Lös bilramp täcker över “spränghål” när myndigheterna fotograferar Estonia

0
46

Publicerad 24 maj 2022 kl 21.47

Inrikes. När myndigheterna dök vid Estonia ifjol visade sig färjans bogramp ha fallit av efter att journalisten Henrik Evertsson filmat rampen i uppfällt läge 2019. Den lösa rampen täcker nu över ett hål i fartygets för som myndigheterna missade att fotografera 1994. Därför väntas hålet – som anklagas för att vara ett spränghål – inte gå att fotografera vid Haverikommissionens nya dykningar i veckan.
 “Det är tveksamt om det är möjligt”, uppger myndighetens haveriutredare Jörgen Zachau för Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Estoniakatastrofen

  • Estoniarättegång ska tas om
  • "Urberg" tros ligga bakom hål på Estonia
  • Estonia-överlevare tonade ned kritiken – blir ambassadör i Singapore
  • Estonia-avslöjaren: Sten på botten kan ha orsakat hålet
  • Estonia-utredaren friade regeringen – nu vill han själv gå fri från ansvar

Visa alla

Hålet fanns inte med på de bilder av skrovskador som publicerades i den internationella haveriutredningen JAIC:s slutrapport från 1997. Istället beskrev JAIC skadan med ord och fastslog samtidigt att den tillkommit när skrovet blivit “uppslitet” i samband med att bogvisiret ramlade av och visirets lyfthydraulik skar igenom skrovplåten.

År 2000 dök amerikanen Gregg Bemis team vid vraket och publicerade en film som visade hålet. Filmen visade dock ett 2 meter långt och 70 cm brett hål där fartygsplåten spretade utåt i böjda, mjuka former. Ett utseende som snarare för tankarna till sprängskador än till skadeverkan orsakad av den betydligt smalare lyfthydrauliken, hävdade kritiker.

Ett antal tyska labb fann samtidigt spår av sprängverkan i två provbitar stål som Bemis dykare skurit loss vid hålet, medan ett annat labb inte sade sig se några tecken på sprängning. Spår av sprängverkan visade sig i höstas även finnas på botten av det bärgade bogvisiret, vilket Fria Tider skrev om då.

Sedan igår befinner sig ett internationellt team från Sverige, Tyskland, Polen och Estland vid Estonia för att göra en ny officiell fotografering av vraket. Det handlar om en 3d-laserscanning som ska skapa en “digital tvilling” av Estonia, skriver DN. Vad DN däremot inte skriver är att det kontroversiella hålet helt väntas saknas i den “digitala tvilling” som myndigheterna skapar.

När svenska och estniska myndigheter dök vid Estonia förra sommaren visade det sig nämligen att fartygets ombordkörningsramp i fören hade lossnat och fallit ned någon gång efter att journalisten Henrik Evertsson filmat rampen i nästan helt uppfällt läge hösten 2019.

Den tidigare riksdagsledamoten Lars Ångström (MP), som idag utreder Estoniakatastrofen inom ramarna för det privata initiativet Fokus Estonia, uppgav i ett Youtube-inslag i april att rampen nu “helt blockerar” de områden av skadan som Gregg Bemis dykare filmade år 2000.

När Fria Tider på tisdagen hör av sig till Jörgen Zachau, haveriutredare och utredningsledare vid den svenska Haverikommissionen som är på plats vid Estonia, bekräftar han att myndigheten inte räknar med att komma åt området under rampen under den fotografering av vraket som pågår just nu.

“Att komma åt det området för detaljerad undersökning skulle kräva att en kamera skulle komma emellan rampen och det berörda området. Det är tveksamt om det är möjligt, men det går inte att avgöra förrän vi varit nere på plats, och dit har vi inte kommit ännu”, skriver han i ett mejl till Fria Tider.

Han vill inte uttala sig om sannolikheten att en sådan åtgärd visar sig vara möjlig.

Lars Ångström uppger att Haverikommissionen ska flytta på den blockerande rampen, men huruvida detta ska göras eller inte är fortfarande en öppen fråga.

“Något beslut om att avlägsna rampen, eller att inte avlägsna den, har inte fattats”, avslutar Jörgen Zachau.