Klarnas affärsmodell sätts på prov: ”Återstår att se om de klarar en lågkonjunktur”

0
105

Bo Becker, professor i finansiell ekonomi, säger till SVT Nyheter att det inte är någon skräll i sig att Klarna gick med förlust i det första kvartalet. Enligt honom är däremot den stora frågan hur lönsamma Klarna kan bli och hur snabbt, innan kapitalmarknadens tålamod börjar tryta. Becker säger att Klarnas ”köp nu, betala sen”-modell nu sätts på prov. Modellen har haft stor framgång men den har än så länge inte prövats i en sviktande konjunktur. – Det återstår att se hur deras kreditgivning klarar sig i en ordentlig lågkonjunktur, säger han till SVT. Klarna gjorde en förlust före skatt på drygt 2,5 miljarder kronor i första kvartalet. I samband med delårsrapporten meddelade bolaget att runt 700 tjänster ska bort från företaget. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger dig Sveriges bästa och mest heltäckande bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Dessutom får du dagliga expertkommentarer och långläsning från bland annat Wall Street Journal, Financial Times och The Economist. Du kan också välja att bevaka de bolag och/eller ämnen som intresserar dig allra mest. Nu kan du som Omni-läsare testa Omni Ekonomi gratis i två månader (värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.