“Sådana skurkar kommer att komma”: Hur en rysk brigad terroriserade Bucha

0
50

Utredare och kyrkogårdsarbetare gräver upp de brända kvarlevorna av en familj i Bucha, Ukraina, 12 april 2022. (Daniel Berehulak/The New York Times)

Skrivet av Carlotta Gall

När soldaterna från Rysslands 64:e motoriserade gevärsbrigad anlände till Bucha i mitten av mars förde de en ny nivå av död och terror till staden stark >.

Under de kommande 18 dagarna, i bara ett hörn av denna Kievförort där brigaden tog kontroll, dödades 12 människor, inklusive alla invånarna i sex hus där soldaterna slog läger.

p>https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Olha Havryliuks son och svärson, tillsammans med en främling, sköts i huvudet på gården till deras hus. Ryska soldater krossade Havryliuks staket, parkerade deras pansarfordon i trädgården och flyttade in i huset. De lagade mat i grannens trädgård, dödade och plockade kycklingar och stekte dem på en grill medan männen låg döda meter bort tvärs över gränden.

Best of Express Premium

Premium

Quad: Möjligheter, utmaningar

Premium

Prashant Kishor: “Under de kommande 20-30 åren kommer indisk politik att kretsa…

Premium

Dämpad av makt, BJP’s övergång från 1989 Palampur Resolution o…

Premium

Kaun lega Prithviraj Chauhan: Spelas nu i Rajasthan, en kasttriangelFler premiumberättelser >> Förklarat |Förklarat: Hur man bevisar folkmord, det allvarligaste krigsbrottet

När trupperna ryckte ut i slutet av mars låg två bröder, Yuriy och Viktor Pavlenko, som bodde i slutet av gatan, döda i ett dike vid järnvägslinjen. Volodymyr Cherednychenko hittades död i en grannes källare. En annan man, som fångades av ryska soldater när han sprang längs tågspåret och fördes in i en källare i ett hus i slutet av gatan, hittades också skjuten ihjäl.

Berättelsen om Bucha och dess fasor har utvecklas i kapitel när nya avslöjanden om ryska grymheter dyker upp, väcker upprördhet bland ukrainare och över stora delar av världen. Men åklagare och militära underrättelsetjänstemän utredde tidigt och samlade in bevis för att försöka identifiera förövarna som var ansvariga för massmorden, tortyren och våldtäkterna i den en gång så lugna förorten.

Arbetar med krigsförbrytelser och rättsmedicinska experter från omkring världen har ukrainska utredare dragit några preliminära slutsatser, särskilt med fokus på 64:e brigaden. De har redan identifierat 10 soldater från enheten och anklagat dem för krigsförbrytelser.

Ukrainska tjänstemän säger att brigaden bildades efter att Ryssland kämpade i ett krig med Georgien 2008, och att den tilldelades en hederstitel av Rysslands president Vladimir Putin förra månaden för sin prestation i Ukraina.

Egendomen tillhörande familjen Shypilo i Bucha, Ukraina, där sex personer tros ha torterats och dödats, 4 april 2022. (Daniel Berehulak/The New York Times)

Ändå deltog brigaden lite i några strider, kommer in efter att andra enheter hade tagit kontroll över Bucha och sedan fått i uppdrag att “hålla” den. Trupperna etablerade checkpoints i hela staden, parkerade sina pansarfordon på folks gårdar och tog över deras hem.

“De fängslade vårt folk”, sa Ruslan Kravchenko, chefsåklagare för Bucha-distriktet, och beskrev de anklagade soldaternas agerande. “De band sina händer och ben och tejpade sina ögon. De slog dem med knytnävar och fötter och med pistolkolvar i bröstet och imiterade avrättningar.”

Namnet på 64:e brigaden och en lista på 1 600 av dess soldater hittades bland datorfiler som lämnats kvar i det ryska militärhögkvarteret i Bucha, vilket försåg utredarna med en enorm resurs när de började sin undersökning. Dmytro Replianchuk på Slidtsvo.info, en ukrainsk undersökande nyhetsbyrå, hittade snart sociala medieprofiler för dussintals av namnen, inklusive tjänstemän.

Tre offer som överlevt misshandel och tortyr har kunnat identifiera förövarna från fotografierna, sa Kravchenko.

Ett av offren var Yuriy, 50, en fabriksarbetare, som bor nära en av de mest ökända ryska baserna, på 144 Yablunska St. Den 13 mars kom en enhet från 64:e brigaden för att genomsöka hans hus. Han sa att han hade identifierat soldaterna när de visades fotografier av åklagare. Soldaterna var grova och otrevliga, sa han. “Du kunde se att de var från Taiga,” sa han och syftade på den sibiriska skogen. “De pratar bara med björnar.”

Åklagaren Ruslan Kravchenko, till vänster, leder en sökning av en rysk bas, i Bucha, Ukraina, 11 april 2022 (Daniel Berehulak/The New York Times)

Yuriy lyckades undvika misstankar, men den 19 mars återvände soldaterna och fängslade hans granne Oleksiy. Liksom flera andra som intervjuades för den här artikeln bad männen att bli identifierade endast med sina förnamn för deras säkerhet.

Oleksiy avböjde att bli intervjuad men bekräftade att han hade hållits fängslad två gånger av den ryska enheten, förhörd i en källare i flera timmar och genomgick en skenavrättning när soldaterna avlossade en pistol bakom honom. Fortfarande skakad sa han: “Jag vill bara försöka glömma allt.”

Skapat för att “skrämma befolkningen”

Med bas i Rysslands fjärran öster, nära gränsen till Kina, tillhör 64:e brigaden det östra militärdistriktet, länge sett som en del av den ryska armén med de lägsta nivåerna av utbildning och utrustning.

Brigaden har etniska ryska befälhavare men består till stor del av soldater från etniska minoritetsgrupper och missgynnade samhällen, enligt överste Mykola Krasny, chef för offentliga angelägenheter för ukrainsk militär intelligens.

I radiosamtal som avlyssnades av ukrainska styrkor uttryckte några av ryssarna förvåning över att byvägar i ytterområdena i Kiev, Ukrainas huvudstad, var asfaltbelagda, sa han.

“Vi ser det som en medveten politik för att dra in soldater från deprimerade regioner i Ryssland”, sa Krasny.

Inte mycket är känt om brigaden, men Krasny hävdade att den var känd för sin brist på moral, för misshandel av soldater och för stöld. Brigaden, hämtad från ett regemente som hade tjänstgjort i Tjetjenien, bildades den 1 januari 2009, kort efter Rysslands krig i Georgien, sade Krasny. Målet var tydligt, tillade han: att bygga upp en skräckinjagande arméenhet som kunde ingjuta kontroll.

Föremål lämnade av retirerande ryska styrkor i Bucha, Ukraina, april 11, 2022. (Daniel Berehulak/The New York Times)

“Konsekvenserna av denna politik var vad som hände i Bucha,” sa han. “Att inte ha någon disciplin och dessa aggressiva vanor, ser det ut som att det skapades för att skrämma befolkningen.”

Han hävdade att de ryska soldaternas missgynnade bakgrund och det faktum att de kunde agera ostraffat, föranledde dem “att göra outsägliga saker.”

Det var inte bara fienden som drabbades av deras brutalitet. Den ryska armén har länge haft ett rykte om att ha fördunklat sina egna soldater, och på en mobiltelefon som lämnats kvar i Bucha av en medlem av 64:e, fann utredarna nyligen bevis på praktiken: en video där en officer pratar med en underordnad och sedan plötsligt slår honom i sidan av huvudet medan andra soldater står och pratar.

Den ryska regeringen svarade inte på en begäran om kommentar om anklagelserna mot 64:e brigaden, men har upprepade gånger hävdat att anklagelser om dess styrkor att ha begått grymheter i Bucha och på andra håll är falska.

En utredare söker efter tomhylsor på Yablunska St. 144, en ökänd rysk bas där åtta personer avrättades, i Bucha, Ukraina, 11 april 2022. (Daniel Berehulak /The New York Times)

Västerländska analytiker som har studerat den ryska armén sa att truppernas beteende i Bucha inte var en överraskning.

“Det stämmer överens med hur de överväger att reagera”, säger Nick Reynolds, forskare inom landkrigsföring vid Royal United Services Institute, en militär forskningsorganisation i London. “Repressalier är en del av hur den ryska militären gör affärer.”

De “Bad Guys” kommer att komma

Mord inträffade i Bucha från de första dagarna som ryska trupper dök upp. De första enheterna var luftburna attacktrupper, fallskärmsjägare och specialstyrkor som sköt mot bilar och civila på gatorna och fängslade män som misstänktes vara i den ukrainska armén eller det territoriella försvaret.

Omfattningen av morden, och skenbar brist på tvekan bland ryska soldater att utföra dem, har fått ukrainska tjänstemän att anta att de agerade under order.

“De kunde inte veta det”, sa Kravchenko om högre militära befälhavare. “Jag tror att terrorn var planerad.”

Många av de dokumenterade morden inträffade på Yablunska Street, där kroppar låg i veckor, synliga på satellitbilder. Men inte långt borta, i ett hörn av Ivana Franka Street, utspelade sig en viss form av helvete efter den 12 mars.

Förklarat |Vem är en krigsförbrytare och vem får bestämma?

Invånarna hade redan blivit varnade för att det skulle bli värre. En pensionär, Mykola, 67, sa att ryska trupper som först kom till grannskapet hade rådet honom att lämna medan han kunde. “'Efter oss kommer sådana onda killar',” sa befälhavaren till honom, mindes han. “Jag tror att de hade radiokontakt och de visste vem som skulle komma, och de hade sin egen uppfattning om dem.”

Mykola lämnade Bucha innan 64:e brigaden anlände.

Vårblommorna trängs upp överallt i Bucha, fruktträd blommar och stadsarbetare har sopat gatorna och fyllt i några av bombkratrarna. Men i slutet av Ivana Franka Street, mitt bland krossade bilar och förstörda hem, finns en kuslig ödslighet.

“Från det här huset till slutet är ingen kvar i livet,” sa Havryliuk, 65. ” Elva människor dödades här. Bara vi höll oss vid liv.”

Hennes son och svärson hade stannat kvar för att ta hand om huset och hundarna och dödades den 12 eller 13 mars, när 64:e brigaden först anlände, sa hon. Dödsattesten sa att de hade blivit skjutna i huvudet.

Vad som hände under de kommande två veckorna är svårt att förstå. De få boende som stannade var instängda i sina hem och vågade bara då och då gå ut för att hämta vatten från en brunn. Några av dem såg människor bli fängslade av ryssarna.

Läs också |UNSC-möte om Ukraina: Fördöm morden på Bucha, återkalla efterforskning, säger Indien

Nadezhda Cherednychenko, 50, vädjade till soldaterna att låta sin son gå. Han hölls kvar på gården till ett hus och hans arm hade skadats när hon senast såg honom. Hon hittade honom död i källaren i samma hus tre veckor senare, efter att ryssarna drog sig tillbaka.

“De borde straffas”, sa hon om hans tillfångatagare. “De väckte så mycket smärta för människor. Mödrar utan barn, pappor, barn utan föräldrar. Det är något du inte kan förlåta.”

Grannar som bodde granne med Havryliuks försvann precis. Volodymyr och Tetiana Shypilo, en lärare, och deras son Andriy, 39, bodde i en del av huset, och Oleh Yarmolenko, 47, bodde ensam på andra sidan. “De var alla våra släktingar”, sa Havryliuk.

Nedför en sidogränd bodde Lidiya Sydorenko, 62, och hennes man Serhiy, 65. Deras dotter, Tetiana Naumova, sa att hon pratade med dem per telefon på förmiddagen. 22 mars.

“Mamma grät hela tiden,” sa Naumova. “Hon var vanligtvis optimist, men jag tror att hon hade en dålig känsla.”

Läs också |Rysk soldat erkänner sig skyldig i krigsförbrytarrättegång i Ukraina

Minuter senare kom ryska soldater in och krävde att de skulle söka igenom deras garage . De sa åt en granne att gå och sköt mot marken vid hennes fötter.

“Vid lunchtid hade de dödat dem”, sa Naumova.

Hon återvände till huset med sin man Vitaliy och sin son Anton förra månaden efter att ryska trupper drog sig tillbaka från Kiev. Hennes föräldrar fanns ingenstans, men de hittade olycksbådande spår – hennes fars hatt med skotthål i, tre blodpölar och en bit av hennes mammas hårbotten och hår.

Det fanns heller inga tecken på Shypilos eller Yarmolenko, förutom blodspår där kroppar hade släpats längs golvet i deras hus.

Till slut löste franska kriminaltekniska utredare mysteriet.

De undersökte sex förkolnade kroppar hittade på en tom tomt upp på gatan och bekräftade att de var de saknade civila: Sydorenkos, de tre Shypilos och Yarmolenko. Flera hade skottskador men tre av dem hade fått lemmar avskurna, inklusive Naumovas mamma, berättade utredarna för familjerna.

Hennes pappa hade flera skottskador i huvudet och bröstet, hennes mamma hade en arm och en benet avskurits, sa hon.

“De torterade dem,” sa Havryliuk, “och brände dem för att täcka deras spår.”

Den här artikeln publicerades ursprungligen i The New York Times.