Jakhar, höstkille från Cong får nytt politiskt liv

0
39

Punjabs kongressledare Sunil Jakhar ansluter sig till BJP i närvaro av partipresident JP Nadda i New Delhi på torsdag. (Expressfoto: Tashi Tobgyal)

För tidigare PPCC-chefen Sunil Kumar Jakhar, som har varit en höstgubbe i kongressen, är att gå med i BJP i Delhi på torsdag som att få ett nytt politiskt liv.

< p>Källor tyder på att Jakhar, som inför valet till Punjab-församlingen hade meddelat att han hade dragit sig tillbaka från aktiv politik, kan nomineras till Rajya Sabha förutom att få en roll i delstatsenheten i BJP. BJP vill stärka sitt parti i Punjab som den har ingen stark bas i staten. Nominering till Rajya Sabha har varit en länge omhuldad dröm för Jakhar, som lovades en kaj av kongressen 2015, när han ombads att avgå som ledare för Congress Legislative Party (CLP) i Vidhan Sabha tillsammans med Partap Singh Bajwa, som tillfrågades. att lämna som PPCC-chef för att ge plats åt Amarinder Singh. Medan Bajwa nominerades som medlem av Rajya Sabha i mars 2016 ignorerades Jakhar. Partiet hade gett ytterligare en plats till SC-ledaren Shamsher Singh Dullo för att förmedla ett budskap. Jakhar hade blivit bitter mot Amarinder vid den tiden eftersom det ansågs att han inte drev på för Jakhars kaj i parlamentets övre hus.

Medan Jakhars lojalitet och engagemang för kongressen förblev obestridlig, eftersom han tidigare tackade nej till många erbjudanden från andra politiska partier och ofta citerade rader från en Bollywood-låt – Jeena yahaan, marna yahan, iske bina jaana kahan, har hans anslutning till BJP lämnat hans anhängare i kongressen chockade och mållösa. “Det går inte att förneka det faktum att Jakhar var kongressens höstkille. Han ombads att avgå som CLP-ledare bara för att få Bajwa att känna att han inte var den enda som togs bort som PPCC-chef. Senare ignorerades han när han nominerade Bajwa för Rajya Sabha. 2021 ombads han att avgå som PPCC-chef för att ge plats åt Navjot Singh Sidhu. Han tippades att efterträda Amarinder som CM efter att han avsattes men hans upphöjelse blockerades på grund av att han var en hinduisk ledare och att endast en sikh kan vara CM i Punjab. Han hade all anledning att vara bitter. Han kände sig också förödmjukad över att han fick ett meddelande från kongressen när så många ledare har ställt frågor om partiet. Detta gjordes inte”, sa en anhängare av Jakhar om anonymitet.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Hans belackare säger dock: “Allt det är bra. Men man kan se på det på ett annat sätt också. Han fick prisade poster som CLP-ledare, PPCC-chef. Hur många ledare får dem egentligen? Det är förståeligt att han är bitter på kongressen, men att han gick med i BJP har kommit som en chock. Om han gav 50 år till kongressen, då gav partiet honom tillräckligt. Under de senaste 10 åren vann han bara ett extraval från Gurdaspur. Han förblev partiledamot och PPCC-chef samtidigt.” PPCC-chefen Amrinder Singh Raja Warring har redan sagt att Jakhars övergång till BJP designades för länge sedan. Det var därför han skapade en berättelse om hinduiskt ledarskap som ignoreras av kongressen. Källor sa att Bharat Bhushan Ashu, arbetande president för PPCC, hade gått för att träffa honom och lugna honom efter att ett meddelande utfärdats till honom. PPCC kände att han kanske inte gick med i ett rivaliserande parti. “Vid den tiden hade Jakhar inte ens indikerat att han skulle gå med i ett annat parti.”

Best of Express Premium

Premium

FY22: När Covid minskar, ökar utbetalningarna med 55 % till den högsta någonsin

Premium

Ett brev från Mathura: ‘Radha ki chunari bhi Salma silti hai'

Premium

Ett brev från Varanasi: 'Det är vår waqt… Ayodhya kommer att hända i Kash…

Premium

Tavleen Singh skriver: Ondskan under solenFler premiumhistorier > >

Det är känt att BJP kan nominera honom till Rajya Sabha från Rajasthan. BJP kan nominera två medlemmar till Rajya Sabha från Haryana också, men troligen kommer han inte att nomineras från Haryana.

Jakhars övergång till BJP har skapat en situation för kongressen och hans brorson, Sandeep Jakhar, som har varit valde en MLA från Abohar på kongressbiljett. Han har antytt att han skulle fortsätta att vara med i det stora gamla partiet. Det skulle dock bli en svår situation då familjen anses sammanhållen och två medlemmar med olika politisk tillhörighet kommer att skapa problem. För Sandeep Jakhar, en nybörjare, är hans medlemskap i Vidhan Sabha viktigt. Även för kongressen, med 18 medlemmar i ett hus med 117, kan partiet behålla posten som oppositionsledare. Om en MLA går, kan den förlora posten som LOP.