Nikhat Zareen: ‘Mijn moeder huilde en zei dat niemand met me zou trouwen. Ik antwoordde: 'arre ammi, tension nako lo, naam hoga toh dulhon ki line lag jayegi!'

0
41

Wereldkampioen bokser Nikhat Zareen.(Illustratie: Suvajit Dey)

Wereldkampioen bokser Nikhat Zareen vertelt hoe mensen haar keuze om als meisje bokser te worden belachelijk maakten, haar strijd in een conservatieve samenleving en hoe zij zich voelt, vrouwelijke boksers die hijab dragen, is een kwestie van keuze. De sessie werd gemodereerd door Mihir Vasavda, Assistant Editor, The Indian Express

Mihir Vasavda: Hoe is het geweest sinds het gevecht?

Ik heb de hele nacht geen oog dicht gedaan. Terwijl ik sms-berichten en sociale media DM's (direct messages) op mijn telefoon doornam, realiseerde ik me niet eens dat het dag was. Ik was opgewonden om met mijn familie en geliefden te praten.

Lees ook |De nieuwe tijger in de stad: Nikhat Zareen, uit de schaduw van Mary & nu wereldkampioen

Mihir Vasavda: Je reis begon in Turkije in 2011 toen je het junioren- en jeugdkampioenschap boksen won. Nu heb je het wereldkampioenschap senioren in dezelfde stad gewonnen. Hoe is de 11-jarige run geweest?

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

UPSC CSE Key – 24 mei 2022: Ken de relevantie van Indo-Pacific Economic …Premium

Twee maanden geleden had de ontslagen minister van Punjab, Vijay Singla, gewaarschuwd voor nul tot…

Premium

Quad: kansen, uitdagingen

Premium

Prashant Kishor: 'In de komende 20-30 jaar zal de Indiase politiek een… Meer Premium Stories >>

Mijn reis was een achtbaanrit met veel ups en downs. Het winnen van deze gouden medaille geeft me het gevoel dat al die uitdagingen en worstelingen het absoluut waard waren, omdat ze me sterk genoeg hebben gemaakt om deze WK-medaille te winnen.

Nikhat Zareen heeft haar gewonnen eerste WK-medaille, goud in de categorie 52 kg. (BFI)

Mihir Vasavda: U noemt strijd. Was dat een van de redenen waarom je zo emotioneel werd toen de scheidsrechter je hand opstak na het gevecht en je als winnaar uitriep? We hebben je nog nooit zo emotioneel gezien in de ring…

Toen mijn hand werd opgestoken, was ik de gelukkigste persoon op aarde. Tegelijkertijd voelde ik me ook emotioneel omdat het veel werk en strijd had gekost om eindelijk de medaille van het wereldkampioenschap te winnen.

< /p>

Het was al die jaren mijn droom om een ​​grote medaille te winnen en een kampioen te worden in de professionele elite bokswereld. In de jeugdkampioenschappen had ik elke finale gehaald, maar ik kon geen medaille behalen in het wereldkampioenschap senioren.

Tijdens het wereldkampioenschap in 2016 verloor ik in de kwartfinales en miste ik een medaille. Ik heb er nu één gewonnen na zes jaar. Ik kreeg deze keer een kans en al dat harde werk heeft eindelijk zijn vruchten afgeworpen.

Ik herinner me dat ik mijn vader vroeg waarom er geen meisjes in de ring waren. Konden alleen jongens een klap uitdelen? Hij zei: “Geen bèta, meisjes kunnen ook boksen, maar mensen denken dat ze het lef niet hebben.” Dat daagde me uit om te gaan boksen

Lees |Mijn droom, mijn doel is om een ​​Olympische Spelen te winnen goud voor mijn land: Nikhat Zareen

Mihir Vasavda: Als we teruggaan naar waar het allemaal begon, in Nizamabad, hoe was het dan om daar op te groeien? Hoe was je jeugd?

Ik behoor tot een orthodoxe samenleving waar mensen vinden dat meisjes alleen thuis mogen zijn, huishoudelijke taken moeten doen, trouwen en voor hun gezin moeten zorgen. Maar mijn vader was een atleet en hij kent het soort leven dat een atleet leidt. Hij is er altijd voor me geweest en steunde me zelfs als mensen hem zeiden: “Arre Jameel bhai, waarom heb je je dochter getraind in boksen; dit is een mannensport (mardon ka khel hai). Als ze geraakt wordt, zal haar carrière geraakt worden, wie zal met haar trouwen? Je hebt al vier dochters.” Mijn vader luisterde nooit naar hen en zei in plaats daarvan tegen me: “Beta, je concentreert je op boksen en als je het goed doet, willen diezelfde mensen met je op de foto.” Hij stond nooit toe dat hun opmerkingen in mijn hoofd kwamen en mij beïnvloedden. Ik voel me gezegend met zulke ouders.

Ik begon in 2009 en in een jaar tijd won ik het nationaal kampioenschap. Ik werd geselecteerd voor het nationale kamp. Ik won mijn eerste internationale medaille op het jeugdkampioenschap in Turkije in 2011. Sindsdien was het mijn droomdoel om voor mijn land een Olympische gouden medaille te winnen. Daar werk ik hard aan.

Mihir Vasavda: U noemde de steun die u ontving van je ouders. Je hebt drie zussen, hoe is je relatie met hen en waar heb je een band mee opgebouwd?

Ik heb twee oudere zussen en een jongere, die zeven jaar jonger is dan ik. Mijn beide oudere zussen zijn fysiotherapeut en waren niet geïnteresseerd in sport. Ik was altijd al geïnteresseerd geweest in sport en was in die tijd een beetje een tomboy, die met de jongens omging. Ik had ook een jongensachtig kort haar en droeg het liefst een T-shirt en een spijkerbroek. Niemand dacht dat ik een meisje was. Misschien ben ik sterk geworden omdat ik, wat je zou noemen, 'stoer' was sinds mijn kindertijd.

Voordat ik bokste, deed ik aan atletiek. Omdat er geen goede faciliteiten en coaches waren, zou ik mijn vader vergezellen naar de Collector's Ground waar veel wedstrijdsporten plaatsvonden. Ik zag meisjes in elke sport behalve boksen. Ik herinner me dat ik mijn vader vroeg waarom er geen meisjes in de ring waren en als alleen jongens konden boksen? En hij zei: “geen bèta, meisjes kunnen ook boksen, maar mensen denken dat ze het lef niet hebben om dat te doen. Daarom sturen ze hun meisjes niet om boksen te leren.”

Dat daagde me uit om te gaan boksen, omdat ik niet begreep waarom mensen zouden denken dat meisjes niet sterk genoeg waren om aan zo'n sport te beginnen. Dus ik dacht, laten we het eens proberen. Bachpan sey mujhe khatron ki khiladi khelne ka bahut shauk tha (van kinds af aan heb ik altijd al een waaghals willen zijn). Ik had niet helemaal voorzien wat me te wachten stond.

Ik was het enige meisje dat tussen de jongens in dat stadion aan het oefenen was. In het begin kreeg ik veel klappen, maar ik gaf niet op. Misschien heeft training in die sfeer, omringd door jongens, me geholpen om mijn vastberadenheid te versterken.

Voor mijn schouderblessure was ik niet zo volwassen. Na de blessure heb ik veel geleerd. Ik leerde wie mijn echte vrienden waren en wie niet. Omdat de meesten me niet eens een bericht stuurden of me vroegen hoe het met me ging. Toch bleef ik positief

Sriram Veera: Ik zat naar een interview te kijken van je moeder over een vroege sparringsessie van je. Het was met een jongen en hij sloeg je in je gezicht. Je moeder zei dat ze begon te huilen en zei 'beta tumse shaadi kaun karega?'

(Nikhat lacht) Laat me je dat verhaal vertellen. Dat was mijn eerste sparringsessie en ik stond tegenover een jongen die zeer ervaren was. De coach riep “box” en hij begon me aan te vallen. Ik was niet klaar voor zijn aanval en kreeg een klap op mijn neus, die begon te bloeden, samen met mijn oog dat ook blauwe plekken kreeg.

Ik ging naar huis met bloedvlekken op mijn T-shirt. Toen ik mijn huis binnenkwam, rende ik direct naar de badkamer en kwam er niet uit voordat ik alles had veranderd. Ik bleef toen in mijn kamer, mijn oog verbergend. Maar toen belde mijn moeder me voor het avondeten. We eten samen, terwijl we series op tv kijken, zoals elk ander huishouden. Dit is het gebruikelijke ritueel, maar die dag koos ik ervoor om in mijn kamer te blijven. Mijn moeder maakte zich zorgen, stormde naar binnen en zag me gekneusd en zwart en huiverde. Toen begon ze te huilen en zei: “Beta maine tujhe boxing mein isliye nahi dala ki tera face kharab ho jaye (ik stond je niet toe om te boksen, zodat je gezicht littekens zou krijgen).” Ze zei toen dat niemand met me zou trouwen. Ik antwoordde: “arre ammi, tension nako lo, naam hoga toh dulhon ki line lag jayegi! (Lieve moeder, maak je geen zorgen, als ik eenmaal naam heb gemaakt, zullen de bruidegoms voor de deur in de rij staan).”

Nu is ze eraan gewend. Telkens als ik geraakt wordt, zegt ze nonchalant dat ik wat ijs moet aanbrengen en zegt dat het goed komt. Soms heb ik het gevoel dat ze mijn coach is geworden. Mijn ouders kijken naar al mijn wedstrijden in elke competitie waaraan ik deelneem en ze hebben nu een goed idee van wat boksen is. Wanneer ik een wedstrijd heb, houdt mijn moeder me nauwlettend in de gaten en belt me ​​na de wedstrijd om mijn prestaties te beoordelen, en me te herinneren aan de fouten die ik tijdens het gevecht heb gemaakt. Mijn ouders zijn mijn coaches geworden en zeggen dingen als: “Probeer niet te clinchen en op afstand te spelen, want dan zien je stoten er duidelijk uit.” Ik vind het grappig dat er een tijd was dat ze niets van boksen wisten en nu geven ze me gyaan (lacht). Maar het voelt fijn dat ze een lange weg hebben afgelegd van hun oude mentaliteit en veel met mij zijn meegegroeid.

Het goud bij Strandja, het verslaan van de Olympisch zilveren medaillewinnaar in maart, was een begin. De WK-titel in Turkije was de aankondiging van haar komst. (BFI)

Sriram Veera: Ik heb je ooit horen zeggen dat je plan B was om bij de politie te gaan.

In mijn jeugd droomde ik ervan om IPS-officier te worden. Als je jong bent, zullen de meeste kinderen zeggen dat ze piloot, politie, dokter of leraar willen worden. Dit waren de beroepen die we kenden en daarom wilde ik bij de politie. Het uniform zag er ook cool uit en als we op school waren, kwamen IPS-officieren ons bezoeken als hoofdgasten tijdens speciale evenementen en programma's. Ik zag het respect dat ze dwongen. Telkens als ik naar hen keek, zei ik tegen mezelf dat ik op een dag een uniform zoals zij zou dragen en als hoofdgast naar mijn school zou komen. Zo begon ik te dromen om IPS-functionaris te worden.

Nikhat met haar vader Md Jameel.

Nitin Sharma: We hadden het over de gouden medaille die je won als junior bokser in 2011. Je was toen 15 jaar oud. Tien jaar later heb je de seniorentitel. Wat betekenen deze prestaties voor jou en heb je het gevoel dat de seniorentitel een beetje laat kwam?

Medal der aaya lekin durust aaya (beter laat dan nooit). De medaille die ik in 2011 won, was onvergetelijk omdat het mijn allereerste internationale wedstrijd was waar ik een staande ovatie op het podium kreeg… ons volkslied werd gespeeld voor zoveel mensen. Ik was overweldigd. Die ervaring zal altijd in mijn geheugen gegrift blijven.

Toch was ik een kind in een juniorenkampioenschap. Het elite-niveau is heel anders. De concurrentie is beter en de druk hoger. Bij de junioren ken je je tegenstander niet – het enige waar je aan kunt denken is om de ring in te gaan, de tegenstander te verslaan en de wedstrijd te winnen. Maar in de seniorencategorie weet je de stijlen, sterke en zwakke punten van je tegenstanders. Dus uiteindelijk moet je je bewegingen strategisch plannen. Er is veel meer druk op je geest op dit niveau. En toch slaagde ik erin om de gouden medaille voor mijn land te winnen. Daar ben ik echt blij mee. Hopelijk kan ik zo hard blijven werken en medailles blijven winnen.

Afgezien van het nederig beoordeelde 9/10 voetenwerk en behendigheid, voelt Nikhat zich zelfverzekerd over haar links en rechts haken — iets wat ze maximaal doet met haar frame van 163 cm. (BFI)

Nitin Sharma: In uw gewichtscategorie heeft u de afgelopen drie tot vier jaar moeten concurreren met MC Mary Kom, die u verafgoodde. We zagen ook uw bod om tegen haar terecht te komen voor de Olympische kwalificaties in Tokio. Ze wilde de beproevingen niet en het werd een spuug. Het gevecht vond uiteindelijk plaats, maar hoe zie je haar na dat incident? En wat vindt u van de CWG-onderzoeken, wetende dat Mary Kom naar verwachting zal deelnemen?

Ze is een ervaren bokser met veel records in haar verleden. Dus op basis daarvan was het misschien haar goed recht. Maar wanneer twee boksers de ring betreden, wint alleen degene die technisch gezonder is. Daarom won ze toen onze proeven plaatsvonden en werd ze geselecteerd voor de Olympische kwalificaties van Tokio. Ik feliciteerde haar met haar kwalificatie, maar helaas kon ze geen medaille winnen op de Olympische Spelen in Tokio.

Toen ik verloor in de proeven, besloot ik om vanuit Tokio verder te gaan en me op de Olympische Spelen van Parijs te concentreren. Wat betreft de proeven van de Commonwealth Games, ik heb gehoord dat ze voor de proeven in de categorie van 48 kg gaat, dus ik denk niet dat we elkaar zullen tegenkomen.

Nikhat Zareen heeft tot voor kort haar beurt moeten afwachten in de 51kg met de legendarische Mary Kom die zich daar genesteld heeft. (BFI)

Sandeep Dwivedi: Wat is er zo speciaal aan Hyderabad dat er zoveel vrouwelijke atleten van wereldformaat uit de stad komen? Is het gewone agressie, die zo belangrijk is in de sport en die je deelt met atleten als Saina Nehwal en Sania Mirza, die je naar zulke hoogten stuwt?

(Lacht) Sab Hyderabad ki biryani aur haleem hi hai (Het zit allemaal in de biryani en haleem van Hyderabad). Ik denk dat elke atleet nerveus wordt. De kwaliteit van een kampioen is hoe ze omgaat met die druk en nervositeit. Zelfs ik was zenuwachtig voor het wereldkampioenschap. Ik was nerveus over hoe ik tegen mijn tegenstander zou spelen, of ik haar zou kunnen laten spelen volgens mijn stijl en haar zou domineren of dat ze me zou vangen in haar boksstijl. Zulke gedachten komen altijd bij me op. Ik heb al mijn gevechten gewonnen met unanieme beslissingen en daar ben ik blij mee.

 

Sandeep Dwivedi: Je bent goede vrienden geweest met mensen als de Olympische kampioen van Tokyo, Neeraj Chopra, behalve CWG en Asian Games kampioen Vinesh Phogat en atleten zoals Tejaswin Shankar. Vertel ons hoe dit delen van ideeën begon?

We ontmoetten elkaar toen we allemaal door een slechte fase gingen. We hadden last van blessures en voelden ons zwak. Vinesh had een knieblessure, ik een schouderblessure, Neeraj had last van hamstrings en zelfs Tejaswin kampte met een blessure. We waren aan het revalideren in het JSW Sport Center in Bengaluru. We aten samen en zwierven altijd samen. Dus vanaf daar begon het allemaal. Toen deelden we elkaars verhalen en begrepen hoeveel strijd ieder van ons moest doorstaan. Zo is onze vriendschap begonnen. Na het herstel kreeg iedereen het druk en nu is Neeraj Chopra een Olympisch kampioen, terwijl Vinesh een kampioen van de Commonwealth en de Aziatische Spelen is. Ze hebben het land trots gemaakt en het zien van hun persoonlijke hoogtepunten inspireerde me om hard te werken. Als ze het op het wereldtoneel kunnen, inspireert het me om mezelf harder te pushen en ook op het wereldtoneel groot te worden. We kunnen elkaar allemaal ontmoeten op de volgende Spelen.

Nu kopen | Ons beste abonnement heeft nu een speciale prijs

Mihir Vasavda: Je hebt veel ups, downs en worstelingen in je carrière genoemd. Is er een moment in uw leven, in uw carrière om precies te zijn, dat u heeft gevormd als bokser of dat u heeft geïnspireerd om een ​​vuist te maken?

Ja, voor mijn schouderblessure was ik niet volwassen genoeg. Na de blessure heb ik veel geleerd. Ik leerde wie mijn echte vrienden waren en wie niet. Omdat de meesten me niet eens een bericht stuurden of me vroegen hoe het met me ging. Maar toch bleef ik positief en werkte ik hard aan mijn revalidatie. Ik maakte mijn comeback in 2018 en nam wat tijd om te herstellen voordat ik het goud won op het Strandja Memorial in 2019. Ik heb nooit achterom gekeken en heb er altijd aan gedacht om vooruit te gaan.

 

Mihir Vasavda: Je bent al je hele carrière een pionier. Je komt uit een orthodox gezin en hebt allerlei soorten strijd meegemaakt. In de afgelopen twee tot drie weken hebben we scheidsrechters en enkele boksers tijdens de wereldkampioenschappen een hijab zien dragen. Over de hele wereld is er discussie over de vraag of atleten de hijab wel of niet moeten dragen. Ook in de normale levensloop is hierover discussie. Wat is jouw mening?

Volgens mij is het hun keuze. Als ze zich prettig voelen, moeten ze het dragen. Als ze zich niet op hun gemak voelen, moeten ze dragen wat normaal voor hen is. Het is absoluut hun keuze. Mijn commentaar is dus niet nodig. Ik hou van boksen in korte broek en een vest en niemand dwingt me een hijab te dragen of houdt me tegen om een ​​korte broek en een vest te dragen. Het is ieders keuze en dat moeten we respecteren.

Mihir Vasavda: Het is bekend dat je een grote Salman Khan-fan bent en graag naar Hindi-films kijkt. Als er een biopic over je leven moet worden gemaakt, welke acteur zou je dan willen spelen?

Ik heb er nog niet over nagedacht. Als er een film over mij wordt gemaakt, weet ik niet welke actrice op dat moment bovenaan de hitparade staat. Op dit moment wil ik dat Alia Bhatt mij portretteert. Kyunki usko bhi kuiltje aata hai en mere ko bhi kuiltje aata hai (omdat ze kuiltjes heeft zoals ik). Ik denk dat ze mij wel kan portretteren.