CMR vs. SMR-hårddiskar: Vad är skillnaden?

0
49
H_Ko/Shutterstock.com figur>

Sedan 2015 har hårddisktillverkare tagit fram en ny typ av enhet: SMR, som lagrar mer data per disk men har vissa nackdelar jämfört med den konventionella lagringsmetoden, kallad CMR. Varje typ har för- och nackdelar—låt oss ta en titt.

Två olika sätt att lagra data på en disk

Hårddiskar lagrar data i “spår,” som är cirkulära banor som vanligtvis är orienterade i koncentriska ringar på de övre och nedre ytorna av en hårddiskplatta. Varje hårddiskenhet kan innehålla flera plattor, vilket gör att enheten kan lagra mer data.

Historiskt sett har tillverkare ökat lagringskapaciteten i hårddiskmodeller genom att antingen öka antalet plattor i enheten eller öka skrivtätheten på disken. Tidigare överlappade de cirkulära spåren som skrevs till skivan aldrig varandra. Datalagringsindustrin kallar detta “Perpendicular Magnetic Recording” (PMR) eller “Konventionell magnetisk inspelning” (CMR).

Ett spårdiagram över CMR vs. SMR i hårddiskar. Seagate

Nyligen har en ny teknik för att öka skrivtätheten som kallas “Shingled Magnetic Recording” (eller SMR) har dykt upp. SMR-enheter skriver data med en speciell metod som delvis skriver över tidigare skrivna spår på en hårddiskplatta. Tillverkarna använder analogin med takshingel som delvis överlappar varandra för att förklara denna teknik, det är där “shingled” en del av namnet kommer från.

Medan SMR-enheter ökar kapaciteten till lägre kostnad (eftersom enheterna kan använda färre skivor än en CMR-enhet med samma kapacitet), kommer sättet de fungerar också med en hastighetsstraff. När du kopierar data till en SMR-enhet lagrar enheten data temporärt i ett speciellt cacheområde och använder inaktiv tid senare för att organisera dem i shinglade områden på tallriken. Långa, ihållande skrivningar drabbas av hastighetsstraff eftersom om cachen fylls, varje gång en SMR-enhet skriver över en del av ett tidigare spår, måste den läsa och skriva om “delvis täckt” även underliggande data. Så SMR-enheter kan prestera dramatiskt långsammare än CMR-enheter.

Annons

SMR:s långsamma prestanda ledde till en kontrovers 2020 och 2021 när folk insåg att tillverkare sålde SMR-enheter utan att märka dem (i både externa hårddiskar och interna enheter), utan att säga att de sålde en sämre produkt utan att varna kunderna. Några av dessa klagomål ledde till och med till en grupptalan på 2,7 miljoner USD med Western Digital 2021.

Så är SMR Bad? Vilken enhetstyp ska jag välja?

Huruvida SMR är dåligt eller inte är ett subjektivt samtal. Om du vill ha enorma mängder lagringsutrymme för mindre pengar och du inte har något emot prestationspåföljderna, kan en SMR-enhet vara ett bra val för dig. Vanligtvis kostar en 16 TB SMR-enhet mindre än en 16 TB CMR-enhet, till exempel. Om du använder en enhet för enstaka säkerhetskopieringar på en disk kan en SMR-enhet vara bra.

Men se upp: En stor nackdel med SMR som hittats i tester av ServeTheHome är att användning av en långsam SMR-enhet i en RAID-array kan utsätta hela arrayens data för längre tid eftersom det tar mycket längre tid för SMR-enheten att integreras in i arrayen. Så att använda SMR-enheter i en NAS med flera diskar är förmodligen inte en bra idé.

RELATERATHur du gör din egen externa hårddisk (och varför du borde)

Som tur är har vissa tillverkare som Seagate börjat publicera data online som tydligt visar vilka enheter i deras sortiment som använder SMR- eller CMR-teknik, även om de flesta fortfarande inte tydligt märker enheterna som SMR eller CMR när du köper dem från en återförsäljare. Med dessa data i dina händer kan du ändå fatta ett mer välgrundat köpbeslut—som att välja en CMR-enhet att använda i en hemmabyggd extern USB-enhet.

IronWolf 8TB CMR-hårddisk

En fantastisk CMR-hårddisk för extra lagring eller backup.< /p> Amazon

$184.99
 

Overall, we recommend purchasing CMR drives whenever possible due to the performance issues with SMR drives . Men det förblir ett personligt och budgetval beroende på din situation och hur du använder enheten. Lycka till!

LÄS NÄSTA

  • › AMD’s Ryzen 7000-serien är de första 5nm stationära processorerna någonsin
  • › Vad gör “FR” och “FRFR” Menar du?
  • › Logitech MX Mechanical Keyboard Review: Lätt för ögonen, inte fingertopparna
  • › Logitech MX Master 3S Mouse Review: Muted Refinements
  • › Vad är nytt i Chrome 102, tillgängligt nu
  • › Ursprunget till Ctrl+C, Ctrl+V, Ctrl+X och Ctrl+Z förklaras