Så avgörs vad som händer Boris Johnson efter party-rapport

0
41

Den här veckan kommer en rapport som kan få svåra konsekvenser för den brittiske premiärministern Boris Johnson efter den så kallade ”Party-gate”. Rapporten – som görs av toppbyråkraten Sue Gray – kan påverka om han ska straffas ytterligare för festerna på Downing Street under covid-restriktionerna. Boris Johnson har redan fått böter efter en polisutredning för brott mot restriktionerna. Då blev han den förste premiärministern som dömts under sin tid på Downing Street. I vintras dalade förtroendet för BoJo, som han också kallas, både bland allmänheten och i hans parti Tories. Men när Ryssland invaderade Ukraina steg popularitetssiffrorna igen. Nu kan Gray-rapporten bli avgörande för om Boris Johnson kan fortsätta som premiärminister. Det är regeringens egen utredning om de fester som hållits på 10 Downing Street och kontor i närheten. Den brittiske premiärministern både bor och arbetar på den klassiska adressen. Utredningen inleddes efter de första medierapporterna om fester i de innersta regeringskvarteren trots de hårda restriktionerna som riktades mot allmänheten. Det fanns uppgifter om att tjänstemän köpte alkohol i närliggande livsmedelsaffärer och smugglande in flaskorna i rullväskor. Först leddes utredningen av Storbritanniens högsta tjänsteman, Simon Case, men han fick lämna uppdraget efter uppgifter om att en av festerna skulle hållits på hans eget kontor. Uppdraget gick istället till Sue Gray, en av regeringskansliets högsta tjänstemän. Sue Gray har av BBC kallats den mest kända av alla okända tjänstemän. Hon är numera ett av de mer kända ansiktena i Storbritannien. Det är fest dagen innan prins Philips begravning, det är vårfest i Downing Streets trädgård, det är julfest och en överraskningsfest för Boris Johnson när han fyllde år och avskedsfester när anställda slutar. I kallelsen till en del av festerna uppmanas de inbjuda att ”bring your own booze”, ta med egen alkohol. I vissa fall är det mycket folk på festerna, i andra fall är de mer modesta. Det har talats om 16 fester totalt som ska finnas i Sue Grays utredning. Den första av festerna hälls våren 2020 och den sista på våren 2021. Polisen har också utrett flera av festerna. Boris Johnson har tidigare alltid sagt att han inte förstod att det var fester han var på, att det var arbetsrelaterade sammankomster och liknande. Den brittiska regeringen hade infört hårda restriktioner. Många missade begravningar och familjehögtider. Det var svårt eller omöjlig att träffa döende eller sjuka anhöriga. Alla som kunde skulle jobba hemifrån. När festerna hölls kunde britter inte lämna sina hem utan särskild anledning. Man fick bara träffa en person utomhus samtidigt som man motionerade, inomhus kunde bara två personer mötas. På hösten 2020 infördes förbud att träffa någon inomhus om det inte var någon i det egna hushållet. Våren 2021 släppte regeringen på restriktionerna. Att umgås inomhus med personer från andra hushåll var fortfarande förbjudet. Skedde samlingar utomhus var de begränsade till sex personer. Alla som kunde skulle jobba hemifrån När detaljer om alkoholfyllda festerna på Downing Street publicerades i medier blev britterna upprörda och nyhetsrapporteringen dominerades av ”Party-gate”. Sue Gray lade fram en preliminär rapport redan i januari. Det som kommer nu är slutrapporten som sköts upp eftersom polisen inledde en brottsutredning . Den blev klar förra veckan, därför har presentationen av slutrapporten fått vänta. Sue Gray var hård i sin kritik redan i den preliminära rapporten och den upprepas sannolikt i slutrapporten. Här är de centrala punkterna i den första rapporten.
• Det fanns brister i ledarskap och omdöme i delar av premiärministerns och regeringens kanslier. Vissa av festerna skulle inte ha hållits alls.
• En del av beteendet som omger sammankomsterna är svåra att rättfärdiga.
• En del sammankomster visar en en allvarlig brist när det gäller att respektera inte bara den standard som förväntas av de som som arbetar i regeringens inre utan också jämfört med vad som förväntades av den brittiska allmänheten vid den tiden. Sue Gray listar 16 olika festtillfällen från maj 2020 till april 2021, av dessa har 12 utretts av polis. Sue Gray kommer sannolikt också att nämna några av de tjänstemän som bröt mot covid-reglerna. Polisen namngav ingen person utåt. Sue Gray kan också berätta varför polisen bötfällde vissa tjänstemän men friade andra för att ha varit på en fest i trädgården på Downing Street i maj 2020. Boris Johnson, som var på festen, fick inga böter. Mediauppgifter säger att 30 personer har underrättats om att de förekommer i utredningen och ombetts återkomma med synpunkter. Det spekuleras i att några av dem kan koma att offras och få sparken, däribland Simon Case som först fick uppdraget att sköta utredningen. Sue Grays utredning var först, men sedan beslutade polisen att inleda en brottsutredning. Då lämnade Sue Gray över en del material, bland annat 300 bilder från olika fester enligt uppgift till BBC. Det finns en viss förväntan kring vad de bilderna visar om några av dem finns med i rapporten. Hon är en av den brittiska regeringens topptjänstemän och känd internt för sin höga integritet. Hon har tjänstgjort i olika höga positioner inom regeringskansliet och finansdepartementet sedan 90-talet. Men hon har en helt annan karriär bakom sig och en – i alla fall för en regeringstjänsteman – oväntad relation. Under några år på 80-talet drev hon en pub i Nordirland tillsammans med sin make som är countryartist. Ett skämt som ofta återkommer i Storbritannien är: En pubägare är väl mer lämpad än andra för kunna avgöra om det varit fest eller inte. Covid-restriktionerna bröts vid flera av festerna. Polisen har utrett 12 av de 16 fester som är kända. Totalt har 126 böter delats ut till 83 personer och av dessa har 28 personer fått två eller flera böter. Det högsta antal någon fått är fem böter. Boris Johnson har själv sagt att han fått böter liksom hans hustru Carrie Johnson. Även finansministern Rishi Sunak har bötfällts, han bor granne med Boris Johnson. Alla tre bötfälldes för att de var på överraskningsfesten på Boris Johnsons födelsedag 19 juni 2020 då han fyllde 56 år. Johnson har betalt 50 pund, cirka 620 svenska kronor för brott mot covidrestriktionerna. På festen fick Boris Johnson tårta och gästerna sjöng ”Happy Birthday ” enligt tv-kanalen ITV. Sue Gray kan inte själv besluta om straff mot Boris Johnson eller någon annan, däremot kan hennes slutsatser visa att det ska ske. Efter Rysslands invasion av Ukraina har ”Party-gate” kommit något i skymundan och Boris Johnson är populär igen efter den brittiska regeringens insatser. En del bedömare inom medierna tror därför, om inget oförutsett finns med i rapporten, att han kan klara den kritik han får och sitta kvar även om motståndarna i Labour är hårda. Han eget Toryparti vill troligen inte avsätta honom då det inte finns någon uppenbar ersättare. Andra bedömare tror att rapporten kan påminna britterna om att regeringen utfärdade regler som de uppenbart själva inte följde och det kan göra det svårt för Boris Johnson om popularitetssiffrorna dalar igen. Det pågår också en en tredje utredning, som görs i parlamentet. Den utredningen kan visa sig bli besvärlig för den brittiske premiärministern. Den ska klara ut om Boris Johnson ljög för det brittiska underhuset när han förklarade att han fått försäkringar om att inga lagar brutits under festerna. Då var polisen inte klar med sin utredning och Boris Johnson hade ännu inte bötfällts. Enligt regeringens egna riktlinjer ska en minister som ljuger för underhuset också avgå. Vill du läsa mer?