Sluta lura folk, återställ punktskatten på bränsle till UPA-nivå: Kongressen om prissänkning

0
52

Regeringen sänkte i lördags punktskatten på bensin med rekordhöga 8 Rs per liter och på diesel med 6 Rs per liter för att ge lättnad till konsumenter som drabbats av höga bränslepriser som också har drivit inflationen till en flerårig höjdpunkt. (Arkivbild)

Kongressen i lördags anklagade finansminister Nirmala Sitharaman för att “lura” människor efter att hon tillkännagav ensänkning av punktskatten på bensin och diesel och sa att folk behövde lättnad istället för att jonglera med siffror.

Kongressens cheftalesperson Randeep Surjewala sa att regeringen hade höjt punktskatten på bensin med 10 Rs på 60 dagar och nu “duperar” människor genom att minska den med 9,50 Rs.

Oppositionspartiet krävde att finansministern skulle visa mod och dra tillbaka punktskatterna på bensin och diesel till den nivå som var under UPA i maj 2014.

https ://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Kära FM … på 60 dagar höjde du bensinpriset med 10 Rs/liter och sänkte det nu med 9,50 Rs/liter. … U höjde priset på diesel med 10 Rs/liter och sänkte det nu med 7 Rs/liter. Sluta lura folk! “Nation behöver inte jonglering med siffror för att lura folket, Nation behöver inte Jumlas, Nation behöver återställa punktskatten på bensin och diesel till maj 2014 nivåer på 9,48 Rs/liter på bensin och Rs 3,56/liter på diesel. Sluta lura, visa mod att ge lättnad,” sa Surjewala i en serie tweets.

Best of Express Premium

Premium

ExplainSpeaking: Skattepolitik i tiden för monetär åtstramning

Premium

Delhi Konfidentiellt: Haryana CM Manohar Lal Khattar och hans kärlek för japanska

Premium

Nikhat Zareen: ‘Min mamma grät och sa att ingen skulle gifta sig med mig…Fler premiumhistorier >> Läs |Det är alltid människor först för oss: PM Modi om Centres sänkning av bränslepriset

Kongressledaren sa i maj 2014, punktskatten på bensin var 9,48 Rs/liter.

“Det är fortfarande 19,90 Rs mot 9,48 Rs under kongressen,” han sa. På punktskatt på diesel, sa han, “Det är fortfarande 15,80 Rs mot 3,56 Rs under kongressen.”Rajasthans chefsminister Ashok Gehlot hävdade att centern var tvungen att sänka punktskatten under trycket från kongresspartiets offentliga medvetenhetskampanj som beslutades i den nyligen höll Chintan Shivir. Han krävde att centralregeringen skulle sänka bensin- och dieselpriserna till nivån under UPA-regeln om regeringen vill ge lättnad till människor i egentlig mening.

“På grund av de kontinuerliga protesterna från kongressen mot inflation över hela landet och trycket från allmänhetens medvetenhetskampanj mot inflationen som beslutades i Navsankalp Shivir, Udaipur, var centralregeringen idag tvungen att besluta att sänka punktskatten på bensin och diesel,” Gehlot twittrade.

Kongresspiskan i Lok Sabha Manickam Tagore attackerade också finansministern och anklagade henne för att vara “arrogant” och stödja de rika men inte medelklassen.

Regeringen sänkte i lördags punktskatten på bensin med rekordhöga 8 Rs per liter och på diesel med 6 Rs per liter för att ge lättnad till konsumenter som drabbats av höga bränslepriser som också har drivit inflationen till en flerårig hög. Sänkningen av punktskatten kommer att leda till en minskning med 9,5 Rs per liter på bensin och 7 Rs per liter på diesel efter att ha tagit hänsyn till dess inverkan på andra avgifter. Sitharaman tillkännagav tullsänkningen och sade också att regeringen kommer att ge 200 Rs per cylinder i subvention till Ujjwala Yojana-mottagare för 12 flaskor på ett år för att hjälpa till att lätta en del av bördan till följd av att gaspriserna för matlagning stiger till rekordnivåer.