Nytt fall av apkoppor i Sverige

0
49

Publicerad 25 maj 2022 kl 19.19

Inrikes. Ytterligare ett fall av apkoppor har bekräftats i Sverige. Det rör sig om en person boende i Västra Götaland, enligt Folkhälsomyndigheten.

Gilla artikeln på Facebook

Personen “uppges må väl och vårdas inte på sjukhus”, skriver FHM. I fortsättningen kommer nya fall i Sverige att rapporteras i den gulmarkerade utbrottsrutan på myndighetens webbplats.

Sedan tidigare har ett annat fall av apkoppor i Sverige rapporterats in. De svenska fallen har rapporterats vidare till Världshälsoorganisationen WHO samt till den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

I andra länder i Europa har man kunnat knyta smittutbrottet till pridefestivaler och andra homosexevenemang.

Apkoppor är sedan den 20 maj klassificerad som en allmänfarlig sjukdom i Sverige. Det innebär att smittskyddsåtgärder som till exempel smittspårning och förhållningsregler kan användas för att begränsa spridningen.

I EU/EAA har 118 bekräftade fall rapporterats i dagsläget. Enligt ECDC är det för de bekräftade fallen just nu vanligast med blåsor kring könsorganen, ändtarmsöppningen eller munnen vilket tyder på en sexuellt överförd smitta. Enligt ECDC verkar överföring ha skett via sexuella kontakter mellan “män som har sex med män” när det gäller fall i Europa.