Stepan Bandera: Oekraïense held of nazi-collaborateur?

0
44

Activisten van de Oekraïense nationalistische partij Svoboda (Vrijheid) houden de foto van Stepan Bandera vast in Kiev, 14 oktober 2013. Krediet: Gleb Garanich/Reuters

“Bandera is onze vader, Oekraïne is de moeder. We zullen vechten voor Oekraïne!” zingt een jonge vrouw in camouflage-uniform met een machinegeweer in een video die Oekraïense verdedigers in Mariupol begin mei op sociale netwerken deelden. De video lijkt te zijn opgenomen in een bunker bij de Azovstal Steelworks, de laatste tribune van de stad voor het Oekraïense verzet tegen Russische troepen. “Azov” Er waren ook strijders ter plaatse, een regiment opgericht door radicale nationalisten dat later onder het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken werd geplaatst.

Stepan Bandera, meer dan 60 jaar geleden vermoord door Sovjet-inlichtingenagenten in West-Duitsland, is waarschijnlijk de bekendste Oekraïense nationalist. Zijn naam werd een symbool lang voor de oorlog die Rusland sinds 24 februari tegen Oekraïne voert.

Voor delen van de Oekraïense samenleving is Bandera een held en een rolmodel. Russische propaganda schildert hem af als een vijand tegen wiens aanhangers ze al decennia vechten. Het Russische leger beschouwt het gebruik van zijn naam als een soort aanwijzing om letterlijk op Oekraïners te jagen in de bezette gebieden. Oekraïense media staan ​​vol met ooggetuigenverslagen van hoe de Russen Bandera-aanhangers achtervolgden onder Oekraïense krijgsgevangenen en burgers.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Topnieuws van dit moment< ul class="pdsc-related-list">

 • India-Japan "natuurlijke partners", spirituele banden, samenwerking: premier Modi in Tokio
 • Presidentiële peilingen: voor het Congres, een opmaat naar toekomstige gevechten
 • Zaak Gyanvapi: rechtbank in Varanasi beslist over pleidooien voor de hoorzitting van morgen
 • Klik hier voor meer informatie

  Wie als aanhanger wordt beschouwd, riskeert marteling of de dood. Toen de Russische president Vladimir Poetin de oorlog tegen Oekraïne rechtvaardigde in zijn toespraak van 9 mei in Moskou, sprak hij van een onvermijdelijke confrontatie met “neonazi's, banderieten.”

  Best of Express Premium

  Premium

  C Raja Mohan schrijft: tijdens Quad-bijeenkomst, kans voor India om te versterken …Premium

  Presidentiële peilingen: voor het Congres een opmaat voor de komende strijd

  Premium

  ExplainSpeaking: Fiscaal in tijden van monetaire verkrapping

  Premium

  Delhi vertrouwelijk: Haryana CM Manohar Lal Khattar en zijn liefde voor JapansMore Premium Stories >>

  Leven en dood van een radicale strijder

  Het leven van Bandera is nauw verbonden met West-Oekraïne, dat toen deel uitmaakte van Polen en Oostenrijk-Hongarije. De zoon van een priester werd geboren in 1909 in het dorp Staryy Uhryniv, nu in de oblast Ivano-Frankivsk. Bandera studeerde in Lviv en sloot zich aan bij de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN), die ondergronds vocht voor onafhankelijkheid. In de jaren dertig werd Bandera veroordeeld wegens mede-organisator van politiek gemotiveerde moorden in Polen en werd hij pas vrijgelaten na het begin van de Tweede Wereldoorlog.

  De OUN splitste zich in twee groepen en Bandera werd leider van de meer radicale vleugel (OUN-B). Terwijl nazi-Duitsland zich voorbereidde op de aanval op de Sovjet-Unie, voegden Bandera's strijdmakkers zich bij de Duitse leiding met twee Oekraïense bataljons genaamd 'Nightingale'. en “Roland.”

  Bandera was in bezet Polen toen zijn kameraden op 30 juni 1941 een onafhankelijke Oekraïense staat uitriepen in het door de nazi's bezette Lviv – en de Duitsers hem verboden naar Oekraïne te reizen. Hitler verwierp het idee van Oekraïense onafhankelijkheid.

  Bandera werd gearresteerd en bracht tot 1944 door in concentratiekamp Sachsenhausen. De OUN-B bleef vechten voor onafhankelijkheid in Oekraïne met de hulp van zijn militaire arm, het Oekraïense opstandelingenleger (UPA). De nazi's en de Sovjets vervolgden en doodden OUN-B-jagers. Bandera woonde na de oorlog in München, waar hij in 1959 werd vermoord door een KGB-agent die cyanide gebruikte.

  Bandera-cultus in het huidige Oekraïne

  Oekraïense emigranten in het Westen vereerden Bandera. In West-Oekraïne ontstond na de ineenstorting van de Sovjet-Unie een ware sekte, er zijn musea, monumenten en straten ter ere van hem. Elders in Oekraïne, met name in het oosten, geloofden mensen in de Sovjet-geschiedschrijving, die hem uitsluitend als een nazi-collaborateur zag – ze stonden niet positief tegenover Bandera.

  Onder de pro-westerse politicus Viktor Joesjtsjenko, die in 2005 president werd, kreeg Bandera de titel 'Held van Oekraïne'. Zijn opvolger, de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, liet de titel intrekken.

  Bandera's supporters paraderen elk jaar op zijn verjaardag door de hoofdstad met een fakkeltocht. In 2016 hernoemde Kiev de avenue genaamd Moscow Prospect naar de nationalist, en noemde het Bandera Prospect. Hoewel de mening over Bandera over het algemeen positiever werd, bleef Oekraïne verdeeld over de kwestie. Uit een onderzoek van de Democratic Initiative Foundation in april 2021 bleek dat een op de drie Oekraïners (32%) de daden van Bandera als positief beschouwde, en dat evenzovelen het tegenovergestelde standpunt innamen.

  Oekraïne dat Bandera wilde

  De Bandera-cultus is een “uitdrukking van selectief geheugen en geschiedenispolitiek” zegt Andreas Umland, een expert bij het Stockholm Centre for Eastern European Studies (SCEEUS). Het gaat erom te herinneren dat Bandera een radicale strijder voor onafhankelijkheid was die een tijd in de Poolse gevangenis en een Duits concentratiekamp heeft gezeten en is vermoord door de KGB, vertelde hij aan DW.

  “Wat mensen zich niet herinneren is dat zowel aan het begin als aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de beweging die Bandera leidde, de OUN, om verschillende redenen samenwerkte met het Derde Rijk,” Umland toegevoegd.

  Experts hebben twee verklaringen, zei Umland. De ene groep is van mening dat de samenwerking gedwongen was, terwijl anderen beweren dat er sprake was van een ideologische intimiteit. Beide zijn waar, zei Grzegorz Rossolinski-Liebe, een Bandera-biograaf en historicus aan de Berlijnse Vrije Universiteit van Berlijn. “Natuurlijk wilde Bandera een Oekraïense staat, maar hij wilde een fascistische staat, een autoritaire staat, een waar hij de leider zou zijn geweest,” Rossolinski-Liebe vertelde DW.

  Zowel Umland als Rossolinski-Liebe wijzen op een andere donkere kant in de geschiedenis van de Bandera-beweging, en dat is de betrokkenheid van OUN-strijders bij moorden op burgers, joden en Polen, in Galicië en Wolhynië. Bandera had echter persoonlijk geen aandeel in de moorden, zeggen ze.

  “De OUN voegde zich in 1941 bij de Oekraïense politie en hielp de Duitsers bij het vermoorden van Joden in West-Oekraïne,” Rossolinski-Liebe zei, eraan toevoegend dat hij geen bewijs vond dat Bandera 'etnische zuivering' steunde of veroordeelde; of het doden van Joden en andere minderheden. Het was echter belangrijk dat mensen van OUN en UPA zich “met hem identificeerden” zei hij.

  Enorm populair ondanks controversieel imago

  Bandera was geen “nazi,” maar een "Oekraïense ultranationalist" Umland voerde aan dat het Oekraïense nationalisme destijds “geen kopie van het nazisme” was. Rossolinski-Liebe heeft een andere mening en zegt dat Bandera “een radicale nationalist, een fascist” kan worden genoemd. De Duits-Poolse historicus is het niet eens met Oekraïense collega's die zeggen dat de aanhangers van Bandera net zo veel tegen de nazi's vochten als tegen de Sovjets.

  “De USSR was de belangrijkste vijand van de OUN,” zei Rossolinski-Liebe. Hij wees erop dat het Sovjet Volkscommissariaat voor Binnenlandse Zaken (NKVD) een meedogenloze strijd voerde tegen Oekraïense nationalisten – ongeveer 150.000 mensen werden gedood en meer dan 200.000 gedeporteerd.

  Selectief geheugen is niet iets dat  #8217 is uniek voor Oekraïne, het gebeurt ook in andere landen, zei Umland, en voegde een prominent voorbeeld toe uit Duitsland, waar een kerk en straten zijn vernoemd naar Maarten Luther – hoewel het bekend is dat hij Joden haatte.

  < p>Het eren van Bandera schaadt het imago van Oekraïne omdat het de relatie met Polen en Israël onder druk zet, zei Umland, eraan toevoegend dat Israëls terughoudendheid met betrekking tot de huidige oorlog van Rusland tegen Oekraïne een van de gevolgen is. Onder Oekraïners lijkt de oorlog voor Bandera een radicale verandering te hebben gebracht. In april ontdekten onderzoekers van de Rating-groep, een Oekraïense onderzoeksorganisatie, dat 74% van de Oekraïners positief staat tegenover de historische figuur.