'Water uit Ferozepur feeder alleen gebruiken voor irrigatie'

0
100

Leningen voor agro-infrastructuur zoals druppelirrigatie, tractoren enz. worden aan boeren verstrekt tegen een rentevoet die varieert van 4 tot 9%. Deze laatste heeft een langere uitbetalingsperiode. (Representatief/Bestand)

De controverse rond het vrijkomen van brak water in het Ferozepur-aanvoerkanaal ging vrijdag verder, waarbij de afdeling waterbronnen van Punjab verklaarde dat ze op 16 mei een advies hadden uitgebracht waarin stond dat er alleen water werd vrijgegeven ” vanwege de regelmatige vraag naar water voor irrigatiedoeleinden vanuit de staat Rajasthan.”
De afdeling zei dat hun advies ook categorisch duidelijk maakt dat het water dat vanaf 17 mei in de Ferozepur-feeder wordt vrijgegeven, alleen kan worden gebruikt voor irrigatie doeleinden en niet om te drinken.

De Punjab Pollution Control Board (PPCB) had donderdag een controverse aangewakkerd door te stellen dat het brakke water dat door het Ferozepur-kanaal wordt gevoerd, kan worden gebruikt om te drinken als het op de juiste manier wordt behandeld.

Het advies vermeldt dat om het vrijkomen van verontreinigd water in rivieren te stoppen, de Bhakra Beas Management Board (BBMB) ook SoP's opstelde voor de werking van Harike Headworks.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“We hebben in dit verband een reviewbijeenkomst gehouden via videoconferencing. Monsters van het water zijn genomen door de Punjab Pollution Control Board (PPCB) en hun tegenhangers in Rajasthan. Gebleken is dat volgens de huidige toestand het water dat de hoofdwerken van Harike bereikt, alleen kan worden gebruikt voor irrigatiedoeleinden.

Best of Express Premium

Premium

Uitgelegd: hoe wetenschappers gebruik planten om giftige metalen te verwijderen uit …

Premium

FY22: naarmate Covid de versoepeling inperkt, stijgen de uitgaande overmakingen 55% naar recordhoogtePremium

Een brief van Mathura: ‘Radha ki chunari bhi Salma silti hai'Premium

Een brief uit Varanasi: 'Het is onze waqt… Ayodhya zal gebeuren in Kash… Meer Premium Stories >>

Bikaner-kanaal haalt water uit de hoofdwerken van Harike en het water is nodig voor irrigatie in gebieden van Rajasthan. Daarom hebben we besloten om alleen water te sturen voor irrigatiedoeleinden,” het advies zei.

Op 16 maart hadden boeren uit Rajasthan de hoofdwerken van Harike bezocht en gedreigd een dharna te organiseren als er geen water zou worden vrijgegeven voor hun staat. Ze zeiden dat Rajasthan voor zijn voortbestaan ​​grotendeels afhankelijk was van kanaalwater afkomstig van de hoofdwerken van Harike via het Ganganagar- of Bikaner-kanaal en het Rajasthan-kanaal.
Het 650 km lange Rajasthan-kanaal – dat begint bij de Harike Barrage bij Harike, een paar kilometer onder de samenvloeiing van de Satluj en Beas-rivieren in Punjab en eindigt in irrigatiefaciliteiten in de Thar-woestijn in het noordwesten van Rajasthan – is al in reparatie bij Thandewala punt van Muktsar na een breuk in Sirhind feeder ernaast. Water uit de Sirhind-feeder heeft het in reparatie zijnde Rajasthan-kanaal overstroomd.

Het brakke water in het Ganganagar-kanaal, dat ook wordt gevoed door het Ferozepur-feederkanaal, heeft bij de lokale bevolking alarmbellen doen rinkelen. Hetzelfde water gaat ook naar de oostelijke kanalen van Punjab die in het district Fazilka stromen. Ik had de kwestie in het verleden met Punjab CM Bhagwant Mann aan de orde gesteld. Ook nu nog wordt er brak water aangevoerd naar Rajasthan. Punjab moet een oplossing vinden, aangezien rivieren niet mogen worden gebruikt als stortplaats voor industrieel afvalwater en rioolafval. ”Dit water bevat zware metalen, behalve dat het besmet is met bacteriën. Dit is een ernstig probleem en heeft een onmiddellijke oplossing nodig. “