Hur man formaterar en SSD på Windows 10

0
77
Maxx-Studio/Shutterstock.com

Att formatera en SSD-enhet (solid state drive) tar bara några sekunder genom File Explorer. Men exakt hur gör man det, och vilket filsystem ska man välja? Här är vad du behöver veta.

Formatera en SSD i filutforskaren

Det finns några sätt att formatera en solid-state-enhet (SSD) i Windows 10. De flesta av dem — som verktyget Diskhantering — är överdrivna för dina dagliga behov. Det enklaste sättet att formatera en SSD är genom File Explorer.

RELATERAT: Vad är en Solid State Drive (SSD) och behöver jag en?

I de flesta fall kommer det att finnas en ikon på skrivbordet som heter “Den här datorn.” Oroa dig inte om det inte finns där; du kan få tillbaka den. Under tiden, öppna Start-menyn, skriv “Filutforskaren” i sökfältet och tryck sedan på Retur eller klicka på “Öppna.”

Alternativt kan du klicka på “Dokument” eller “Bilder” ikonen på vänster sida av Start-menyn.

Titta till vänster i File Explorer och klicka på “This PC.”

Annons

Den här datorn kommer att lista alla lagringsenheter som är anslutna till din dator, inklusive interna och externa hårddiskar och SSD-enheter, USB-minnen, CD-, DVD- eller Blu Ray-enheter och vissa nätverksenheter.

Du måste identifiera den enhet du vill formatera. Ta dig tid att göra det, du vill inte av misstag formatera fel enhet — när du har formaterat hårddisken är chanserna att återställa data från den ganska små.

Se till att det inte finns några viktiga data på hårddisken, högerklicka sedan på den och tryck på &#8220 ;Format.”

Formatskärmen innehåller några anmärkningsvärda alternativ. I allmänhet är det egentligen bara tre du bör oroa dig för: “Filsystem,” “Volymetikett,” och “Snabbformatet” låda. Du kan namnge SSD:n vad du vill genom att fylla i “Volymetiketten” box, även om något beskrivande alltid är bra. Tre enheter som heter “asdhjkb,” “dhfjshi,” och “quiwehnsd” kan leda till viss förvirring senare.

RELATERAT: Vad är ett filsystem och varför finns det så många av dem?

< p>

Filsystem för en intern SSD

Du kommer definitivt att vilja välja NTFS som ditt filsystem om du formaterar en intern enhet som endast kommer att användas i Windows 10. NTFS — eller New Technology File System — har varit standardfilsystemet som använts av Windows sedan Windows 3.1.

Obs: Om enheten är ny kanske den inte visas i “ Denna PC.” Det beror mest troligt på att vissa enheter först måste initieras innan Windows tillåter dig att använda dem. Lyckligtvis är det ganska enkelt att initiera en enhet.

RELATERAT: Varför din nya hårddisk inte visas i Windows (och hur man åtgärdar det)

Filsystem för en extern SSD

Om du formaterar en extern SSD har du fler filsystemalternativ. NTFS är ett rimligt val om du bara någonsin planerar att använda den externa enheten med Windows eller Linux. MacOS kan också läsa från en NTFS-enhet, men har inte inbyggt stöd för att skriva till dem, även om du kan göra det om du är villig att göra lite arbete.

Andra format stöds mer universellt och är förmodligen bättre val om du planerar att använda den externa SSD:n med många olika enheter. FAT32 och exFAT stöds båda av alla moderna operativsystem och spelkonsoler, även om FAT32 inte kan hantera filer som är större än fyra gigabyte.

RELATERAT: Vad är skillnaden mellan FAT32, exFAT och NTFS?

Om du inte har någon specifik användning i åtanke bör du förmodligen välja exFAT. Den är lätt, stöds brett och har inga praktiska begränsningar för fil- eller volymstorlek att oroa sig för.

Använda format för att radera data

Använd inte “Fullformat” alternativ för SSD:er. Det är onödigt eftersom Windows automatiskt rensar borttagna filer från SSD om TRIM är aktiverat, och det minskar den användbara livslängden för din SSD. Om du vill rensa data är ett snabbt format helt adekvat.

Obs!Externa USB SSD:er stöder inte TRIM. Du kommer att vilja använda Full Format för att torka externa SSD-enheter innan du kasserar eller blir av med dem. Fullformatet säkerställer att dina raderade data inte kan återställas. Detta gäller inte för interna SSD:er, där TRIM kommer att hantera att ta bort data.

RELATERAT: Hur kontrollerar du om TRIM är aktiverat för din SSD (och aktiverar det om Det är det inte)

Varför du inte bör använda fullformat

För länge sedan, i en galax långt, långt borta — för en hel tio år sedan — du behövde faktiskt använda fullformatsalternativet för att säkerställa att all din data raderades från din hårddisk. Vanliga hårddiskar behöver fortfarande den behandlingen. Full Format skriver faktiskt nollor över alla möjliga platser på hårddisken och raderar allt innehåll. Det är inte ‘t perfekt, och ett flitigt kriminaltekniskt team kan förmodligen återställa en del av data, men det räcker för att skydda din information från den vanliga personen som kan plocka upp din kasserade hårddisk.

RELATERAT: Vad är binärt och varför använder datorer det?

Moderne solid-state-enheter lagrar fortfarande data som 1:or och 0:or, men de underliggande fysiska mekanismerna är extremt olika. Hårddiskar lagrade dessa 1:or och 0:or på en magnetisk platta, men solid-state-enheter lagrar dem i “celler” som antingen är laddade eller urladdade för att representera en 0 respektive 1.

En av nackdelarna med solid-state-lagring är att varje cell bara kan skrivas till ett visst antal gånger innan den blir oanvändbar. En modern SSD kan lätt överleva flera hundra gigabyte data som skrivs per dag i åratal innan det går sönder, men det är ändå bäst att undvika att skriva till den i onödan — vilket är anledningen till att du inte bör använda fullformatsalternativet på SSD-enheter.

The Best Internal SSDs of 2022 Bästa interna SSD totalt Samsung 870 EVO Amazon

$109.99
$149.99 Save 27%

Bästa Budget Intern SSD WD Blue SN550 NVMe Intern SSD Amazon

101,67 USD
$124,99 Spara 19%

Bästa interna SSD för spel WD_BLACK 1TB SN850 NVMe Amazon

$149.99
$229.99 Save 35%

Bästa interna NVMe SSD Samsung 980 PRO SSD med kylfläns Amazon

$174.99
$229.99 Save 24%

Bästa interna M.2 SSD XPG SX8200 Pro Amazon

$92.99
 

Bästa interna PCIe SSD Samsung 970 EVO Plus Amazon

$104.99
$114.40 Save 8%

READ NEXT

  • › Logitech MX Master 3S Mouse Review: Muted Refinements
  • › De bästa budgettalarna 2022
  • › Vad är nytt i Chrome 102, tillgängligt nu
  • › Behöver jag guldplätering på mina kablar?
  • › 4 värdelösa tekniska produkter du inte bör köpa
  • › Ska du köpa en drönare?