Landelijke Filippijnen, lang verwaarloosd, nieuw aantrekkelijk in tijden van Covid-19

0
51

Een sloppenwijk met op de achtergrond de skyline van Manilla, Filippijnen. De economische ongelijkheid tussen de landelijke en stedelijke gebieden van het land is al lang een probleem, maar de lessen van de pandemie kunnen eindelijk tot verandering leiden. (Hannah Reyes Morales/The New York Times)

Tijdens bijna de hele pandemie werd Marlen Zilmar wakker met het geluid van hanen. Voordat de zon haar felle hoogtepunt bereikte, slingerde ze een geïmproviseerde gieter gemaakt van een geperforeerde plastic fles over de tuin van haar ouderlijk huis, waar ze was teruggekeerd nadat het coronavirus Manilla trof.

Het tafereel van okra-planten, bananenbomen en het oogsten van de oogst van de dag lijkt misschien tijdloos. Maar Zilmars interesse om terug te keren naar haar landelijke roots is nieuw. Historisch gezien hebben de economische vooruitzichten in stedelijke gebieden Filippino's in grotere aantallen van het platteland gelokt dan de steden aankunnen. De pandemie heeft dat patroon veranderd, en of het kan worden volgehouden, hangt af van het vermogen en de wens van de natie om het economisch verwaarloosde achterland nieuw leven in te blazen.

Sinds de jaren zeventig, het tijdperk van de dictatuur van Ferdinand Marcos, heeft elke Filippijnse leider plattelandsontwikkeling aangemoedigd, in een poging om de overbevolking in Metro Manila te verlichten, de dichte lappendeken van 16 steden die de stedelijke kern van de Filippijnen vormen. Zijn zoon, Ferdinand Marcos Jr., beter bekend als Bongbong, onlangs verkozen tot de volgende president van het land, herhaalde een soortgelijk thema in zijn campagne en beriep zich op de erfenis van zijn vader.

https://images.indianexpress.com/2020/08 /1×1.png

Ondanks de vele inspanningen van de overheid is het percentage stadsbewoners over het algemeen gestegen naarmate het land groeide. Minder dan een derde van de bevolking was in 1970 stedelijk; 47% woont tegenwoordig in stedelijke gebieden. Metro Manila had in 1970 minder dan 4 miljoen inwoners; het heeft vandaag meer dan 13 miljoen.

Best of Express Premium

Premium

Horoscoop Vandaag, 24 mei 2022: Kreeft, Leeuw, Weegschaal en andere tekens — check…Premium

UPSC CSE-sleutel – 23 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

Opinie: Kan India van Quad een instrument maken om zijn significante…Premium

Presidentiële peilingen: voor het congres een opmaat voor toekomstige gevechtenMeer premiumverhalen >>

In dit dichtbevolkte land met de grootste armoede op het platteland en met meer geschoolde arbeidskrachten dan banen, is verhuizen naar de stad of het buitenland om geld naar huis te sturen vaak een economische noodzaak. Het is ook het teken van een fundamentele onbalans: tussen stad en platteland, tussen kwalificaties en kansen, tussen de visie van de politieke elite en de realiteit van gewone mensen.

Vissers op het platteland van Leyte, Filippijnen, meer dan 500 mijl van Manilla. (Hannah Reyes Morales/The New York Times)

De verschillen bestaan ​​al tientallen jaren, weinig veranderd door politiek of beleid. De afwegingen zagen er echter plotseling een beetje anders uit tijdens de pandemie.

Toen het werk tijdens de lockdowns opdroogde, vervaagde voor veel nieuwkomers ook de aantrekkingskracht van het stadsleven. Op landelijke plekken waar ze nog banden hadden, was er in ieder geval eten, een plek om te verblijven en ruimte voor social distancing.

Zilmar, 50, had vijf jaar in Manilla doorgebracht als dienstmeisje en kassier bij een food court om het collegegeld van vijf kinderen te helpen betalen. Toen de food court vroeg in de pandemie sloot, trok ze in bij haar neef, maar kon de eindjes niet aan elkaar knopen. Haar man was te oud om te blijven vissen en geen van haar kinderen had vast werk. Ze begon te overwegen terug te keren naar Leyte, meer dan 800 mijl van Manilla, waar haar familie vandaan komt.

Haar timing was gelukkig. In maart 2020 sloot Manilla, sloot de regionale grenzen en legde het openbaar vervoer tussen provincies maandenlang stil. Vervolgens werden vele anderen door lockdowns en strikte vereisten voor reisdocumenten in de val gelokt.

In de afgelopen decennia had de regering programma's ontwikkeld om mensen, vooral informele kolonisten, aan te moedigen naar het platteland te verhuizen. Zilmar heeft een plekje veroverd in een proeffase van de nieuwste versie, geïntroduceerd nadat COVID-19 zijn intrede deed en in mei 2020 door president Rodrigo Duterte in de wet werd ondertekend.

Smokey Mountain, een woongemeenschap, met de skyline van Metro Manila in de achtergrond. (Hannah Reyes Morales/The New York Times)

Deelnemers aan het programma, getiteld 'Return to the Province, New Hope', kregen startgeld, levensonderhoud, hulp bij verhuizing en subsidies, en een enkeltje bus of vliegticket als onderdeel van de hervestigingsinspanning van het project. Zilmar kreeg ook wat zaden; anderen kregen een koppel biggetjes.

De initiële hervestigingsfase van het programma was van korte duur.

In de eerste 10 dagen hebben 53.000 mensen zich aangemeld. Maar na een eerste transport van 112 mensen naar Leyte, werd de hervestigingsinspanning voor onbepaalde tijd opgeschort, waarbij de regering uitlegde dat ze zich eerst wilde concentreren op Filippino's die tijdens de afsluiting in Manilla waren gestrand – terugkerende buitenlandse arbeiders, toeristen, studenten. Het programma kreeg in totaal ongeveer 100.000 aanvragen, hoewel sommige mensen niet in aanmerking kwamen of sindsdien hun interesse hebben verloren. Momenteel staan ​​er iets minder dan 10.000 op een wachtlijst en de afgelopen twee jaar zijn er regelmatig kleine groepen gestuurd.

Zonder overheidssteun staan ​​gezinnen uit de grote steden voor dezelfde uitdagingen in plattelandsgemeenschappen.

Endrita Jabaybay woonde 12 jaar in Tondo, de grootste sloppenwijk van Manilla. Toen het werk van haar man als lasser vroeg in de pandemie vertraagde, konden ze hun huur of elektriciteitsrekening niet meer betalen.

Toen de Facebook-pagina voor Return to Province de lucht in ging, sloot ze zich aan bij degenen die het programmapersoneel smeekten om haar op te nemen, waarbij ze elke week tevergeefs een petitie deed. Ze besloot eind 2020 toch de stad te verlaten. Zij en haar man verbouwen nu rijst om rond te komen.

In de Filippijnen is er al lang een ongelijkheid tussen stad en platteland. In Leyte, waar Zilmar naar terugkeerde, drijven landbouw, visserij en bouw de lokale economie aan; het nominale minimumloon is ongeveer 60% van dat van Manilla.

Vissers op het platteland van Leyte, Filippijnen, meer dan 500 mijl van Manilla. (Hannah Reyes Morales/The New York Times)

Dakila Kim Yee, een socioloog aan het Visayas Tacloban College van de Universiteit van de Filipijnen, in Leyte, zei dat zijn universiteit een programma in computerwetenschappen aanbiedt, maar dat er geen lokale banen zijn voor afgestudeerden met die graad.

Ladylyn Mangada, een politicoloog aan de Universiteit van de Filipijnen in Tacloban, zei dat het programma onhoudbaar was zonder betere economische vooruitzichten in plattelandsgemeenschappen, gezien de afhankelijkheid van kleine contante betalingen of eenmalige toewijzingen.

“Hoe ga je het biggetje voeren?” zei ze, verwijzend naar de belofte van gratis vee. “Hoe ga je jezelf voeden?”

Naast de hervestigingsinspanningen hebben de makers van Return to the Province een ambitieuze ontwikkelingsvisie geschetst: nieuwe waterfaciliteiten en uitgebreide havens, snel internet en moderne landbouwtechnologieën, verbeterde gezondheidscentra en nieuwe leningmogelijkheden, nieuwe economische zones en de “decentralisatie van bevoegdheden en bestuurszetels.”

Nationale en lokale overheden zouden de kosten voor de eerste twee jaar delen, waarna het programma zou steunen op lokale fondsen.

Ondanks eerdere mislukkingen, zijn planners hoopvol. Het programma heeft plannen voor de korte, middellange en lange termijn die gericht zijn op “evenwichtige regionale ontwikkeling” en de “billijke verdeling van rijkdom, middelen en kansen”, Kimberly Tiburcio, die bij het programma betrokken is als onderdeel van de National Housing Authority , zei deze maand.

Kandidaten bij de recente verkiezingen, zoals gewoonlijk, maakten plattelandsontwikkeling en de decentralisatie van Manilla tot de belangrijkste gespreksonderwerpen.

“Onze infrastructuur zou de plattelandsontwikkeling moeten stimuleren, want op dit moment is de ontwikkeling zo geconcentreerd in Metro Manila”, zei vice-president Leni Robredo in oktober, de maand dat kandidaten presidentiële biedingen indienden. Ze eindigde op een verre tweede plaats in de presidentsverkiezingen.

Marcos, de winnende kandidaat, pochte op zijn website dat hij prioriteit gaf aan landbouw voor economische ontwikkeling, geïnspireerd door de erfenis van zijn vader. (Hoewel hij niet heeft gesproken over de toekomst van het huidige programma, werd het beleid Terug naar de Provincie voor het eerst ingevoerd onder de kleptocratische dictatuur van de oudere Marcos, die eindigde in 1986.)

De Zilmars, van de ongeveer 730 mensen die tot nu toe een plek in het programma hadden veroverd, hielden van hun overgang naar het plattelandsleven.

Resty Zilmar, de jongste zoon van Marlen, 24, zou in een boom klimmen om een kokosnoot voor een snack. Om brandhout te krijgen om te koken, hakte hij takken om. Ja, hun dak lekte, maar er was geen huur, geen drukte, geen vervuiling, geen gasrekening, geen waterrekening.

Maar banen waren moeilijk te vinden, en eind vorig jaar kwamen hij en zijn moeder keerde terug naar het stadsleven. Hij werkt als apothekersassistent in de stad Tacloban, ongeveer een uur rijden van zijn provinciehuis, hoewel hij het leven op het platteland niet heeft opgegeven. Binnen het decennium wil hij terugkeren en zijn eigen apotheek openen, waarmee hij een leemte opvult in de toegang van zijn dorp tot medicijnen, zei hij.

Tot die tijd kijkt hij terug naar de tijd dat zijn familie vertrouwde op traditionele bezigheden om tijd te doden in de vroege pandemie. Tijdens een volle maan viel de elektriciteit uit, een veel voorkomend verschijnsel in de provincies, dus de Zilmars verzamelden zich buiten in bamboe fauteuils en zongen, tokkelend op gitaren onder de maanverlichte bananenbomen.