Heb ik een nieuwe USB-kabel nodig voor snel opladen?

0
50
steved_np3/Shutterstock.com

Snel opladen minimaliseert uitvaltijd zonder je telefoon of tablet, maar het kan lastig zijn met zoveel verschillende standaarden. Dus als je een nieuwe telefoon of oplader hebt, heb je dan ook een nieuwe kabel nodig? Nou, dat hangt ervan af.

Is uw kabel compatibel?

Er zijn bijna net zoveel soorten kabels als er snelladen via USB zijn normen. Het goede nieuws is dat u zich in de meeste gevallen geen zorgen hoeft te maken of u de verkeerde kabel heeft.

Waarom? Omdat deze kabels zo gestandaardiseerd mogelijk moeten zijn. Dit betekent dat zolang de kabel goed is aangesloten op de poorten die u gebruikt en deze niet kapot is, deze zal werken.

Dat gezegd hebbende, er is een verschil tussen of de kabel überhaupt zal werken en hoe goed hij zal werken. Laten we, om uit te leggen waarom, eens kijken naar verschillende USB-standaarden en hun oplaadsnelheden.

USB en overdrachtssnelheden

Je hebt vast wel eens gehoord van USB 2.0, USB-C en andere soorten standaarden. Hoewel alles wat je echt moet weten over deze kabels het type connector is dat ze hebben, kunnen de verschillende standaarden verschillende snelheden aan.

GERELATEERDUSB Type A-connector: alles wat u moet weten

De USB Type A-connector is waarschijnlijk het eerste dat in je opkomt als je aan USB denkt, omdat het alomtegenwoordig is. Dit is een zeer achterwaarts compatibele connector en kan als zodanig werken met USB-standaarden van 1.0 tot 3.2.

Advertentie

USB Type A kan een beetje verwarrend zijn vanwege deze achterwaartse compatibiliteit. Dat gezegd hebbende, de gemakkelijkste manier om te zien of je met een modernere connector te maken hebt, is de kleur: blauw betekent USB 3.0 en is sneller.

De USB Type C-connector is eveneens alomtegenwoordig, en ontwerp maakt het veel gemakkelijker te gebruiken dan zijn voorganger. Omdat het in beide richtingen werkt, hoeft u zich geen zorgen te maken over de manier waarop u het aansluit.

USB-C zorgt ook voor een hogere snelheid in het algemeen. Dit betekent zowel gegevensoverdrachtsnelheid als sneller opladen, dankzij een nieuwe standaard die bekend staat als USB-PD of USB Power Delivery.

GERELATEERD: USB Type-C uitgelegd : Wat is USB-C en waarom wil je het

Voer USB-PD in

USB-C connectoren en kabels staan ​​bijna synoniem voor snel opladen. Hier is een reden voor. Samen met de betere connector introduceerde USB-C de USB-PD-specificatie, wat veel hogere laadsnelheden betekende.

Dit betekende dat toen de nieuwe USB-connectoren en -kabels arriveerden, de stroom aanzienlijk sneller ging. Het probleem doet zich voor in hoeveel stroom wordt geleverd.

Kris Wouk

Advertentie

Hoewel de USB-PD-standaard een maximale output van 100 watt kan leveren, betekent dit niet dat dit altijd nodig is. De kabels die bij apparaten worden geleverd, leveren bijvoorbeeld vaak niet sneller stroom dan het apparaat waarmee ze worden geleverd, kan opladen.

Dat is prima als je het apparaat gebruikt de kabel die is meegeleverd, maar als u de kabel ergens anders gebruikt, kan dit de snelheid van andere apparaten beperken.

GERELATEERD: Wat is USB-voeding Levering (USB PD)?

Zijn alle kabels gelijk gemaakt?

Zoals we eerder hebben vermeld, zijn er een paar verschillende snellaadstandaarden. USB-PD en Qualcomm Quick Charge zijn de twee meest voorkomende snellaadstandaarden, maar ze zijn niet de enige.

Om snel opladen te laten werken, moet zowel het apparaat dat u gebruikt opladen en de oplader zelf moeten dezelfde standaard ondersteunen. Zolang je die twee elementen hebt, werkt snel opladen, ongeacht de kabel.

GERELATEERDWat is snel opladen en hoe werkt het?

Elke USB-kabel van een ander type moet de basisrichtlijnen volgen voor het implementeren van de standaard. Dat gezegd hebbende, hebben kabelfabrikanten wel enige speelruimte bij het implementeren van de normen. Dit betekent dat niet elke kabel dezelfde prestaties levert.

Hoewel elke kabel die aan de juiste standaard voldoet, je een soort van snel opladen zal geven, zijn ze niet allemaal gelijk gemaakt. Elke kabel werkt, maar bepaalde kabels leveren hogere laadsnelheden.

Advertentie

Een van de eerste dingen die u moet controleren voordat u gaat winkelen met een kabel, is het type opladen dat uw telefoon of tablet gebruikt. Dan wil je er zeker van zijn dat je oplader aan dezelfde specificatie voldoet. Als er een oplader bij uw apparaat is geleverd, is dat waarschijnlijk de juiste om te gebruiken, maar deze kunnen te weinig vermogen hebben.

Als uw kabel niet dezelfde Power Delivery-snelheid heeft die uw apparaat nodig heeft voor de snelste oplaadtijd, heeft u een nieuwe kabel nodig. Wanneer je er een kiest om te kopen, zorg er dan voor dat deze overeenkomt met dezelfde Power Delivery-standaard en je apparaat laadt zo snel op als mogelijk is.

The Best Phone Chargers of 2022 Beste algemene oplader USB C-oplader TECKNET 65W PD 3.0 GaN-oplader Type C Opvouwbare adapter met 3-poorts snelle muuroplader Compatibel voor iPhone 13 Pro Max/13 Pro/13/13 Mini, MacBook Pro, iPad Pro, Switch, Galaxy S21/S20 Amazon

$36.99
 

Beste iPhone/iPad-oplader Apple 20W USB-C-lichtnetadapter Amazon

$17.98
$19.00 Save 5%

Beste muurlader Amazon Basics 100W vier-poorts GaN muurlader met 2 USB-C-poorten (65W + 18W) en 2 USB-A-poorten (17W) – Wit (niet-PPS) Amazon

$59.66
 

Beste draadloze oplader Anker draadloze oplader, 313 draadloze oplader (Pad), Qi-gecertificeerd 10W Max voor iPhone 12/12 Pro/12 mini/12 Pro Max, SE 2020, 11, AirPods (geen AC-adapter, niet Compatibel met MagSafe Magnetic Charging) Amazon

$10.99
$13.99 Save 21%

Beste autolader USB C Autolader 48W Super Mini AINOPE Volledig metalen snelle USB-autoladeradapter PD & QC 3.0 Dual Port Compatibel met iPhone 13 12 11 Pro Max X XR XS 8 Samsung Galaxy Note 20/10 S21/20/10 Google Pixel Amazon

$16.99
$18.99 Save 11%

Beste laadstation Techsmarter 11-poorts laadstation met 100 W vijf USB-C PD, PPS 25/45 W, vijf 18 W USB-A-poorten en 15 W afneembare draadloze oplader. Compatibel met MacBook, iPad, iPhone, Samsung, Dell, HP, Yoga… Amazon

$119.99
$129.99 Save 8%

READ NEXT

  • › Logitech MX Master 3S Mouse Review: gedempte verfijningen
  • › Wat is er nieuw in Chrome 102, nu beschikbaar
  • › Moet je een drone kopen?
  • › Logitech MX Mechanisch Toetsenbord Review: Gemakkelijk voor de ogen, niet voor de vingertoppen
  • › De beste budgetsprekers van 2022
  • › AMD's Ryzen 7000-serie zijn de eerste 5nm desktop-CPU's ooit