Benzine voor Rs 420/liter, diesel Rs 400: Sri Lanka verhoogt brandstofprijzen naar recordhoogte

0
98

Mensen wachten in de rij om benzine te kopen bij een tankstation, te midden van de economische crisis van het land in Colombo, Sri Lanka. (Reuters, bestand)

Het door de crisis getroffen Sri Lanka verhoogde dinsdag de benzineprijs met 24,3 procent en diesel met 38,4 procent, een recordstijging van de brandstofprijzen te midden van de ergste economische crisis van het land< /strong> vanwege het tekort aan deviezenreserves.

Met de tweede stijging van de brandstofprijs sinds 19 april, zou de meest gebruikte Octane 92-benzine nu 420 roepies ($ 1,17) en diesel 400 roepies ($ 1,11) kosten ) een liter, een recordhoogte.

Het besluit om de benzineprijs van Octane 92 met 24,3 procent te verhogen of 82 roepies en diesel met 38,4 procent of 111 roepies per liter werd genomen door de staatsbrandstofmaatschappij Ceylon Petroleum Corporation (CPC).

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“De brandstofprijs wordt vandaag vanaf 03.00 uur herzien. De door het kabinet goedgekeurde brandstofprijsformule werd toegepast om de prijzen te herzien', zei minister van Energie en Energie, Kanchana Wijesekara, op Twitter.

Best of Express Premium

< figuur>Premium

Delhi vertrouwelijk: Calling The Shots

Premium

Welkom in de ongrijpbare wereld van cryptomining: Rohtak rig, 3 ingenieurs, R…

Premium

UPSC CSE-sleutel – 25 mei 2022: ken de relevantie van QUAD 2022 naar Pangong T…Premium

‘Alwar ka maalik': Jitendra Singh, Rahul aide en Sonia politiek p. ..Meer Premium Stories >>

“Prijsherziening omvat alle kosten die zijn gemaakt voor het importeren, lossen, distributie naar de stations en belastingen.

“Het kabinet keurde ook de herziening van transport goed en andere servicekosten dienovereenkomstig. De formule zal elke twee weken of maandelijks worden toegepast,” zei hij.

De verhoging kwam toen het publiek bleef lijden in lange rijen bij tankstations die werden getroffen door tekorten.

Lanka IOC, de Sri Lankaanse dochteronderneming van de Indiase oliegigant Indian Oil Corporation, heeft ook de detailhandel verhoogd brandstofprijzen.

“We hebben onze prijzen verhoogd om overeen te komen met de CPC”, vertelde Manoj Gupta, de CEO van LIOC, aan PTI.

Ondertussen zeiden de autoriksja-operators dat ze zou het tarief verhogen tot 90 roepies per eerste kilometer en 80 roepies voor de tweede kilometer.

Als een maatregel om de kosten te mitigeren, kondigde het kabinet aan dat de hoofden van instellingen de vrijheid zouden krijgen over welke werknemers zich fysiek moeten melden. De rest mag thuis werken.

Lanka IOC is sinds 2002 actief in Sri Lanka.

Sri Lanka heeft verschillende opties overwogen om maatregelen te vergemakkelijken om te voorkomen dat brandstofpompen droogvallen, nu het land wordt geconfronteerd met een ernstige valutacrisis om de invoer te betalen.

Het eiland worstelt met een ongekende economische onrust , het ergste sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1948. Het kampt met een tekort aan bijna alle basisbenodigdheden, vanwege het gebrek aan dollars om de invoer te betalen.

Een verlammend tekort aan buitenlandse reserves heeft geleid tot lange rijen voor brandstof, kookgas en andere benodigdheden, terwijl stroomuitval en stijgende voedselprijzen de mensen ellende bezorgden.

De economische crisis heeft ook geleid tot een politieke crisis in Sri Lanka en een eis voor het aftreden van president Gotabaya Rajapaksa. De crisis heeft premier Mahinda Rajapaksa, de oudere broer van de president, al gedwongen om op 9 mei af te treden.

Een inflatie die oploopt naar 40 procent, tekorten aan voedsel, brandstof en medicijnen en stroomonderbrekingen hebben geleid tot landelijke protesten en een dalende munt, waarbij de regering de deviezenreserves tekort kwam die ze nodig had om de invoer te betalen.