India sender ris, andre nødvendigheter til kriserammede Sri Lanka

0
118

En srilankisk havnearbeider står på et skip som fraktet nødforsyninger gitt som humanitær hjelp av Indias regjering til srilankiske folk i en havn i Colombo, Sri Lanka. (AP Photo/Eranga Jayawardena)

Sri Lanka mottok en første sending av en humanitær bistandspakke på 16 millioner dollar fra nabolandet India for å bidra til å dempe alvorlige mangel forårsaket av landets verste økonomiske krise i nyere minne.

Gopal Baglay, den indiske utsendingen til Sri Lanka, leverte donasjonen fra den sørindiske delstaten Tamil Nadu til Sri Lankas utenriksminister Gamini Peiris sent søndag. Varene, verdt 5,6 millioner dollar, inkluderer ris, melkepulver og essensielle medisiner.

De vil bli fordelt blant sårbare familier i forskjellige deler av landet, sa den indiske ambassaden i en uttalelse.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Sri Lanka er nær konkurs og har alvorlig mangel på nødvendigheter fra mat, drivstoff, medisiner og matgass til toalettpapir og fyrstikker. I flere måneder har folk blitt tvunget til å stå i lange køer for å kjøpe de begrensede aksjene.

Best of Express Premium

Premium

Delhi Confidential: Calling The Shots

Premium

Velkommen til den unnvikende verden av kryptogruvedrift: Rohtak-rigg, 3 ingeniører, R…Premium

UPSC CSE Key – 25. mai 2022: Kjenn til relevansen av QUAD 2022 til Pangong T…

Premium

‘Alwar ka maalik’: Jitendra Singh, Rahul-assistent og Sonia politisk p…Flere Premium-historier >> Les |Sri Lankas Kusal Mendis ført til sykehus med brystsmerter

Landets nye statsminister sa forrige uke at bensinlagrene gikk ned til en siste dag, noe som forverret pendlingsproblemene og forlenget køene. Men bensinforsendelser betalt gjennom en indisk kredittgrense begynte å komme i løpet av helgen.

Sri Lanka har suspendert tilbakebetaling av rundt 7 milliarder dollar i utenlandske lån med forfall i år av 25 milliarder dollar som skal tilbakebetales innen 2026. Landets total utenlandsgjeld er 51 milliarder dollar.

Separat har India gitt 3,5 milliarder dollar økonomisk bistand i form av lån og kjøpere’ kreditt for mat, medisiner og drivstoff.

Sri Lankas økonomiske krise har skapt politisk uro med en protest som okkuperer inngangen til presidentens kontor og krever at hans avgang fortsetter de siste 40 dagene. Regjeringsstøttespillere angrep tidligere denne måneden de fredelige demonstrantene, og utløste landsomfattende opptøyer der ni mennesker, inkludert en lovgiver som ble slått i hjel, ble drept.

Mange hjem og eiendommer til sittende ministre og regjerende partipolitikere ble brent. . President Gotabaya Rajapaksa erklærte unntakstilstand, og ga politiet og militæret vide fullmakter til å søke, arrestere og arrestere mistenkte.

Les |Kriserammede Sri Lanka opphever unntakstilstanden ettersom lov- og ordenssituasjonen forbedres

Nødsituasjonen bortfalt sist fredag ​​fordi regjeringen ikke søkte parlamentets godkjenning innen 10 dager som kreves av grunnloven.

Protestene som ba presidenten og hans familie forlate politikken førte til en nesten demontering av det mektige Rajapaksa-dynastiet med presidentens bror Mahinda Rajapaksa som trakk seg som statsminister. Før det trakk to av presidentens søsken og en nevø seg som statsråder.

Presidenten selv står overfor utsiktene til å få sine fullmakter betydelig redusert for å styrke parlamentet under statsminister Ranil Wickremesinghe, som er lede forhandlinger med Det internasjonale pengefondet for en redningspakke.

Kjøp nå | Vår beste abonnementsplan har nå en spesialpris

En grunnlovsendring for å begrense presidentens fullmakter ble vurdert.

Tamil Nadu, som deler språk og kultur med Sri Lankas tamilske minoritet, er adskilt av et smalt sund fra øyas tamilske majoritet nord. Donasjonen ble foranlediget etter at dusinvis av familier flyktet til Tamil Nadu på grunn av den økonomiske krisen.