Personerna, tekniken och pengarna bakom Abba-projektet

0
76

Abbas nya projekt i London är bland de största svenska underhållningsprojekten någonsin. När Abba Voyage har premiär i helgen på en specialbyggd arena med plats för 3 000 åskådare i London är det med några av de största namnen inom nordisk showbusiness i kulisserna. Men det är också med svenska pensionssparares pengar. Och en tidigare fotbollsboss från Manchester United. Vilka är personerna och pengarna bakom Abba-satsningen? Omni reder ut. Som de allra flesta vet är det Abbas comeback-album från förra året. Men det är också (vilket kanske lika många vet) en show i London med premiär fredag 27 maj. Showen är förstås mycket omtalad, dels på grund av utformningen, ordet ”abbatarer” har nämnts ett otal gånger, dels på grund av arenan som byggts i östra London London där showen framförs. Men framförallt för att showen anses vara helt nyskapande och ett helt nytt sätt att framföra musik. Just nu är 375 000 förköpsbiljetter sålda och föreställningen är utsåld den närmsta tiden. En konsert med Abba och ett tiomannaband. Bandet är på plats och spelar live, men ”abborna” finns med i form av digitala figurer, dock inte som avatarer eller ”abbatarer” som det först taldes om. Filmer med de verkliga Abba-medlemmarna spelades in under fem veckor i Filmhuset i Stockholm och sedan har de bearbetats digitalt. Medlemmarna i Abba kommer att likna sig själva då de stod på höjdpunkten av sin karriär 1979. Björn Ulvaeus säger i podden ”Björn from ABBA and Friends Radio” på Apple Music att Abba Voyage anses vara det största filmprojektet i världen just nu. Det besökarna får se är gjort av företaget som en gång startades av regissören George Lucas, Industrial Light and Magic, för att göra data-animationer till Star Wars-filmerna. Företaget ägs numera av Disney som köpt rättigheterna till Star Wars av Lucas. Bandet spelar under den drygt 90 minuter långa showen och de digitala figurerna finns då på ett antal skärmar i konsertlokalen och framför Abbalåtarna i digital form. Enligt produktionen ska det vara en helhetsupplevelse och besökarna ska uppfatta showen som en verklig konsert. Arenan är byggd i Stratford i östra London på en tidigare parkeringsplats i vid Queen Elisabeth Olympic Park, området där den olympiska stadion byggdes för sommarspelen 2012 och där också olympiska byn en gång låg. Abba Voyage-arenan kan ta emot 3 000 personer åt gången och takhöjden är hela 61 meter och den är i stora delar byggd i trä. Byggnaden är konstruerad så att den är möjlig att monteras ned och kan flyttas till annan plats. Förutom själva konsertområdet finns biljettkontor, backstage-utrymmen, lager, butiker, matstånd av olika slag och barer plus en övertäckt område framför arenan. Det finns också ett dansgolv. Enligt uppgifter från Björn Ulvaeus bolag Pophouse till Omni är företaget självt den största investeraren i Abba Voyage. Björn Ulvaeaus investerar alltså mer än den musikaliska partnern Benny Andersson som satsar genom sitt bolag Benny Andersson Produktion. Andra betydande investerare är, enligt Pophouse, Universal Music, AMF, Bonnier och ett antal svenska Investerare. En av dem är det stora investmentbolaget EQT:s grundare Conni Jonsson som investerat genom sitt privata investmentbolag Qarlbo. Formellt ägs Abba Voyage av ett bolag med namnet Goldonder Investors AB och det är där intressenterna alltså satsat sina pengar. Men driften av arenan och föreställningen i London sker genom bolaget Aniara Ltd. I Harry Martinsons roman Aniara heter rymdskeppet som man färdas i Goldonder. AMF har uppgett att pensionsbolagets andel är 12 procent genom investeringen på 200 miljoner kronor. Det betyder att hela Abba Voyage-projektet värderades till 1,7 miljarder i september 2021 när AMF gick ut med uppgiften. Det gör att Abba Voyage troligen är det enskilda största svenska underhållningsprojektet hittills. AMF som förvaltar LO-medlemmars avtalspensioner är Sveriges tredje största pensionsbolag där Anders Oscarsson är aktiechef och ägaransvarig: – Vi förväntar oss en bra avkastning åt våra sparare, det är grundläggande i alla våra investeringar. Vi bedömer förutsättningarna som mycket goda. I nuläget är det över 375 000 biljetter sålda, vilket lär vara nytt rekord för West End för bokade biljetter innan lansering, showen är helt utsåld de kommande månaderna, säger han. Finns det några risker? – Det finns det i alla investeringar, den här investeringen skulle till exempel kunna drabbas negativt av att pandemin tar fart igen. Varför gick AMF in i projektet?  – Vi tror att det bidrar bra till vår avkastning samtidigt som det är en unik möjlighet att vara med och investera i en världskänd svensk kulturskatt och bryta ny mark inom upplevelseindustrin. Kan ni se några eventuella komplikationer med tanke på att det handlar om LO-medlemmars pensionspengar? – Nej. Vi tror att det är en bra investering som har potential att bidra till bra tjänstepensioner åt våra sparare, vilket det är vårt uppdrag att leverera. Har AMF investerat i andra likande projekt inom populärkultur och nöjesindustri? – Det tydligaste exemplet är att vi är delägare i Parks and Resorts som driver fyra nöjesparker, däribland Gröna Lund och Kolmården. Vi har även investeringar i hotellkoncerner som i viss mån kopplar an till nöjesindustrin, säger Anders Oscarsson I bakgrunden finns förstås Björn och Benny. Men till sin hjälp har de tagit olika experter. Svana Gisla är producent för showen tillsammans med Benny Anderssons son Ludvig Andersson och svenske Johan Renck är kreativ regissör. Svana Gisla heter egentligen Svanfridur Gisladottir men använder sig av det i engelskspråkiga länder mer gångbara Svana Gisla. Hon har jobbat mycket tillsammans med svenske regissören Johan Renck och de driver ett bolag tillsammans. Renck är kreativ regissör för Abba Voyage och har samarbetat med till exempel Madonna tidigare och gjort tv- serien ”Tjernobyl” för Netflix. Renck och Gisla har tidigare gjort till exempel David Bowies 10 minuter långa video ”Blackstar” som släpptes innan han dog. Svana Gisla har även varit producent för Beyonces och Jay Z:s tv-special ”On the run” som visades i kanalen HBO. Det var en inspelning från turnén med samma namn och filmades på Stade de France. Hon har även arbetat med dokumentären Springsteen & I för Netflix som skildrade Bruce Springsteens karriär genom fansens ögon. I en intervju i isländska Morgunbladid har Svana Gisla berättat hon arbetat med företaget som driver Abba Voyage i fyra år. Företaget hon syftar på är Aniara Ltd som fått alla tillstånd för arenan och sköter den praktiska driften av projektet. I bolaget finns även Michael Bolingbroke som har en gedigen bakgrund i idrotts- och nöjesindsutrin. Just nu är han styrelseordförande i Björn Ulvaeus bolag Pophouse som till exempel äger Cirkus och Abba Museum. Han arbetade under flera år i Jim Henson Company som ligger bakom ”Mupparna” och han har varit vice vd i cirkusbolaget Cirque du Soleil. Michael Bolingbroke var under sju år, från 2007 till 2014, operativ chef för Manchester United. Därefter var han högste chef för italienska Serie A-klubben Inter i tre år. Han har också varit ansvarig för fotbollsklubben Blackpool som spelade i Premier League säsongen 2010–2011. Klubben rasade sedan ned i seriesystemet igen. Michel Bolingbroke togs in som arbetande styrelseordförande 2019 för att styra upp klubben och hitta en ny ägare:. Det skedde senare samma år och Bolingbroke lämnade Blckpool. Han har idag uppdrag inom FIFA:s organ för kontroll av klubbars ekonomi. Även Benny Anderssons son Ludvig Andersson är producent. Han har tidgaere producerat filmen ”And then we danced” som belönades med en Guldbagge. Just nu säljs biljetter till oktober 2023 och det finns ett tillstånd från myndigheterna att ha byggnaden på platsen i fem år. Om det förlängs eller om arenan flyttas finns inga uppgifter om, det handlar sannolikt om hur framgångsrikt projektet kommer att bli. Men arenan går att alltså montera ned och flytta. Enligt tidningen Sun skulle aktuella orter vid en eventuell flytt vara Las Vegas eller Stockholm. Ludvig Andersson, som är en av producenterna bakom projektet, säger till NME att man ser fram mot en längre tid i London och om Abba Voyage måste flyttas så är det möjligt. Men just nu finns inga sådana planer.