Bankjobs voor jongens

0
64

UPA-spindokters kunnen stellen dat er niets illegaals of zelfs ongewoons is aan het aanstellen van medereizigers van de regerende partij als onafhankelijke bestuurders in banken in de publieke sector. Maar zoals de rapporten in deze krant duidelijk maken, hebben deze partijaangestelden niet gewoon gezeten en genoten van de normale voordelen van hun ambt. Ze hebben gevochten voor zichzelf en voor degenen aan wie ze gunsten wilden schenken. Dit is een vreselijke aanfluiting van het concept van onafhankelijke bestuurders. Het is bijzonder onverdedigbaar gezien het feit dat deze regering hartstochtelijk heeft betoogd dat de weg voorwaarts bij de hervorming van de publieke sector interne verbetering is en niet een grotere injectie van particulier kapitaal. Toegegeven, dit is niet een praktijk die beperkt is tot banken of het congres. Deze krant had tijdens het regime van de NDA melding gemaakt van gevallen van aangestelde partijen in PSU's. Maar ‘ze deden het ook’ is geen verdediging.

Ten tweede moet eraan worden herinnerd dat bankonafhankelijke bestuurders onder meer de belangen van minderheidsaandeelhouders dienen te behartigen. De meeste banken in de publieke sector zijn beursgenoteerd en de minderheidsaandeelhouders zijn particulieren, onderlinge fondsen en binnenlandse en buitenlandse institutionele beleggers. Is er enig bewijs dat de partijkandidaten in bankbesturen zich hebben uitgesproken voor deze belanghebbenden? Is er enig bewijs dat de onafhankelijke bestuurders hebben gecontroleerd of banken de juiste risiconormen volgen, dat ze aandeelhouders waar voor hun geld willen geven? Politici vinden deze vragen misschien diepzinnig of, erger nog, irrelevant. Ze zijn allesbehalve — ze houden verband met fundamentele kwesties van corporate governance.

De Iraanse commissie had gepleit voor een ingrijpende hervorming van de manier waarop onafhankelijke bestuurders moeten worden benoemd. Het probleem is dat de filosofie die ten grondslag ligt aan de aanbeveling indruist tegen de filosofie van de politiek: beloon de jongens wanneer ze aan de macht zijn. Zolang regeringen favorieten kunnen aanwijzen, zullen ze dat doen. Het heeft dus weinig praktische zin om te pleiten voor verandering binnen het huidige systeem. Het systeem zelf veranderen is de oplossing. Maar dat kan in de context van de organisatie van de publieke sector niet eens worden genoemd in de huidige politieke opzet.

Best of Express Premium

Premium

Uitgelegd: het nieuwe Indo-Pacific blokPremium

Stijgende wereldwijde tarieven, herval kan India Inc ECB-plannen verlagen

Premium

Opinie: het bericht van het tarwe-exportverbod van de regering

Premium

Een meesterzet tegen corruptie? Mann's actie tegen Cabinet mi… Meer Premium Stories >>