Zeldzame tornado in het noorden van Michigan doodt 1, gewonden meer dan 40

0
48

De woning van Betty Wisniewski is beschadigd nadat een tornado op 20 mei 2022 door het gebied in Gaylord, Michigan trok. (AP)

Een zeldzame tornado in het noorden van Michigan scheurde door een kleine gemeenschap op vrijdag, waarbij minstens één persoon om het leven kwam en meer dan 40 anderen gewond raakten toen voertuigen over de kop sloegen, daken van gebouwen scheurde en bomen en hoogspanningskabels omvielen.

De twister trof Gaylord, een stad met ongeveer 4.200 mensen ongeveer 370 kilometer ten noordwesten van Detroit, rond 15.45 uur.

Mike Klepadlo, eigenaar van de autoreparatiewerkplaats Alter-Start North, zei dat hij en zijn werknemers dekking zochten in een badkamer.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Ik heb geluk dat ik nog leef. Het blies de achterkant van het gebouw,” hij zei. “Twintig voet (6 meter) van de achtermuur is verdwenen. Het hele dak ontbreekt. Minstens de helft van het gebouw staat er nog. Het is slecht.

Best of Express Premium

Premium

FY22: naarmate Covid minder wordt, stijgen uitgaande overmakingen met 55% tot recordniveau

Premium

Een brief van Mathura: ‘Radha ki chunari bhi Salma silti hai'

Premium

Een brief uit Varanasi: 'Het is onze waqt… Ayodhya zal gebeuren in Kash…Premium

Het kwaad onder de zonMeer Premium Stories >>

Emma Goddard (15) zei dat ze in het Tropical Smoothie Cafe werkte toen ze een telefoontje kreeg over de tornado. Denken dat het weer buiten “stormachtig, maar niet eng,” ze verwierp het en keerde terug naar wat ze aan het doen was. Haar moeder belde toen en ze verzekerde haar moeder dat ze in orde was.

Twee minuten later schonk ze de smoothie van een klant in toen de moeder van haar collega naar binnen stormde en schreeuwde dat ze naar de achterkant van het gebouw moesten gaan, vertelde Goddard aan The Associated Press per sms. Ze zochten beschutting in de inloopkoeler, waar ze ramen konden horen breken.

“Ik zat schouder aan schouder gepropt met mijn zeven collega's, twee van mijn collega's’ ouders en een dame van Door Dash komen haar smoothies ophalen.” Toen ze ongeveer 15 minuten later de koelbox verlieten en naar buiten stapten, zagen ze “sommige van onze auto's in stukken en isolatie over de grond”, zei Godard. Drie naburige bedrijven werden vernietigd, zei ze.

Brian Lawson, een woordvoerder van Munson Healthcare, zei dat het Otsego Memorial Hospital 23 mensen behandelde die gewond waren geraakt door de tornado en dat één persoon werd gedood. Hij kende de toestand van de gewonden of de naam van de overleden persoon niet.

De Michigan State Patrol bevestigde dat één persoon werd gedood en zei in een tweet dat meer dan 40 anderen gewond waren geraakt en werden behandeld in ziekenhuizen in de omgeving. De patrouille was van plan om zaterdagochtend een briefing te houden.

“Ik heb in mijn leven nog nooit zoiets gezien,” Burgemeester Todd Sharrard zei. “Ik ben verdoofd.”

Online geposte video toonde een donkere trechterwolk die zich materialiseerde uit een wolk terwijl nerveuze chauffeurs toekeken of langzaam wegreden, onzeker over zijn pad.

Een andere video toonde uitgebreide schade langs de hoofdstraat van de stad. Eén gebouw bleek grotendeels ingestort en een Goodwill-winkel raakte zwaar beschadigd. Een ingestorte elektriciteitspaal lag aan de kant van de weg en puin, waaronder wat leek op elektriciteitsdraden en delen van een Marathon-tankstation, lag over de hele straat verspreid.

Het Rode Kruis zette een onderdak in een kerk.

Brandie Slough, 42, zei dat zij en een tienerdochter veiligheid zochten in een toilet bij een Culver’s. Ramen van het fastfoodrestaurant werden uitgeblazen toen ze tevoorschijn kwamen en haar pick-up was op zijn dak op de parkeerplaats gekanteld.

“ We schudden ongelovig ons hoofd, maar zijn dankbaar dat we veilig zijn. Wie geeft er op dat moment om de vrachtwagen,” zei Slough.

Eddie Thrasher, 55, zei dat hij in zijn auto zat buiten een auto-onderdelenwinkel toen de tornado boven hem leek te verschijnen.

“Er zijn daken die van bedrijven zijn afgescheurd, een rij industriële magazijnen,” zei Thrasher. “RV's werden ondersteboven gekeerd en vernietigd. Er kwamen veel hulpdiensten vanuit de oostkant van de stad.” Hij zei dat hij naar de winkel rende om hem eruit te rijden.

“Mijn adrenaline ging als een gek,” zei Thrasher. “In minder dan vijf minuten was het voorbij.”

Extreme winden zijn ongebruikelijk in dit deel van Michigan omdat de Grote Meren de energie uit stormen zuigen, vooral in het vroege voorjaar wanneer de meren erg koud zijn, zei Jim Keysor, een meteoroloog in Gaylord bij de National Weather Service.

“Veel kinderen en jonge volwassenen zouden nooit direct zwaar weer hebben meegemaakt als ze hun hele leven in Gaylord hadden gewoond,” zei hij.

De laatste keer dat Gaylord een zware windstorm had, was in 1998, toen rechte winden 100 mph bereikten, zei Keysor. Hij zei dat de omstandigheden die de twister van vrijdag voortbrachten, een koufront omvatten dat vanuit Wisconsin naar binnen kwam en hete en vochtige lucht boven Gaylord raakte, met het toegevoegde ingrediënt van draaiende winden in het lagere deel van de atmosfeer.

Regering Gretchen Whitmer riep de noodtoestand uit voor Otsego County, waardoor de provincie meer staatsmiddelen ter beschikking kreeg.

Gaylord, bekend als het “Alpine Village,” zal dit jaar zijn 100e verjaardag vieren, met een honderdjarig jubileum met een parade en open huis in het stadhuis later deze zomer.

De gemeenschap houdt ook het jaarlijkse Alpenfest in juli, een op de Alpen geïnspireerde viering ter ere van het erfgoed van de stad en een samenwerking met een zusterstad in Zwitserland.