Nya Zeelands Ardern varnar för militarisering av Stilla havet

0
38

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern gör gester under en presskonferens i parlamentet i Wellington, Nya Zeeland den 7 mars 2022. (AP)

Premiärminister Jacinda Ardern sa medan Nya Zeeland välkomnar fler investeringar i Stillahavsregionen, stöder inte ökad militarisering och uppmanar nationer att vara transparenta om sina avsikter.

Hon kommenterade efter att Kina sa att dess utrikesminister Wang Yi kommer att turnera Stillahavsöarna senare denna vecka, inklusive Salomonöarna efter att länderna formaliserat en säkerhetspakt i april. Ardern sa att Stilla havet är en “omstridd region” och noterade att USA också försöker engagera sig där.

“Vi vill ha samarbete inom områden där vi har delat oro, som klimatanpassning och begränsning,” sa Ardern till reportrar. ”Vi vill ha kvalitetsinvesteringar i infrastruktur. Vi vill inte ha militarisering. Vi vill inte ha en eskalering av spänningen. Vi vill ha fred och stabilitet.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Ardern pratade med reportrar efter möten i New York den första dagen av ett handels- och turismbesök till USA. Hon har ännu inte bekräftat ett möte i Vita huset med president Joe Biden. En inspelning av presskonferensen publicerades av NZ Herald.

Best of Express Premium

Premium

UPSC-nyckel – 26 maj 2022: Varför och vad man ska veta om Hawala-transaktion till…

Premium

BJP stora vapen för att ge Himachal CM Jai Ram Thakur en hand som korruption, fac…

Premium

Förklarat: Budskapet bakom Margaret Atwood’s ‘unburnable&#…

Premium

Välkommen till kryptogruvdriftens svårfångade värld: Rohtak rig, 3 ingenjörer , R…Fler premiumberättelser >>

Köp nu | Vår bästa prenumerationsplan har nu ett specialpris

På frågan om Kinas roll i Stilla havet sa Ardern att det inte nödvändigtvis bara är dess närvaro utan “naturen av den närvaron och avsikten kring den. ”

Utkast till avtalet mellan Kina och Salomonöarna verkar ge utrymme för byggandet av en militärbas på skärgården, även om båda länderna förnekar detta. Kina har sagt att pakten omfattar upprätthållande av social ordning, humanitärt bistånd och naturkatastrofersvar.

“Vad vi kommer att ifrågasätta är om några av dessa arrangemang ens är nödvändiga”, sade Ardern. “Vi har befintliga partnerskap som Nya Zeeland och Australien har erbjudit. De finns kvar och vi kommer att behålla dem på bordet.”

Inför ett potentiellt Vita husets möte upprepade Ardern att Nya Zeeland kommer att fortsätta att vara en stark förespråkare för att USA ska ansluta sig till CPTPP-handelspakten. Biden-administrationen har föreslagit ett alternativt 13-länders Indo-Pacific Economic Framework som inkluderar Nya Zeeland.

“CPTPP är ett befintligt ramverk som erbjuder en betydande mängd ur Nya Zeelands perspektiv,” sa Ardern. USA har “föreslagit ett alternativt ramverk. Vårt uppdrag som land måste vara att hålla våra ambitioner höga men också arbeta med det som ligger på bordet.”