Uitgelegd: de strijd tussen China en Taiwan – de geschiedenis, de huidige spanningen en waarom de wereld zich zorgen maakt

0
158

Taiwan heeft nu enorme economische belangen, waaronder investeringen in China, en pro-onafhankelijkheidssecties maken zich zorgen dat dit hun doelen in de weg staat. (Reuters)

Een verklaring van de Amerikaanse president Joe Biden op de Quad Summit in Tokio op maandag (23 mei) waarin wordt gesuggereerd dat elke poging van China om Taiwan binnen te vallen het aantrekken van Amerikaanse militaire interventie veroorzaakte een boze reactie van de regering in Peking, die beloofde “vastberaden actie te ondernemen om haar soevereiniteit en veiligheidsbelangen te beschermen” en waarschuwde dat “we zullen doen wat we zeggen”. .

De huidige spanningsronde tussen China en Taiwan begon op 1 oktober vorig jaar, toen China zijn nationale feestdag viert ter gelegenheid van de geboorte van de Volksrepubliek China (PRC).

Nu kopen | Ons beste abonnement heeft nu een speciale prijs

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Samenvallend met de viering van het 72-jarig jubileum, China vloog over 100 straaljagers Taiwan's luchtverdedigingsidentificatiezone binnendringen, de zenuwen in Taiwan doen rinkelen en over de hele wereld alarm slaan dat het zich voorbereidt om het eiland met geweld over te nemen. President Vladimir Poetin's invasie van Oekraïne in februari, en Peking's standvastige steun aan Rusland in het licht van wereldwijde kritiek hebben deze angsten vergroot.

Best of Express Premium

Premium

(Deelnemen aan) BJP een optie, AAP heeft een betere strategie dan Congres: Hardik PatelPremium

Uitgelegd: het nieuwe blok Indo-Pacific

Premium

Stijgende wereldwijde tarieven, Re-daling kan India verkleinen Inc ECB plant

Premium

Opinie: het bericht van het tarwe-exportverbod van de regeringMore Premium Stories >>

Hoewel het grotendeels niet wordt erkend door andere landen, beschouwt Taiwan, officieel de Republiek China (RoC), zichzelf als een de jure soevereine staat, en zijn leiders, waaronder de fel pro-onafhankelijkheidspresident Tsai Ing-wen, hebben gezworen zijn soevereiniteit te verdedigen tegen het Chinese doel van “hereniging” met de Volksrepubliek China (VRC).

Aangezien Taiwan volledig afhankelijk is van de VS voor zijn verdediging tegen mogelijke Chinese agressie, zorgt elke piek in de militaire spanningen tussen China en Taiwan voor meer vijandigheid in de toch al gespannen relatie tussen Washington en Peking.

Waar komt dat vandaan? Taiwan staat ten opzichte van China en de wereld?

Taiwan, vroeger bekend als Formosa, een klein eilandje voor de oostkust van China, is waar de Chinese republikeinen van de Kwomintang-regering zich terugtrokken na de overwinning van de communisten in 1949 — en het is sindsdien voortgezet als de Republiek China. Het eiland ligt in de Oost-Chinese Zee, ten noordoosten van Hong Kong, ten noorden van de Filippijnen en ten zuiden van Zuid-Korea, en ten zuidwesten van Japan. Wat er in en rond Taiwan gebeurt, baart heel Oost-Azië grote zorgen.

Taiwan observeert 10 oktober — “dubbel 10” — als zijn nationale dag; het was op deze dag in 1911 dat delen van het Manchu-leger in opstand kwamen, wat uiteindelijk leidde tot de omverwerping van de Qing-dynastie en het einde van 4000 jaar monarchie. De RoC werd uitgeroepen op 29 december 1911 en vond zijn weg in de jaren 1920 onder leiding van Dr. Sun Yat-sen, oprichter van de Kuomintang (KMT) Partij.

Ook in Explained |What is One China Policy , de delicate evenwichtsoefening van de VS over het geschil tussen China en Taiwan?

Sun werd opgevolgd door generaal Chiang Kai-shek, wiens acties tegen de Chinese communisten, die deel uitmaakten van een alliantie met de KMT, leidde tot de burgeroorlog die eindigde in een overwinning voor de communisten en de terugtrekking van Chiang en de KMT naar Taiwan .

Sinds de oprichting in 1949 is de Volksrepubliek China van mening dat Taiwan moet worden herenigd met het vasteland, terwijl de RoC stand heeft gehouden als een 'onafhankelijke'. land. De RoC werd de niet-communistische grens tegen China tijdens de Koude Oorlog, en pas in 1971 begonnen de VS banden met de VRC via de geheime diplomatie van Henry Kissinger, nationale veiligheidsadviseur van president Richard Nixon.

< p>De VS voeren een beleid van “strategische ambiguïteit” richting Taiwan. Dit betekent dat het banden onderhoudt met Taipei en er wapens aan verkoopt, maar officieel onderschrijft het 'One China Policy' van de VRC. waarin Taiwan niet als een afzonderlijke entiteit bestaat. Het is dit delicate diplomatieke evenwicht dat de uitspraak van Biden op maandag schokte.

Slechts 15 landen over de hele wereld erkennen Taiwan. De meeste zijn erg klein, velen zijn afgelegen eilandstaten.

Mis het niet |Zou China Taiwan kunnen binnenvallen en waar zou dat toe leiden?

Wanneer begonnen de spanningen met China een serieuze dimensie te krijgen?

In 1954-55 en in 1958 bombardeerde de VRC de eilanden Jinmen, Mazu en Dachen onder controle van Taiwan, waarbij ze de VS binnentrokken. Het congres nam de Formosa-resolutie aan die president Dwight D Eisenhower machtigt om RoC-territorium te verdedigen.

In 1955 verklaarde premier Zhou En-lai op de Bandung-conferentie dat hij onderhandelingen wilde met de VS. Maar toen in 1958 in Libanon een burgeroorlog uitbrak, hervatte China de bombardementen, wat de VS ertoe aanzette om Taiwanese buitenposten op de eilanden te bevoorraden. De Volksrepubliek China en het ROC kwamen toen tot een regeling om elkaars garnizoenen om de andere dag te bombarderen – dit ging door tot 1971. ('Milestones in the History of US Foreign Relations', history.state.gov)

De ernstigste ontmoeting was in 1995-96, toen China begon met het testen van raketten in de zee rond Taiwan, wat leidde tot de grootste Amerikaanse mobilisatie in de regio sinds de oorlog in Vietnam. De tests leidden in 1996 tot de herverkiezing van president Lee Teng-hui, door de Chinezen gezien als een pro-onafhankelijkheidsleider.

Best of Explained

Klik hier voor meer

Hoe is de recente politieke en economische geschiedenis van Taiwan verlopen?

In 1975 stierf Chiang Kai-shek, werd de staat van beleg opgeheven en kreeg Taiwan zijn eerste democratische hervormingen. Vanaf de jaren negentig, en ondanks de rakettencrisis, verbeterden de betrekkingen tussen de VRC en de RoC en kwamen er handelsbetrekkingen tot stand. Terwijl de Britten zich voorbereidden om Hong Kong in 1999 te verlaten, begon de "One China, Two Systems" Taiwan kreeg ook een oplossing, maar die werd afgewezen door de Taiwanezen.

In 2000 kreeg Taiwan zijn eerste niet-KMT-regering, toen de Taiwanese nationalistische Democratische Progressieve Partij (DPP) het presidentschap won. In 2004 begon China met het opstellen van een anti-afscheidingswet gericht op Taiwan; handel en connectiviteit bleven echter verbeteren.

Tegenwoordig zijn de twee grote spelers in de Taiwanese politiek de DPP en KMT, in het algemeen respectievelijk de partijen van de Hakka-inwoners van het eiland en de minderheid van het Chinese vasteland. De verkiezing van president Tsai in 2016 markeerde het begin van een scherpe pro-onafhankelijkheidsfase in Taiwan, en de huidige spanningen met China vielen samen met haar herverkiezing in 2020.

Taiwan heeft nu enorme economische belangen, waaronder investeringen in China, en pro-onafhankelijkheidssecties maken zich zorgen dat dit hun doelen in de weg kan staan. Omgekeerd hopen de pro-herenigingssecties van het staatsbestel, evenals China, dat economische afhankelijkheid en toenemende contacten van mens tot mens de pro-onafhankelijkheidslobby's zullen verslijten.

Lees ook |Wat is de Quad&#039 ;s voorgesteld plan om de massale illegale visserij door China in de Indo-Pacific te beteugelen?

Hoe is de huidige spanningsronde tot stand gekomen?

In 2020, te midden van verslechterende betrekkingen tussen de VS en China vanwege Covid en handel, stuurde het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn hoogste delegatie tot dan toe naar Taipei. Tijdens het bezoek voerden de Chinezen een militaire oefening uit in de Straat van Taiwan, die Taiwan scheidt van het vasteland van China.

In oktober van dat jaar vroeg president Xi Jinping de PLA om zich voor te bereiden op oorlog, wat alarm sloeg in Taiwan, die het lezen als een openlijke bedreiging.

Nadat de regering in januari 2021 de leiding had overgenomen, verklaarde de regering van Biden dat Amerika “rotsvast” verbintenis met Taiwan. In april vorig jaar meldde Taiwan Chinese straaljagers in zijn luchtverdedigingszone. In juli waarschuwde Xi dat hij zou “smashen” elke Taiwanese stap naar onafhankelijkheid.

Begin oktober 2021, toen de Chinese straaljagers terugkwamen, vertelde de Taiwanese minister van Defensie Chiu Kuo-cheng het parlement dat China al de capaciteit heeft om Taiwan binnen te vallen en in staat zou zijn om “de kosten en het verloop naar het laagste niveau te brengen” tegen 2025.

In een toespraak op 10 oktober leek Xi de vrees voor een gedwongen overname weg te nemen en sprak hij over 'vreedzame hereniging'. Maar hij onderstreepte dat 'de historische taak van de volledige hereniging van het moederland' is. zal zeker worden vervuld.” Diezelfde dag zei de Taiwanese president dat, hoewel haar regering niet “overhaast zou handelen”, het Taiwanese volk niet zou “buigen voor druk” ook niet.

Mis het niet |Navy info hub zou een sleutelrol kunnen spelen in Quad push om overbevissing in China tegen te gaan

Wat hebben de VS gedaan terwijl de spanningen toenemen?

Terwijl de spanningen toenemen, kijkt de wereld naar de VS, wiens status als de meest vooraanstaande macht van de wereld is aangetast door de rommelig vertrek uit Afghanistan. In Oost- en Zuidoost-Azië lezen verschillende landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en de Filippijnen, die beschut liggen onder de beschermende paraplu van de VS, de theeblaadjes.

Van president Joe Biden wordt gezien dat hij op een dunne lijn loopt tussen het toezeggen van steun aan Taiwan en het onder controle houden van de spanningen met Peking. Nadat hij in oktober 2021 met Xi had gesproken, had hij gezegd dat ze hadden ingestemd met de 'Overeenkomst van Taiwan', op grond waarvan de VS steun verlenen aan de 'One China Policy'. gaat ervan uit dat Peking Taiwan niet binnenvalt.

Het AUKUS-pact tussen de VS, het VK en Australië, op grond waarvan Australië nucleaire onderzeeërs zal krijgen, gaf een nieuwe dimensie aan de veiligheidsdynamiek van de Indo-Pacific. Taiwan verwelkomde het pact, terwijl China verklaarde dat het de regionale vrede ernstig ondermijnde.

Na de verklaring van Biden in Tokio op maandag haastte het Witte Huis zich om te verduidelijken dat wat de president zei niet neerkwam op een “beleidsverschuiving” over de kwestie Taiwan.

Ook in Explained |Waarom Taiwan 20.400 flessen Litouwse rum kocht tijdens een handelsoorlog met China

Wat zijn de implicaties van de toenemende spanningen voor India?

p>

Nu India met zijn eigen problemen met China op de LAC wordt geconfronteerd, zijn er suggesties geweest dat het zijn Eén China-beleid zou moeten herzien — het is in ieder geval al lang gestopt dit officieel te herhalen — en gebruik niet alleen de Tibet-kaart, maar ontwikkel ook sterkere betrekkingen met Taiwan om een ​​bericht naar Peking te sturen.

India en Taiwan onderhouden momenteel 'handels- en culturele uitwisseling'. kantoren in elkaars hoofdsteden. In mei 2020 werd de beëdiging van Tsai virtueel bijgewoond door BJP-parlementsleden Meenakshi Lekhi (nu MoS External Affairs) en Rahul Kaswan. In 2016 had New Delhi op het laatste moment plannen laten vallen om twee vertegenwoordigers te sturen voor de eerste inauguratie van Tsai.

India zou in gesprek zijn met Taipei om een ​​halfgeleiderchip van $7,5 miljard te brengen fabriek naar India. Chips worden gebruikt in een reeks apparaten, van computers tot 5G-smartphones, tot elektrische auto's en medische apparatuur. De deal werd gemeld op de hielen van de Summit of the Quad van vorig jaar, waar de noodzaak werd besproken om een ​​”veilige toeleveringsketen voor halfgeleiders” op te bouwen.