Pence, på tærne fra Trump, legger grunnlaget for '24 Run

0
57

Tidligere visepresident Mike Pence. (Travis Dove/The New York Times via AP, Pool)

I flere måneder har tidligere visepresident Mike Pence gått bort fra sin bekvemmelighetsallianse med tidligere president Donald Trump.

Etter fire års tjeneste på grensen til underdanighet, prøver den stadig mer modige Pence å gjenintrodusere seg for republikanske velgere før et potensielt presidentbud ved å skille seg fra det mange i GOP ser på som Trumps verste impulser. Han er blant en liten gruppe i sitt parti som vurderer å stille opp i 2024 uansett hva Trump bestemmer seg for.

Pence brukte først høyprofilerte taler for å kritisere den tidligere presidentens fremstøt for å velte valgresultatet i 2020, og uttalte blankt at Trump tok «feil» i sin påstand om at Pence kunne ha blokkert ratifiseringen av Electoral College 6. januar 2021. Pence deretter på en diskret måte. besøkte Charlottesville, Virginia, minnesmerke over Heather Heyer, som ble drept i det hvite overherredømme-opprøret der i 2017 som Trump forsøkte å rasjonalisere ved å utsette «begge sider».

https://images.indianexpress.com/2020/08 /1×1.png Tidligere visepresident Mike Pence på en republikansk middag i Ames, Iowa, 23. april 2022. Pence er blant en gruppe republikanere som har besøkt tidlige nominerende stater mens de legger grunnlaget for et presidentvalg i 2024 mot Donald Trump, deres parti&#8217 ;s mest dominerende kraft. (The New York Times/File)

Nå, på mandag utenfor Atlanta, tar Pence sitt dristigeste og mest entydige skritt mot å konfrontere sin tidligere politiske beskytter. På tampen av Georgias primærvalg vil den tidligere visepresidenten snuble sammen med guvernør Brian Kemp, kanskje det øverste målet for Trumps hevnkampanje i 2022 mot republikanere som ikke bøyde seg for valgløgnene hans.

Best of Express Premium

Premium

For to måneder siden hadde sparket Punjab-minister Vijay Singla advart om null til…

Premium

Quad: muligheter, utfordringer< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Prashant Kishor: 'I løpet av de neste 20-30 årene vil indisk politikk dreie seg om … Flere Premium-historier >>

Pence ble nær med Kemp under pandemien og 2020-kampanjen, og nå stiller han opp mot Trumps håndplukkede kandidat, tidligere amerikanske senator David Perdue. Men mer enn det, Pence søker å kreve en del av æren i det som forventes å være den sterkeste avvisningen til nå av Trumps forsøk på å konsolidere makten, med Kemp som er allment forventet å seire.

Det er et ettertrykkelig brudd mellom de tidligere valgkameratene, som ikke har snakket på nesten et år, men som heller ikke offentlig har ført en proxy-krig før nå. Pence, sier medhjelperne hans, vet godt hva det å gå ned til Georgia representerer, og symbolikken alene vil stå uten at han sikter mot Trump eller til og med Perdue i sine bemerkninger.

I en uttalelse før Pences besøk til Georgia, forringet Trump sin tidligere visepresident gjennom en talsperson.

“Mike Pence skulle tape et guvernørløp i 2016 før han ble plukket opp og hans politiske karriere ble reddet,” sa Taylor Budowich, talspersonen. «Nå, desperat etter å jage etter den tapte relevansen hans, hopper Pence i fallskjerm i løp i håp om at noen følger med. Realiteten er at president Trump allerede er 82-3 med sine tilslutninger, og det er ingenting som hindrer ham i å redde Amerika i 2022 og utover.»

En tilhenger av tidligere president Donald Trump som klippet navnet til Mike Pence fra et kampanjeskilt fra 2020 , i Austin, Texas, 6. januar 2021. (The New York Times)

Georgia kan imidlertid bare representere begynnelsen på en ny rivalisering.

I et intervju før en tale forrige måned i Iowa, nektet Pence å utelukke å stille selv om Trump også går inn i primærvalget i 2024. “Vi drar dit vi blir kalt,” sa Pence og forklarte at han og kona ville handle på bønn. «Det er måten Karen og jeg alltid har nærmet meg til disse tingene.»

Til å huske takknemligheten han får fra å motsette seg Trumps krav om at han blokkerer Kongressen fra å bekrefte president Joe Bidens seier, sa han: «Jeg har blitt veldig rørt. reiser rundt i landet hvor mye folk har gjort et poeng for å uttrykke takknemlighet. Det har vært veldig ydmykende for meg.»

Likevel, i det samme intervjuet, husket han at han tilbrakte «fem år i revehullet» med Trump, og la merke til at han var «utrolig stolt av rekorden» før han holdt en middagstale som utbasunerte «Trump-Pence»-administrasjonen flere ganger.

Hans tilnærming tilsvarer de første undersøkelsene av en slags Trump-uten-kaos-strategi, et veddemål om at republikanske primærvelgere ønsker den siste administrasjonens politiske rekord, men uten impulsiviteten, normbrytende og naken demagogi. .

Det kan ennå finnes en valgkrets for en slik appell, ettersom årets GOP-primærvalg viser hvordan Trumpisme blomstrer uansett hvem dens arkitekt velsigner.

Det er imidlertid langt fra klart at den nøkterne Pence er det beste fartøyet for det budskapet, samtidig som mange GOP-velgere er mer begeistret for Trumpian-kampen med lukkede knyttneve enn bønnens kraft.

Tidligere visepresident Mike Pence på en republikansk middag i Ames, Iowa, 23. april 2022. (The New York Times)

Per nå er Trump den klare favoritten. Likevel har ikke alle antydningene hans om å bli den første tidligere presidenten på over et århundre som prøver å gjenvinne embetet stoppet en rekke andre potensielle aspiranter.

Enten det er Pence eller tidligere Trump-kabinettmedlemmer eller en rekke andre. av andre folkevalgte besøker ambisiøse republikanere allerede tidlige nominerende stater som Iowa og New Hampshire, etterligner innflytelsesrike lovgivere og dyrker forhold til givere.

Selv om Trump stiller, tror mange republikanere at det fortsatt vil være et sterkt omstridt løp.

“Jeg tror ikke det avslutter primærvalget,” sa New Hampshire-guvernør Chris Sununu, som tenker på en presidentkampanje. . “Jeg føler at du fortsatt kommer til å ha et veldig robust primærvalg her bare fordi alle må tjene det.”

Så langt stemmer republikanske kandidater med føttene.

Blant dem som har slått en vei til de tidlige nomineringsstatene: Pence; tidligere utenriksminister Mike Pompeo; tidligere FN-ambassadør Nikki Haley; og Sens. Tom Cotton fra Arkansas, Tim Scott fra South Carolina og Rick Scott fra Florida.

Trumps populistiske og pugiistiske preg på partiet har blitt sementert, enten han stiller eller ikke. Det er derfor Florida-guvernør Ron DeSantis blir fulgt så nøye av konservative velgere, givere og aktivister.

Ved å gripe enhver sjanse til å konfrontere venstresiden og nyhetsmediene, og til å trekke dekning på høyreorienterte medier for begge, har DeSantis steget til andreplass bak Trump i en rekke altfor tidlige meningsmålinger av republikanske velgere.

På en fylke GOP-middag i Ames – et høyskolesamfunn som er mer eksklusivt, og desidert mindre Trump-orientert, enn store deler av Iowa – var det ikke vanskelig å finne republikanere som var ivrige etter å finne en ny nominert, selv om de gikk inn i sier like mye med Midwest Nice-eufemismer.

“Han er rolig og forutsigbar, så det er en god ting,” sa Eric Weber om Pence.

Trump var “for splittende selv om det han gjorde var flott,” sa Weber da hans kone, Carol, foreslo at et annet Trump-bud “kan splitte folk.”

Likevel var de ikke klare til å registrere seg med Pence, ettersom begge bemerket sin hengivenhet for Cotton og DeSantis.

Få på samlingen likte Pence så mye som Kevin og Linda Lauver.

Telefonene deres buldret av tornadovarsler, tok Lauvers ly i Ames Country Club-kjelleren før GOP-middagen i april. Og de traff kveldens hovedtaler.

Guvernør Ron DeSantis i Florida kaster en hatt inn i publikum på den konservative politiske handlingskonferansen i Orlando, Florida, 24. februar 2022. DeSantis er blant en gruppe republikanere som kanskje veier et presidentvalg i 2024 mot Donald Trump, deres partis mest dominerende styrke. (The New York Times)

“Vi vil ha noen fra Midtvesten,” sa Linda Lauver til Pence, og presset ham til å stille som presidentkandidat i 2024. “Jeg liker Mike,” sa Kevin Lauver inn.

Pence klappet oppriktig på hjertet hans og takket.

Da Kevin Lauver gikk opp igjen etter tornadoens falske alarm, ville han være tydelig på at han likte Trump.

“Han gjorde hva han sa hva han skulle gjøre,” sa Kevin Lauver, før han la til i Iowa deadpan: “Når han sa det minste, var det det beste.”

Nå, fortsatte han, “Vi trenger at han si: 'OK, jeg går til side.'» Så stoppet han.

“Jeg vet ikke om han kommer til å gjøre det.”