Förklarat: Tillgångsfallet som ledde till Om Prakash Chautalas fällande dom

0
120

Chautala hade varit en sjufaldig MLA i Haryana tjänstgjort som chefsminister fyra gånger, inklusive första gången från 24 juli 1999 – 5 mars 2005; från 22 mars 1991 till 6 april 1991; från 12 juli 1990 till 17 juli 1990; 2 december 1989 till 22 maj 1990.

Indian National Lok Dals supremo och Haryanas fyrfaldige chefsminister Om Prakash Chautala förklarades skyldiga av en domstol i Delhi i lördags i över ett decennium gammalt fall av oproportionerliga tillgångar. Straffet ska utdömas den 26 maj. VARINDER BHATIA förklarar vad fallet handlade om och vad det tog så lång tid för domstolen att avkunna domen.

Vem är Om Prakash Chautala?

Chautala hade varit en sjufaldig MLA i Haryana tjänstgjort som chefsminister fyra gånger, inklusive första gången från den 24 juli 1999 – 5 mars 2005; från 22 mars 1991 till 6 april 1991; från 12 juli 1990 till 17 juli 1990; 2 december 1989 till 22 maj 1990.

Vad hände i rätten?

Best of Express Premium h3>Premium

UPSC CSE Key – 23 maj 2022: Vad du behöver läsa idag

Premium

Åsikt: Kan Indien förvandla Quad till ett instrument för att inse dess betydelsefulla…

Premium

Presidentundersökningar: För kongressen, en upptakt till striderna framåt

Premium

FörklaraSpeaking: Skattepolitik i tid av monetära åtstramningarFler premiumhistorier >>

Rouse Avenue-domstolen i New Delhi uttalade domen som höll Om Prakash Chautala skyldig till att ha samlat tillgångar som inte står i proportion till hans kända inkomstkällor. Sedan den 26 mars 2010, när CBI hade lämnat in åtal i fallet och rättegången inleddes mot Chautala, har flera utfrågningar ägt rum i domstolen. Så småningom, den 19 maj, avslutades argumenten från båda sidorna (åtal och försvar) och domstolen behöll sin dom “reserverad”. Idag återupptog domstolen förhandlingen i fallet och meddelade domen som innebar att Chautala var skyldig till brottet. Om Prakash Chautala var också närvarande i domstolen vid tidpunkten för avkunnandet av domen.

Vad handlar fallet om?

https://images.indianexpress. com/2020/08/1×1.png

Haryanas tidigare chefsminister och indiska medborgare i Lok Dal supremo, Om Prakash Chautala, hölls skyldig i ett fall av oproportionerliga tillgångar, i dag, av en domstol i Delhi. Straffmängden ska avkunnas den 26 maj. Den 26 mars 2010 hade Central Bureau of Investigation som undersökte fallet lämnat in åtalsanmälan mot Chautala. CBI hade hävdat att när han arbetade som offentlig tjänsteman (MLA/Chief Minister) mellan 24 maj 1993 till 31 maj 2006; Chautala hade samlat på sig tillgångar till ett belopp av 6,09,79,026 Rs (6,09 crore) som var bortom hans kända och avslöjade inkomstkällor. Utredningen enligt PMLA initierades av Enforcement Directorate (ED), som har hävdat att oproportionerliga tillgångar som genererats av den anklagade när de arbetade som offentlig tjänsteman var intäkter från brott och förfalskade medel som användes för att köpa fastigheter av den anklagade. Domstolen konstaterade också att “prima facie”-material finns registrerat för att visa att vinning av brott, som genererats av begånget av ett planerat brott enligt avsnitt 13 i lagen om förebyggande av korruption, användes av anklagade vid köp av tre fastigheter och prima facie-material finns registrerat för att visa att Rs.95 Lakh användes i konstruktionen.” Under 2019 hade verkställighetsdirektoratet bifogat Chautalas tillgångar värda Rs. 3,68 crore som inkluderade hans lägenhet, en tomt och en bit mark i New Delhi, Panchkula och Sirsa. Åtgärden vidtogs enligt bestämmelserna om förebyggande av penningtvättslagen. I januari 2021 hade specialdomaren Vikas Dhull åtalat Chautala enligt Section 4 of Prevention of Money Laundering Act, 2002. “Åtal för brottet enligt Section 4 of the Prevention of Money Laundering Act, 2002 riktad mot idag mot den anklagade i enlighet med beslut av den 13.01.2021 till vilket den anklagade erkände sig skyldig och yrkade på rättegång,” hade domstolen sagt.

Best of Explained

Klicka här för mer

Vad orsakade den långa förseningen i domen i det här fallet?

Chautala hade begärt uppskov på flera grunder under rättegången i detta fall. Oavsett om det gäller att få en pacemaker för sitt hjärta, en operation, att inte få kallelse, att bli inlagd på sjukhus utan att informera domstolen etc. I mars 2013 hade domstolen i Delhi fällt fängelsemyndigheterna i Tihar för att inte informera domstolen om Chautala&#8217 ;s sjukhusvistelse. Chautala lades in på RML-sjukhuset och misslyckades med att inställa sig för rättegången i fallet med oproportionerliga tillgångar, varefter domstolen drog upp Tihar-fängelsemyndigheterna för att de inte informerade den om utvecklingen. Domstolen utfärdade också ett meddelande till fängelseföreståndaren och begärde en rapport om Chautalas hälsotillstånd. En ny produktionsorder utfärdades också mot Chautala, av domstolen.

Vilket är det tidigare fallet där Chautala hölls skyldig?

Chautala hölls tidigare skyldig, den 22 januari 2013, anklagad för korruption och kriminell konspiration i den ökända JBT-lärarekryteringsbluffen. Han dömdes till sju års fängelse anklagad för korruption och 10 år för brottslig konspiration. Förutom Om Prakash Chautala hölls även hans äldre son Ajay Chautala och 53 andra skyldiga i samma JBT-lärarekryteringsbedrägeri. Totalt 55 personer dömdes under JBT-bedrägeriet för olaglig rekrytering av 3 206 lärare i Haryana år 2000. Bland de framstående som dömdes i JBT-lärarekryteringsbedrägeri var 82-åriga Chautalas dåvarande politiska rådgivare Sher Singh Badshami, den dåvarande tjänstemannen vid specialtjänst (OSD) Vidya Dhar, IAS, och dåvarande primärutbildningschefen Sanjiv Kumar, förutom 50 andra. Förra året, den 2 juli, släpptes han från Tihar-fängelset efter att han fullbordat sitt straff. Hans äldre son Ajay Chautala och 51 andra hölls också skyldiga i samma fall och fick ett annat straff.