UPSC Ethics vereenvoudigd: wat is milieu-ethiek?

0
37

Wat is milieu-ethiek?

Wat wordt bedoeld met 'ethiek'?

Ethiek is een tak van de filosofie die definieert wat goed en wat fout is. We volgen de ethiek overal, we volgen morele waarden en gedragscodes, en vanaf onze geboorte worden we hierdoor geleid om te beslissen wat goed en wat fout is. Het is het gewenste gedrag dat van ons wordt verwacht. Nu, als het gaat om het milieu en als het gaat om milieu-ethiek, zouden er ook bepaalde morele waarden en bepaalde gedragscodes moeten zijn met betrekking tot onze relatie met de natuur.

Wat wordt bedoeld met 'Milieu-ethiek'?

Milieu-ethiek is een tak van toegepaste filosofie die de morele en ethische relatie van mensen met het milieu bestudeert. Milieu-ethiek helpt bij het definiëren van de morele en ethische verplichtingen van de mens jegens het milieu.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best van Express Premium

Premium

Horoscoop vandaag, 24 mei 2022: Kreeft, Leeuw, Weegschaal en andere tekens — check…Premium

UPSC CSE-sleutel – 23 mei 2022: wat u vandaag moet lezen

Premium

Opinie: Kan India van Quad een instrument maken om zijn significante…Premium

Presidentiële peilingen: voor het congres een opmaat voor toekomstige gevechtenMeer premiumverhalen >>

Waarom is het belangrijk om te studeren?

Met de verslechtering van ecologische systemen en de verslechtering van milieuproblemen, hebben mensen zich gerealiseerd dat ze milieuvervuiling en ecologische onevenwichtigheden niet alleen met economische, technologische en juridische middelen kunnen oplossen. Pas na het aannemen van een juiste houding ten opzichte van de natuur en het vormen van een nieuwe ethische relatie tussen mens en natuur, zullen we automatisch van de natuur kunnen houden en waarderen, en zullen we uitdagingen zoals vervuiling en ecologische onevenwichtigheden het hoofd kunnen bieden. In deze context kunnen milieu-ethiek en -praktijken een cruciale rol spelen om ervoor te zorgen dat ons leven soepel verloopt en dat mensen en andere wezens in onze omgeving gelijk worden behandeld.

Bespreek elk milieuprobleem vanuit het oogpunt van milieu-ethiek.

Overmatige opwarming van de aarde is een groot probleem gebleken en in 2022 hebben de opwarming van de aarde en klimaatverandering een enorme impact gehad op iedereen over de hele wereld. wereld inclusief India. de recente langdurige hittegolf in Noord-India of de verwoestende overstromingen samen met ongekende aardverschuivingen in Assam zijn de ernstige gevolgen van klimaatverandering in India.

De onoplettende ontwikkeling en onwetendheid ten aanzien van het milieu hebben nu ethische kwesties voor het menselijk ras doen rijzen: de opkomende en jongere generatie zijn het minst verantwoordelijk voor klimaatverandering, maar zij zullen de grootste last van de impact ervan dragen.

Milieu-ethiek versus ontwikkeling:

Er werd gezegd dat de wereldbevolking in de jaren vijftig ongeveer 2,5 miljard bedroeg. Tegen het jaar 2050 zal dit naar verwachting zijn gegroeid tot negen tot tien miljard. Omdat de bevolking groeit, is infrastructurele ontwikkeling essentieel om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, waarvan het milieu zwaar zal belasten. Ontwikkeling gaat meestal ten koste van het milieu. Bijvoorbeeld, een ontwikkelingsproject zoals het Ken Betwa River-verbindingsproject, sinds het werd voorgesteld door het National Water Development Agency in 1995, werd door verschillende experts als onhaalbaar beschouwd vanwege de enorme milieukosten. In 2011 verwierp de toenmalige minister van Milieu het project. In augustus 2016 waarschuwde een panel van het ministerie van Milieu dat het Ken Betwa Linking-project “misschien niet de best mogelijke optie is om het levensonderhoud en de ontwikkeling van de regio aan te pakken” – en “het zou het beste zijn om een ​​dergelijk project te vermijden, wanneer het het risico van rechtvaardiging of ongezonde voorrang geven voor meer van dergelijke ontwikkelingsprojecten binnen de beschermde gebieden. Het is op de lange termijn niet in het belang van de natuur en het algemene welzijn van de samenleving.”

Beleidsuitdagingen voor beleidsmakers met betrekking tot milieu-ethiek< /p>

Het milieu moet niet langer worden beschouwd als een sector die uitsluitend door de milieuautoriteiten moet worden beheerd, maar eerder als een thema dat moet worden opgenomen in verschillende beleidsterreinen – of het nu gaat om energie, transport, landbouw, industrie of handel. Om bijvoorbeeld de ontwikkeling en het milieu in evenwicht te brengen, hebben de beleidsmakers in India instellingen opgericht zoals NGT, Central Pollution Board, National Ganga River Basin Authority, National Biodiversity Authority en vele anderen. Ook wordt de milieueffectbeoordeling (EIA) verplicht gesteld voor verschillende projecten, zoals mijnbouw, thermische energiecentrales, riviervalleien, infrastructuur (wegen, snelwegen, havens, havens en luchthavens) en industrieën, waaronder zeer kleine galvaniseer- of gieterij-eenheden. milieu opruiming. Voor beleidsmakers is de grote uitdaging dat de goedkeuringen via deze instellingen zeer tijdrovend zijn, dit leidt tot enkele knelpunten, die het hele uitvoeringsproces bemoeilijken. Soms moeten de projecten tussentijds worden stopgezet vanwege deze goedkeuringsproblemen, wat ook leidt tot financiële schade voor de schatkist. De belangrijkste uitdaging voor de beleidsmakers is om de tijd die nodig is voor het nemen van milieugerelateerde goedkeuringen en het verminderen van de geschillen die eruit voortvloeien te verminderen.

Milieu-ethiek en duurzame ontwikkeling:

Het creëren van een gezond evenwicht tussen ontwikkeling en milieu is de belangrijkste factor voor het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstelling. Duurzame ontwikkeling impliceert harmonie in de interactie tussen mens en milieu en verantwoordelijkheid tussen generaties, met de nadruk op een harmonieuze relatie tussen bevolking, hulpbronnen, milieu en ontwikkeling. De rol van milieu-ethiek in de richting van duurzame ontwikkeling is dat het niet alleen de relatie tussen bevolking, hulpbronnen, milieu en economische ontwikkeling harmoniseert, maar ook gedragsselectie begeleidt, sociale en politieke systeemtransformatie stimuleert, het rechtssysteem versterkt en het milieubewustzijn van de publiek.

Duurzame ontwikkeling erkent dat bij alle ontwikkelingsbeslissingen tegelijkertijd aspecten van economie, milieu en rechtvaardigheid in overweging moeten worden genomen. Willen toekomstige generaties een hoge levenskwaliteit genieten, dan moeten de plannen van deze generatie de integriteit van onze natuurlijke hulpbronnen garanderen.

Door duurzame ontwikkeling te bekijken vanuit een milieuethisch perspectief, wordt de nadruk op duurzame ontwikkeling verlegd van de traditionele begrip, om rekening te houden met ethische kwesties die verband houden met een breed scala aan economische, sociale en culturele factoren, wat helpt bij het bereiken van de ethische waarden van rechtvaardigheid, rechtvaardigheid, matigheid en wijsheid bij de keuzes die we maken met betrekking tot het milieu.

Neem een ​​e-paper abonnement via onze speciale aanbieding – klik hier

Neem voor vragen en feedback contact op met priya.shukla@indianexpress.com
De UPSC KEY Indian Express is nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal en op de hoogte te blijven van de laatste updates.