Sri Lanka går sin tuffaste strid på länge – Kina i fokus

0
122

Sedan krigets avslut 2009 har Sri Lanka varit en ekonomisk framgångsaga, skriver Financial Times i ett reportage. Med en årlig tillväxt på nio procent har landet haft en inkomst per capita högre än grannen Indien. Nu är situationen annorlunda. Landet är påväg att gå i konkurs och förhandlar med IMF om ett stödprogram på 4 miljarder dollar, motsvarande 39 miljarder kronor. Den som kommer leda förhandlingarna är premiärminister Ranil Wickremesinghe som även blir finansminister, rapporterar Reuters. Den stora frågan är hur Kina – en av de största långivarna – kommer att reagera på situationen. – Det är det mest intressanta fallet på flera år. Det kommer att bli massor av låginkomstskuldkriser och behandlingen av Kina i allt detta kommer att vara avgörande, säger Gabriel Sterne, tillväxtmarknadschef på Oxford Economics, till affärstidningen. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger dig Sveriges bästa och mest heltäckande bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Dessutom får du dagliga expertkommentarer och långläsning från bland annat Wall Street Journal, Financial Times och The Economist. Du kan också välja att bevaka de bolag och/eller ämnen som intresserar dig allra mest. Nu kan du som Omni-läsare testa Omni Ekonomi gratis i två månader (värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.