Uitgelegd: achter de ongekende verwoesting vóór de moesson in Assam

0
45

Een trein begraven onder het puin op het New Haflong treinstation in Dima Hasao, na zware regenval. (Foto: Facebook/Debolal Gorlosa)

De moessons brengen bijna elk jaar vernietiging naar Assam als een uurwerk. Dit jaar, terwijl de moessons nog moeten komen, is de staat al geteisterd door overstromingen en aardverschuivingendie hebben geleid tot 15 doden en meer dan 7 lakh getroffen. Vooral het heuveldistrict Dima Hasao is geteisterd door plotselinge overstromingen en aardverschuivingen, waarbij de verbinding met de rest van de staat verbroken is.

Wat zit er achter deze ongekende verwoesting?

Experts wijzen erop dat er een combinatie van factoren is. Ten eerste, buitengewoon acute pre-moessonregens. Terwijl de gemiddelde regenval voor de periode van 1 maart tot 20 mei in Assam 434,5 mm is, is het overeenkomstige aantal voor dit jaar 719 mm. Dat komt neer op een eigen risico van 65 procent. Dat is een “grote overmaat”, aldus de Indiase Meteorologische Dienst. De naburige staat Meghalaya heeft een nog groter overschot geregistreerd: van 137 procent.

Een beschadigde weg in een door overstromingen getroffen dorp Nagaon wijk, zaterdag. (PTI)

“Normaal gesproken hebben we regen in juni en juli wanneer we grote overstromingen ervaren”, zegt dr. DC Goswami, een eminente milieuactivist en een gepensioneerde professor in hydrologie van de Gauhati University. “Deze keer is het met een knal gekomen. Het verschil zit hem in de timing en de schaal.” Goswami schreef de veranderingen in “neerslagintensiteit, aankomst- en vertrektijden” toe aan klimaatverandering.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Beste van Express Premium

Premium

Delhi Confidential: Love For Japanese

PremiumNikhat Zareen: 'Mensen vertelden mijn vader dat boksen een mannensport was

Premium

Hartonium verwijderen uit Golden Temple? Sikh-muziekwetenschappers slaan verschillende…

Premium

Front running: Sebi zal waarschijnlijk binnenkort strenge maatregelen nemenMeer Premium Stories >>

Partha Jyoti Das, hoofd van de Water, Climate and Hazard Division van de in Guwahati gevestigde non-profitorganisatie Aaranyak, was het daarmee eens. “Vanwege de klimaatverandering zijn er steeds meer geconcentreerde regenbuien en hevige regenbuien”, zegt Das.

Hij voegde eraan toe dat het nog zorgwekkender was, aangezien de zuidwestmoessons begin (eind mei) dit jaar in de noordoostelijke regio werden verwacht. “Er is misschien weinig respijt tussen de recessie van deze pre-moessonvloed en de komst van de eerste moessonvloedgolf, vooral in Assam,” zei hij.

Een beschadigde weg in een door overstromingen getroffen gebied van het district Nagaon, zaterdag. (PTI)

Koop nu | Ons beste abonnement heeft nu een speciale prijs

Maar het zijn niet alleen overstromingen die verwoesting hebben aangericht. Er zijn verschillende afleveringen van aardverschuivingen geweest, vooral in de districten Dima Hasao en Cachar in het zuiden van Assam. Minstens drie mensen zijn levend begraven in Haflong in Dima Hasao. Bij een bijzonder gruwelijk incident spoelden modderstromen een deel van het spoor weg dat het zuiden van Assam met de rest van het land verbindt. Het New Haflong-treinstation werd ook zwaar beschadigd met bogeys van een trein op het station dat kantelde onder de kracht van door aardverschuivingen veroorzaakt puin. Delen van de weg die Guwahati verbindt met Dima Hasao, en verder naar de Barak Valley-districten, zijn ingestort.

Explained |Wat is het 'begin' van de moesson, en wat betekent een vroeg begin boven Kerala?

Maar wat veroorzaakt deze aardverschuivingen?

Das zei dat hoewel aardverschuivingen in dat deel van de staat niet ongehoord zijn, de schaal en de intensiteit hoger waren dan normaal. Das wijt dit aan de “ongewenste, onpragmatische, ongeplande structurele ingreep in het fragiele landschap van heuvels”.

Een voorbeeld hiervan is de spoorlijn Lumding-Badarpur. De getroffen spoorlijn die Lumding in het centrum van Assam verbindt met Badarpur in het zuiden van Assam en door het heuveldistrict Dima Hasao loopt, werd in 2015 uitgebreid tot een breedspoor. De uitbreidingswerkzaamheden van dit veel vertraagde project waren in 1997 begonnen, maar de lastige landschap betekende dat de vooruitgang hopeloos traag was. Bovendien werd het uitbreidingsproject ontsierd door verschillende rode vlaggen en zelfs na de inhuldiging waren er beschuldigingen dat het de veiligheidsnormen had geschonden. De huidige golf van aardverschuivingen heeft de lijn op minstens 58 plaatsen getroffen, zeiden spoorwegfunctionarissen. De treinen in dat gedeelte staan ​​tot 1 juli stil.

Overstroomde Hanuman Mela-grond in de stad Nagaon, zaterdag. (PTI) Best of Explained

Klik hier voor meer

Das zei dat de schade aan de lijn suggereerde wat velen waren geweest wijst er al jaren op: dat er mogelijk hoeken zijn afgesneden bij het uitvoeren van de constructie.

Afgezien van de spoorlijn zelf, zeggen inwoners van Dima Hasao dat de wijk de laatste tijd hectische bouw heeft meegemaakt, zowel van openbare infrastructuur zoals wegen als privé-eigendom. “In de loop der jaren is er niet alleen massale ontbossing geweest voor de verlenging van de spoorlijn en de vierbaans snelweg, maar ook op ongebreidelde mijnbouw in rivierbeddingen, vaak in samenspanning met de districtsautoriteiten”, zegt Uttam Bathari, een historicus en professor aan de Gauhati University, afkomstig uit Haflong.

Personeel van het State Disaster Response Fund (SDRF) redt donderdag mensen uit een door overstromingen getroffen dorp in het Hojai-district van Assam. (PTI) Een dorpeling waadt vrijdag door een ondergelopen straat na hevige regenval in een dorp in het district Hojai. (PTI)

Ook zijn er talloze beschuldigingen dat er wegen worden aangelegd over beekjes en bronwaterbronnen – de reden waarom, zeggen velen, zoveel wegen zijn ingestort.

Mirza Zulfiqur Rahman, een onafhankelijke onderzoeker gevestigd in Guwahati, zei dat soortgelijke haastig uitgevoerde infrastructuurontwikkelingswerkzaamheden in Arunachal Pradesh de afgelopen jaren hebben geleid tot een toename van aardverschuivingen in de staat. Deze maand zelf zijn al vijf mensen vermoord. “De bouw wordt versneld in naam van de nationale veiligheid in Arunachal en het verbeteren van de connectiviteit elders in Noordoost-India”, beweerde Rahman.

Is een afweging tussen ontwikkeling en milieu dan de enige manier om de vernietiging te verminderen?

Das van Aaranyak zei dat de bouw moest worden “afgestemd op de ecologische kwetsbaarheid van de regio”.

Goswami sprak ook over “bewust bouwen” en een “geïntegreerde holistische benadering over de staatsgrenzen heen”.< /p>

Rahman stelde voor om “traditionele kennissystemen in gedachten te houden” en de lokale gemeenschap te betrekken bij het bouwen van “duurzame infrastructuur”. “Zolang het top-down is, zal het afhangen van de mannelijke ingenieursbureaucratieën,” zei hij.

De klimaatverandering de schuld geven van alles was niet genoeg, zei Rahman. “We moeten terugkijken op de puinhoop die we op de begane grond hebben gecreëerd in combinatie met klimaatverandering om dergelijke rampen te verklaren.”