Daglig information: Regeringen sänker punktskatterna på bränsle; Modi-Biden pratar för att titta på globala frågor, säger regeringen

0
57

Topnyheter den 22 maj 2022

Big Story 

För att kyla ned detaljhandelsinflationen, som steg till åtta- högt år tillkännagav regeringen en rad åtgärder inklusiveen sänkning av punktskatten på bensin med 8 Rs per liter och på diesel med 6 Rs per liter. Unionens finansminister Nirmala Sitharaman sa att sänkningen av punktskatten på bränsle har en intäktskonsekvens på 1 lakh crore Rs per år och uppmanade delstatsregeringarna att följa efter. Flytten, sa analytiker, kan bidra till att minska inflationen med upp till 20 punkter från juni och framåt.

Endast i Express 

I en onlineinteraktion på The Indian Express Idea Exchange, pratade Nikhat Zareen, som bara blev den femte indiska kvinnan att vinna mästerskapet, om hennes kamp i ett konservativt samhälle, hur folk förlöjligade hennes val att boxas som en tjej, och hur hon var tvungen att kämpa, både inom och utanför ringen, för att uppnå sin dröm.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Best of Express Premium

Premium

Horoskop idag, 24 maj, 2022: Cancer, Lejon, Vågen och andra tecken — kolla…

Premium

UPSC CSE-nyckel – 23 maj 2022: Vad du behöver läsa idagPremium

Åsikt: Kan Indien förvandla Quad till ett instrument för att inse dess betydelse… .

Premium

Presidentens opinionsundersökningar: För kongressen, en upptakt till striderna framåtFler premiumhistorier >>

Fd unionsministern P Chidambaram skriver om den banbrytande liberaliseringen av den indiska ekonomin för 31 år sedan och att argumenten för en återställning är övertygande.

“Vi kan inte avvika från en öppen, liberal och marknadsbaserad ekonomi. Det vore suicidalt. Ändå måste vi göra en bedömning och, med tanke på den globala och inhemska utvecklingen, återställa vår ekonomiska politik. Det kräver mod, tydlighet och snabbhet från 1991.”

Från förstasidan 

Premiärminister Narendra Modi kommer att träffa USA:s president Joe Bidenden 24 maj vid sidan av Quad-ledarnas toppmöte i Tokyo. Rysslands invasion av Ukraina och Kinas växande självsäkerhet i Indo-Stillahavsområdet kommer att dominera diskussionerna mellan premiärminister Modi, president Biden, Japans premiärminister Fumio Kishida och Australiens premiärminister – vallokalerna har stängts i Australien där Anthony Albanese och hans arbetarparti ser ut att besegra premiärminister Scott Morrisons styrande koalition.

Dominikanska myndigheter lät ner åtalet för olagligt inträde mot den flyktande juveleraren Mehul Choksi, nästan ett år efter att han dök upp blåslagen och misshandlad på ön nation. Choksi, medborgare i Antigua och Barbuda och efterlyst i Indien för sin påstådda roll i Punjab National Bank-bedrägerifallet, hävdade att han fördes bort från Antigua och Barbuda, enligt uppgift av indiska agenter, och fördes med tvång till Dominica i en yacht.

Senior kongressledare Rahul Gandhi, talade vid ett evenemang i London, sa att landet satt på en “krutfat” och anklagade BJP-regeringen för att ha “krossat” nationens röst och dess institutionella ram. Gandhi kallade indisk demokrati för ett “globalt allmännytta” och sa att om det “spricker” kommer det att orsaka ett “problem för planeten”.

Måste läsa 

Från den förnyade raden över Gyanvapi-moskén i Varanasi som byggdes av honom, till den störda tystnaden runt hans reservgrav nära Aurangabad, befinner sig Aurangzeb tillbaka i hjärtat av kontroverser. Men ett stycke historia som involverar Mughal-kejsaren börjar sakta komma till liv i Maharashtra. Under de senaste sex månaderna har Archaeological Survey of India (ASI) grävt ut ett 400 år gammalt hamamligger mittemot 'Bibi Ka Maqbara' byggd av Aurangzeb i Aurangabad. Maqbaran hade konstruerats av den sjätte Mughal-kejsaren 1660, till minne av hans första fru och överste gemål Dilras Banu Begum, som en kopia av Taj Mahal, som hade byggts av hans far Shahjehan, för hans hustru.

I en videoundersökning som beordrats av domstol av Gyanvapi-moskén i Varanasi, tillät en distriktsdomare i Mathura den 19 maj återupptagandet av en rättegång om äganderätten till marken som Shahi Idgah Masjid står på. Vi reser till Varanasi och Mathura, två av de äldsta städerna i landet där historien har sammankallats för att forma framtiden. I Mathura, medan sektioner på båda sidor av debatten anklagar “utomstående” och media för att sensationellisera nyheterna, talar många också i tysta toner om att gå i Ayodhyas olycksbådande fotspår,  Under tiden, tvärs över Varanasi, undersökningen och dess “fynd” fortsätter att talas om med spänning – eller försiktigt kringgås.

Utländsk valuta, inklusive US-dollar och euro, som tagits ut ur landet av inhemska indianer har ökat med 54,60 procent under räkenskapsåret som avslutades i mars 2022 när länder öppnade upp och flygtrafiken återupptogs efter att Covid-19-pandemin begränsade rörelsen för invånare indianer under föregående år. Totala utbetalningar under RBI:s Liberalized Remittance Scheme (LRS), steg upp till en rekordnivå på 19,610 miljarder dollar under året som slutade mars 2022 mot 12,684 miljarder dollar i mars 2021, enligt senaste RBI-data .

Och slutligen

Man kan inte låta bli att lägga märke till ett återkommande tema om döden i några av Indiens utställningar i Cannes. “Döden är det enda som gör livet verkligt”, säger Pratham Khurana, 23, vars Whistling Woods diplomfilm Nauha är bland 16 studentfilmer som tävlar i La Cinef-sektionen (tidigare Cinéfondation). Samtidigt markerar arathi-regissören Nikhil Mahajans övertygande meditation om accepterandet av döden en krita-och-ost-växling från hans tidigare thrillers till familjedrama.

Till imorgon,

Leela Prasad G och Rahel Philipose