Daglig briefing: Quad skriver under på Indo-Stillahavspakten; Delhi domstol reserverar beslut i Qutub Minar tvistmål

0
42

Topnyheter den 25 maj 2022.

God morgon, 

Den stora historien

Vid det fjärde Quad-toppmötet, skilde sig ledarna över kriget i Ukraina, där USA och Japan kritiserade Ryssland, medan Indien och Australien inte namngav Moskva i sina offentliga uttalanden. Länderna var emellertid enade i sitt svar på Kinas krigförande. De lanserade initiativet Indo-Pacific Maritime Domain Awareness (IPMDA) som gör det möjligt för partnerländer att övervaka vattnet vid sina stränder och hjälpa till att säkerställa fred och stabilitet i regionen.

Under tiden sa premiärminister Narendra Modi till USA:s president Joe Biden att det strategiska partnerskapet mellan Indien och USA är verkligen ett “förtroendepartnerskap” eftersom de två sidorna lanserade en rad initiativ inom en rad områden: från kritiska och framväxande teknologier till vacciner och försvar, från artificiell intelligens till datavetenskap.

https://images. indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Only in the Express

I sin första intervju efter att ha lämnat kongressen, pratar Hardik Patel med The Indian Express om problem med kongressen och vad AAP gör rätt, varför hans åsikt om BJP har förändrats, hur kongressen svikit honom jämfört med Jignesh Mevani och hans planer.

Best of Express Premium

Premium

UPSC-nyckel – 26 maj 2022: Varför och vad ska man göra vet om Hawala-transaktionen till…

Premium

BJP stora vapen att låna ut Himachal CM Jai Ram Thakur en hand som korruption, fac…

Premium

Explained: Budskapet bakom Margaret Atwood’s ‘unburnable&#…

Premium

Välkommen till den svårfångade världen av kryptogruvdrift: Rohtak-rigg, 3 ingenjörer, R…Fler premiumhistorier >>

Från förstasidan

Punjab CM Bhagwant Mann fyrade statens hälsominister Dr Vijay Singlaanklagad för påstådd korruption. Singla arresterades senare av Punjabpolisen enligt lagen om förebyggande av korruption och häktades i tre dagar. Källor berättade för The Indian Express att avskedandet var resultatet av en “övervakningsoperation” efter att en statlig regeringstjänsteman framförde ett klagomål mot Singla och hans OSD Pardeep Kumar.

Inkluderingen av G23-ledarna Ghulam Nabi Azad och Anand Sharma i en “grupp för politiska angelägenheter”, och inte i en “arbetsgrupp” för Lok Sabha-valet 2024, sänder en signal om att de kan ha liten roll i kongressens valledning. Gruppen för politiska frågor kommer inte att ha några verkliga befogenheter och den kommer att vara en “rådgivande grupp”. Arbetsgruppen är dock fullspäckad med etablissemangsfavoriter, inklusive valstrategen Sunil Kanugolu.

En domstol i Delhi reserverade fram till den 9 juni sitt beslut om en plädering för att återställa hinduiska och jainska gudar i Qutub Minar komplex. The Archaeological Survey of India (ASI) hävdade att strukturens status inte kan ändras för att tillåta dyrkan eftersom den faller under skyddet av lagen om antika monument och arkeologiska platser och lämningar (AMASR), 1958.

Måste läsas

Hon var en civilförsvarsvolontär som började ladda upp musikvideor på YouTube för att försörja sin familj. Snart började hon uppträda på shower och gjorde sitt avtryck i den lokala kretsen. Tills hon försvann för två veckor sedan.Strax efter kontaktade den 28-åriga Dalit-sångarens familj polisen i Delhi, men ombads att lämna. Senare kunde en av hennes vänner, med tillgång till hennes Gmail-konto, spåra hennes senaste aktiva plats. På måndagen förvandlades familjens förtvivlan till ilska efter att hennes kropp hittades begravd nära en motorväg i Rohtak.

Indien och 11 andra länder har kommit överens om att gå med i Indo-Pacific Economic Framework som lanserats av USA. Ramverket är Washingtons svar på Trans Pacific Partnership (TTP) och dess efterföljande avtal, Comprehensive and Progressive Agreement for TTP (CPTPP), såväl som Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). Varför har Washington känt behovet av ett sådant ramverk, och vad finns i det för dem som är en del av det? Vi förklarar.

Dr Jagannath Panda skriverom hur Quad kan bli mer än en anti-Kina-gruppering: “Kritiker kan avfärda Quad Plus som en virtuell församling av trevliga nationer som var engagerade under Covid-pandemin. Ändå har formatet mycket lovande mitt i all den nuvarande osäkerheten. Det skulle potentiellt representera en sammanslagning av de östliga och västerländska “liksinnade” länderna. Även i sitt nuvarande abstrakta ramverk inkluderar det ett brett spektrum av stater (som också omfattar IPEF) – utvecklade och utvecklade ekonomier samt medel- och stormakter som är engagerade i att upprätthålla en inkluderande, regelbaserad och liberal institutionell ordning.”

Och slutligen…

Nio år efter att ha dragit BCCI inför domstol, ett drag som resulterade i storskaliga konstitutionella förändringar i indisk cricket, framställaren Aditya Verma talar nu till förmån för dem han en gång hade motsatt sig. Verma berömmer nuförtiden ymnigt N Srinivasan, hans engångsmål. Dessa dagar, till skillnad från tidigare, pratar Verma inte om indisk cricket. Han har gått i mikron och lagt alla sina ägg i Bihars cricket-korg och säger att hans önskan är att rensa systemet där.

Delhi Konfidentiellt: Premiärminister Narendra Modi begåvade föremål med sällsynt Indiskt konstverk från Gujarat, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh och Tamil Nadu till hans andra Quad-ledare från Australien, USA och Japan. USA:s president Joe Biden sägs ha fått ett Sanjhi-konstverk, en handskuren pappersdesign av motiv av Krishna, medan Australiens premiärminister Anthony Albanese fick en Gond-målning.

Till imorgon,< /strong>

Rahel Philipose och Sonal Gupta

Business As Usual av EP:n Unny