Insaf (PTI) dödades i sammandrabbningar efter partiets marsch, och sade att den ena hade ramlat av Attock-bron under tårgasbeskjutning och den andra knuffades ner i Ravifloden.

Han sa att han också hade fått information om att tre dödades i Karachi.

“Jag ber återigen rättsväsendet att rädda din FIA (Federal Investigation Agency). I framtiden kommer ingen FIA-officer att undersöka den mäktiga om han kommer att möta samma mål som Dr Rizwan och Asghar,” sa han.

PTI-chefen sa att han och hela nationen tittade mot rättsväsendet efter vad som hade hänt under de senaste 48 timmarna.

Han sa att han hade nått Islamabad efter 30 timmars resa från Khyber Pakhtunkhwa. Efter att han tillkännagav deadline på sex dagar åkte ex-premiärminister Khan till Bani Gala och lämnade bakom sig sina anhängare som marscherade i timmar i väntan på en stor offentlig sammankomst och sittande.

Khan hade tagit sig in i Islamabad i tidigt på torsdagen och marscherade mot D-Chowk, medan den federala regeringen godkände utplaceringen av armén i den röda zonen för att “skydda viktiga regeringsbyggnader”.

Inrikesminister Rana Sanaullah twittrade ett meddelande om att regeringen var “nöjd att godkänna utplaceringen” av armén i den röda zonen enligt artikel 245 i konstitutionen.

Bland de byggnader som kommer att skyddas är högsta domstolen, parlamentshuset, premiärministerhuset, presidentskapet, Pakistans sekretariat och diplomatiska enklaver,' 8221; meddelandet sa.

Khan, som avsattes från makten förra månaden genom en omröstning om nej, hade uppenbarligen förlorat stödet för armén efter att han vägrade att godkänna utnämningen av ISI:s spionbyråchef förra året.

Han har gjort anspråk på att misstroendeförklaringen mot honom var resultatet av en “utländsk konspiration” eftersom hans oberoende utrikespolitik och medel kanaliserades från utlandet för att fördriva honom från makten. Han har utnämnt USA som landet bakom konspirationen, en anklagelse som Washington förnekar.

När Khan talade till sina anhängare i Khyber-Pakhtunkhwa på onsdagen sa Khan tidigare att “tjuvarna och Amerikas tjänare var regerande i Islamabad”.

Premiärminister Sharif’s koalitionsregering tillät först protesten, men vägrade på tisdagen att ge tillstånd, av rädsla för våld och laglöshet i spåren av marschen.

Tidigare på onsdagen sköt polisen tårgas och jagade Khans supportrar som kastade sten nära Punjabs huvudstad Lahore, vilket lämnade flera personer från sidorna skadade. Sammandrabbningarna mellan polisen och Khans supportrar rapporterades också på flera ställen.