Een MacBook Air, MacBook Pro of een andere Mac terugzetten naar de fabrieksinstellingen?

0
42

Met macOS 12 Monterey of hoger op bepaalde Macs kun je gemakkelijk wissen en reset uw computer met behulp van een ingebouwde functie genaamd "Erase Assistant" kunt u vinden in Systeemvoorkeuren. Hier is hoe het te doen.

Inhoudsopgave

Vereisten (en Tips voor oudere Macs)
Hoe u alle inhoud en instellingen op een nieuwere Mac kunt wissen
Hoe u een oudere Mac terugzet op de fabrieksinstellingen

Vereisten (en tips voor oudere Macs)

Beginnend met macOs Monterey (macOS 12), uitgebracht in 2021, heeft Systeemvoorkeuren nu een “Alle inhoud en instellingen wissen” optie vergelijkbaar met die op de iPhone en iPad. Het wordt alleen weergegeven als je Mac een T2-beveiligingschip heeft of op Apple Silicon draait.

GERELATEERDHoe u uw Mac kunt bijwerken en apps up-to-date kunt houden

Als je een Mac hebt met een versie van macOS die ouder is dan macOS Monterey—of als je Mac de bovengenoemde hardwarefuncties niet heeft, moet je een complexere reeks stappen uitvoeren om je Mac terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, zoals als het opnieuw installeren van een kopie van macOS vanuit de herstelmodus. Gelukkig hebben we uitgelegd hoe je dat moet doen in een apart artikel gericht op oudere machines, maar we zullen het proces hieronder ook kort bespreken.

Als alternatief, als de Mac die je wilt wissen een T2-chip of Apple Silicon en ondersteunt upgraden naar macOS Monterey of hoger, kunt u eerst de OS-update uitvoeren voordat u de functie “Erase All Content and Settings” functie om uw Mac te wissen.

GERELATEERD: Hoe u uw Mac kunt bijwerken en apps up-to-date kunt houden

Alle inhoud en instellingen op een nieuwere Mac wissen

Als je een Mac hebt die Apple Silicon gebruikt of een T2-beveiligingschip heeft met macOS Monterey of hoger, kun je je Mac snel wissen met Systeemvoorkeuren. Klik om te beginnen op het Apple-pictogram in de menubalk in de linkerbovenhoek van het scherm. Selecteer in het menu dat verschijnt “Systeemvoorkeuren.”

Advertentie

Wanneer Systeemvoorkeuren wordt geopend, negeert u het venster dat verschijnt en kijkt u opnieuw naar de bovenkant van het scherm. Klik op "Systeemvoorkeuren" in de menubalk en kies “Wis alle inhoud en instellingen” in het menu.

Een app genaamd "Erase Assistant" wordt geopend en vraagt ​​u om de accountnaam en het wachtwoord van een beheerder. U kunt de naam en het wachtwoord typen van elk lokaal account op uw Mac dat beheerdersrechten heeft.

Vervolgens wordt u mogelijk gevraagd een Time Machine-back-up uit te voeren, wat sowieso altijd een goed idee is. Als dat het geval is, opent u Time Machine en volgt u de instructies daar om een ​​back-up van uw gegevens op een externe schijf te maken. Als u klaar bent, klikt u op 'Doorgaan'. in Wis-assistent.

Na het optionele Time Machine-dialoogvenster (dat op sommige machines niet wordt weergegeven), wordt de optie Wis alle inhoud & Het instellingenvenster verschijnt. Klik op het caret naast uw accountnaam en u ziet een lijst met acties die de Erase Assistant in de komende stappen zal uitvoeren. Klik op “Doorgaan” wanneer u klaar bent om verder te gaan.

Volgende , voer je Apple ID en wachtwoord in om uit te loggen bij Apple ID. Daarna ziet u een waarschuwingsscherm.

Waarschuwing:Voordat u doorgaat, moet u er absoluut zeker van zijn dat u back-ups van uw gegevens op de Mac hebt voordat u de Mac wist. Je verliest alle gegevens, apps, instellingen, documenten, foto's of video's die op de Mac zijn opgeslagen.

Advertentie

Als je er klaar voor bent—en alleen als je&#8217 ;heb een back-up van alles gemaakt—klik op “Alle inhoud wissen & Instellingen.” Wees gewaarschuwd: u kunt deze stap niet ongedaan maken.

Nadat u erop hebt geklikt, wordt uw Mac opnieuw opgestart en wordt een voortgangsbalk weergegeven terwijl alle inhoud op uw apparaat wordt gewist. Als het klaar is, wordt je gevraagd om je Mac opnieuw in te stellen en kun je helemaal opnieuw beginnen alsof het een gloednieuwe Mac is, of hem aan iemand anders overhandigen om hem later in te stellen.

GERELATEERD: Een back-up van uw Mac maken en bestanden herstellen met Time Machine

Een oudere Mac terugzetten naar de fabrieksinstellingen

Als je macOS Big Sur of eerder gebruikt, of je hebt een Mac waarop Apple Silicon niet draait of die geen T2-beveiligingschip heeft, dan moet je een complexere reeks stappen om je Mac te wissen en macOS opnieuw te installeren, vooral als je je Mac aan iemand anders gaat verkopen of weggeven.

GERELATEERDHoe u uw Mac kunt wissen en macOS opnieuw kunt installeren

Maak eerst een back-up van uw bestanden met Time Machine en zorg ervoor dat de back-up werkte door de bestanden op de externe schijf te onderzoeken. Als je geen back-ups hebt, verlies je alle gegevens die zijn opgeslagen op de Mac die je gaat wissen.

Vervolgens moet je verschillende account-afmeldingen uitvoeren, wat belangrijk is als je je Mac aan iemand anders overdraagt. Meld u af bij iTunes als u een pre-Catalina-versie van macOS hebt (Account > Autorisaties > Autorisatie van deze computer intrekken). Meld u ook af bij iCloud in Systeemvoorkeuren (Systeemvoorkeuren > Apple ID > Overzicht > Afmelden) en meld u vervolgens af bij iMessage in de Berichten-app (Berichten > Voorkeuren > iMessage > Afmelden).

Daarna moet u naar de herstelmodus gaan. Sluit je Mac af (Apple Menu > Shut Down), zet hem weer aan en druk op Command+R als je het Apple-logo op het scherm ziet. Voer indien nodig een beheerderswachtwoord in en klik vervolgens op “Schijfhulpprogramma” in het menu dat verschijnt.

Eenmaal in Schijfhulpprogramma, selecteer “Macintosh HD” in de zijbalk. Zorg ervoor dat u back-ups hebt en klik vervolgens op “Wissen” in de werkbalk. Waarschuwing: je verliest alle gegevens op de schijf!

Advertentie

Als u klaar bent met het wissen van de schijf, sluit u Schijfhulpprogramma af via de menubalk en selecteert u “MacOS opnieuw installeren” in het herstelmenu en volg daarna de instructies op het scherm.

Als je je Mac aan iemand anders geeft, druk je op Command+Q in de configuratie-assistent en sluit je de Mac af. Wanneer u hem weer aanzet, drukt u op Option+Command+P+R en houdt u deze ongeveer 20 seconden ingedrukt. Hiermee wordt het NVRAM gereset, waardoor gebruikersinstellingen worden gewist uit een speciaal type geheugen op uw Mac. Daarna kun je de Mac opnieuw instellen of op Command+Q drukken om de Mac af te sluiten, en hij is klaar voor een nieuwe eigenaar. Veel succes!

GERELATEERD: Wat is NVRAM en wanneer moet ik het resetten op mijn Mac?

LEES VOLGENDE

  • › Hoe u uw Facebook-account persoonlijker kunt maken
  • › De oorsprong van Ctrl+C, Ctrl+V, Ctrl+X en Ctrl+Z uitgelegd
  • › Dit is hoe Steve Jobs Adobe Flash vermoordde
  • › Logitech MX Mechanisch Toetsenbord Review: Gemakkelijk voor de ogen, niet voor de vingertoppen
  • › AMD's Ryzen 7000-serie zijn de eerste 5nm desktop-CPU's ooit
  • › Wat doen “FR” en “FRFR” Gemiddeld?