Ukrainsk domstol dømmer russisk soldat for krigsforbrytelser og dømmer ham til livstid i fengsel

0
45

Den russiske hærens sersjant Vadim Shishimarin, 21, blir sett bak et glass under et rettsmøte i Kiev, Ukraina, onsdag 18. mai 2022. (AP/Fil)

Skrevet av Valerie Hopkins

Tre måneder etter begynnelsen av Russlands fullskala invasjon av Ukraina, avsa dommere i Kiev mandag den første skyldige dommen for en russisk soldat som ble stilt for krigsforbrytelser.

Sgt. Vadim Shishimarin, 21, ble dømt for å ha skutt en 62 år gammel sivil, Oleksandr Shelipov, i den nordlige regionen Sumy i de første dagene av krigen. Shishimarin, som hadde erkjent straffskyld ved starten av rettssaken i forrige uke, ble dømt til livsvarig fengsel.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Dommer Serhiy Ahafonov erklærte Shishimarin skyldig for brudd på krigens lover og skikker og for å ha begått overlagt drap. Dommen kan ankes.

Best of Express Premium

PremiumUPSC CSE Key – 24. mai 2022: Know the Relevance of Indo-Pacific Economic …

Premium

For to måneder siden hadde den sparkede Punjab-ministeren Vijay Singla advart om null til …

Premium

Quad: muligheter, utfordringer

Premium

Prashant Kishor: 'I de neste 20-30 årene, Indisk politikk vil dreie seg om…Flere Premium-historier >>

“Tiltalte innrømmet delvis skyld, og argumenterte for at han ikke hadde til hensikt å drepe Mr. Shelipov,” sa Ahafonov. «Retten kan ikke anerkjenne omvendelsens oppriktighet.»

Tiltalte satt i et glassbur, iført den samme blå-grå hettegenseren som han har brukt til hver rettsopptreden, hodet bøyd mens en tolk hvisket til ham på russisk gjennom en åpning i glasset. Etter dommen, mens retten tømte for hundrevis av lokale og utenlandske journalister som samlet seg for å høre domsavsigelsen, gikk sersjanten frem og tilbake i cellen.

Must Read |Russisk soldat på rettssak ber offerets enke om å tilgi ham

Shishimarin var en del av en 40 mil lang konvoi av pansrede kjøretøy som snirklet seg fra den russiske grensen mot Kiev, Ukrainas hovedstad, som Moskva opprinnelig forventet at det kunne ta i løpet av dager.

Ifølge påtalemyndigheten ledet Shishimarin en tankdivisjon fra Moskva-regionen. Da konvoien hans ble angrepet av ukrainske styrker 28. februar, spredte russerne seg. Shishimarin møtte fire andre menn, som stjal en bil og forsøkte å kjøre unna.

Fra bilen, i landsbyen Chupahivka, spionerte de Shelipov, som snakket i telefonen mens han syklet. I troen på at Shelipov ville rapportere deres plassering til ukrainske styrker i nærheten, ba en annen soldat – som ikke var Shishimarins overordnede – ham skyte, sa påtalemyndigheten.

Shishimarin avfyrte tre eller fire skudd fra sin Kalashnikov.

Les også i NYT |I krigen i Ukraina begynner en lang reise med å straffeforfølge voldtekt

Da rettssaken hans begynte i forrige uke, aksepterte Shishimarin sin skyld. Ved en påfølgende høring ba han Shelipovs enke om unnskyldning etter at hun ga følelsesmessig vitnesbyrd, og spurte ham: «Kom du for å forsvare oss? Fra hvem? Kom du for å forsvare meg fra mannen min som du drepte?”

Dommen representerer en milepæl i Ukrainas forsøk på å holde Russland og dets soldater ansvarlige for grusomheter begått i krigen.

“Undersøkelse av alle krigsforbrytelser og ansvarlighet er vår hovedagenda nå,” skrev Ukrainas statsadvokat Irina Venediktova på Facebook forrige uke. Hun kunngjorde at to andre saker hadde startet i Poltava-regionen mot soldater som hadde beskutt den ukrainske byen Kharkiv.

Eksperter sa at rettssaken var en av de raskeste i Ukrainas nyere historie.

“For øyeblikket ser rettssaken mot Shishimarin ut som vi har drømt om,” sa Olha Reshetylova, en koordinator for et medieinitiativ for menneskerettighetsorganisasjoner.

Les i Forklart | Hvordan kunne Russlands Putin bli tiltalt for krigsforbrytelser i Ukraina ?

Det ble gjennomført, sa hun, “uten unødige forsinkelser og kunstig sommel fra partene i saken og retten, med mulighet for tilgang til rettsmøtet for alle, med nettkringkasting og media og offentlig oppmerksomhet.”< /p>

Reshetylova beklaget at det hadde krevd «en fullskala russisk invasjon for det ukrainske rettsvesenet å forstå at åpenhet og tilgjengelighet i krigføring ikke bare er et spørsmål om rettferdighet, men også et element av rettferdighet for å tilfredsstille ofrene. “

Talsmann for Kreml, Dmitrij Peskov, erkjente rettssaken i en samtale med journalister mandag.

“Selvfølgelig er vi bekymret for skjebnen til våre borgere,” sa han. “Men vi har ikke mange muligheter til å beskytte hans interesser på stedet.”