WHO varnar för Europas pridefestivaler

0
127

Publicerad 22 maj 2022 kl 13.47

Utrikes. Efter nyheterna om att en prideparad på Kanarieöarna och en gayfestival i Belgien har spridit apkoppor varnar nu WHO för Europas kommande “säsong” för liknande sammankomster.

Gilla artikeln på Facebook

WHO skriver att de tidiga fall av apkoppor som upptäckts i Europa har hittats hos “män som har sex med män” och inte bland personer som besökt Afrika eller andra områden där sjukdomen förekommer naturligt.

“Nu kommer sommarsäsongen i Europa”, konstaterar WHO i ett nytt uttalande från dess Europa-avdelning, och påpekar att festivalerna nu kommer att öka i den europeiska regionen.

“Då kan smittspridningen accelerera, eftersom de fall som nu upptäcks finns bland folk som deltar i sexuella aktiviteter och symptomen är okända för många”, skriver WHO:s Europachef Hans Kluge i det skriftliga uttalandet.

Organisationen uppger att alla med apkoppor ska isoleras från första symptomen, vilket också är kravet i den svenska smittskyddslagen.

Det är ännu oklart om några restriktioner planeras. Om åtgärder drivs igenom kan de dock komma att drabba även musikfestivaler och andra fullt normala tillställningar som inte sprider apkoppor, i enlighet med principen om alla människors lika värde. Den tidigare lagen mot homosexuella bastuklubbar som sprider smitta upphävdes nämligen 2004, med hänvisning just till principen om alla människors lika värde.