Hur man reparerar skadade Windows-systemfiler med SFC- och DISM-kommandona

0
43

Verktyget System File Checker inbyggt i Windows kan skanna dina Windows-systemfiler efter korruption eller andra förändringar. Om en fil har ändrats kommer den automatiskt att ersätta den filen med rätt version. Så här använder du det.

När du ska köra dessa kommandon

Om Windows har blåskärm eller andra kraschar, applikationer misslyckas eller en del Windows-funktioner fungerar helt enkelt inte korrekt, det finns två systemverktyg som kanske kan hjälpa.

RELATERAT:Allt du behöver veta om Blue Screen of Death

Verktyget System File Checker (SFC) som är inbyggt i Windows kommer att skanna dina Windows-systemfiler efter korruption eller andra ändringar. Om en fil har ändrats kommer den automatiskt att ersätta den filen med rätt version. Om SFC-kommandot inte fungerar kan du också prova kommandot Deployment Image Servicing and Management (DISM) på Windows 8, 10 eller 11 för att reparera den underliggande Windows-systemavbildningen. På Windows 7 och tidigare erbjuder Microsoft ett nedladdningsbart “System Update Readiness Tool” istället. Låt oss ta en titt på hur man använder dem.

RELATERAT: Så här söker du efter (och åtgärdar) korrupta systemfiler i Windows

Kör SFC-kommandot för att reparera systemfiler

Kör kommandot SFC när du felsöker ett buggigt Windows-system. SFC fungerar genom att skanna efter och ersätta systemfiler som är korrupta, saknas eller ändras. Även om SFC-kommandot inte reparerar några filer, kommer att köra det åtminstone bekräfta att inga systemfiler är skadade och sedan kan du fortsätta att felsöka ditt system med andra metoder. Du kan använda SFC-kommandot så länge som själva datorn startar. Om Windows startar normalt kan du köra det från en administrativ kommandotolk. Om Windows inte startar normalt kan du prova att starta det i felsäkert läge eller i återställningsmiljön genom att starta från din installationsmedia eller återställningsskiva.

RELATERAT: < strong>Hur du använder felsäkert läge för att fixa din Windows-dator (och när du borde)

Hur du än kommer till kommandotolken — normalt, felsäkert läge eller återställningsmiljö — du kommer att använda kommandot på samma sätt. Kom bara ihåg att om du startar Windows normalt måste du öppna kommandotolken eller PowerShell med administrativa rättigheter. För att göra detta, högerklicka på Start-knappen och välj “Command Prompt (Admin)”.

Obs! I Windows 11 , kan du behöva välja “Windows Terminal (Admin)” istället för “Command Prompt (Admin)” eller “PowerShell (Admin)”.

Annons

Vid kommandotolken, skriv följande kommando och tryck på Enter för att köra en fullständig systemsökning och få SFC-försök att reparera:

sfc /scannow

Lämna kommandotolksfönstret öppet tills kommandot är klart, vilket kan ta lite tid. Om allt är bra ser du meddelandet “Windows Resource Protection hittade inga integritetsintrång.”

RELATERAT: Så här använder du felsäkert läge för att fixa din Windows-dator (och när du borde)

Om du ser en “Windows Resursskydd hittade korrupta filer men kunde inte fixa några av dem” meddelande, försök att starta om datorn i felsäkert läge och kör kommandot igen. Och om det misslyckas kan du också prova att starta med din installationsmedia eller återställningsskiva och prova kommandot därifrån.

Kör DISM-kommandot för att åtgärda SFC-problem

Du ska normalt inte behöva köra DISM-kommandot. Men om SFC-kommandot inte körs korrekt eller inte kan ersätta en skadad fil med rätt fil, kommer DISM-kommandot — eller System Update Readiness Tool i Windows 7 — kan ibland fixa det underliggande Windows-systemet och få SFC att köras korrekt.

För att köra DISM-kommandot i Windows 8, 10 och 11, öppna Kommandotolken, PowerShell eller Windows Terminal med administrativa rättigheter. Skriv följande kommando och tryck sedan på Retur för att få DISM att kontrollera ditt Windows-komponentlager för korruption och automatiskt åtgärda eventuella problem som den hittar.

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Tillåt kommandot att köras färdigt innan det stänger kommandotolksfönstret. Det här kan ta fem till tio minuter. Det är normalt att förloppsindikatorn stannar på 20 procent ett tag, så oroa dig inte för det.

Annons

Om resultatet av DISM-kommandot säger att något har ändrats, starta om din dator och du bör sedan kunna köra SFC-kommandot framgångsrikt.

I Windows 7 och tidigare är DISM-kommandot inte tillgängliga. Istället kan du ladda ner och köra System Update Readiness Tool från Microsoft och använda det för att skanna ditt system efter problem och försöka åtgärda dem.

Obs!Om du fortfarande använder Windows 7 måste du skaffa rätt version av Readiness Tool. Den senaste tillgängliga versionen är “System Update Readiness Tool för Windows 7 för x64-baserade system (KB947821) [oktober 2014].” Ladda ner den.

Testa en systemåterställning eller systemåterställning nästa

Om du fortfarande har systemproblem och SFC- och DISM-kommandon hjälper inte, du kan prova mer drastiska åtgärder.

Genom att köra systemåterställningsverktyget återställs dina Windows-operativsystemfiler, inställningar och applikationer till ett tidigare tillstånd. Detta kan åtgärda systemkorruptionsproblem om operativsystemet inte också skadades vid den tidigare tidpunkten när återställningspunkten skapades.

RELATERAT: Hur man använder Systemåterställning i Windows 10, 11, 7 och 8

Om allt annat misslyckas kan du alltid tillgripa att utföra en systemåterställning eller installera om Windows. På Windows 8, 10 och 11 kan du utföra en “Återställ den här datorn” operation för att återställa Windows till dess standardläge. Du har möjlighet att behålla dina personliga filer på plats — även om du måste installera om program — eller för att ta bort allt och göra en fullständig ominstallation. Oavsett vilket du väljer, se till att du har säkerhetskopierat din dator först! I Windows 7 och tidigare kräver detta att du använder din dators återställningspartition som tillhandahålls av tillverkaren eller att Windows installeras om från början.

Om du stöter på andra fel när du kör något av kommandona vi har täckt, försök att söka på webben efter de specifika felen du stöter på. Kommandona leder ofta till loggfiler med mer information om de misslyckas — kontrollera loggarna för mer information om specifika problem. I slutändan kanske det inte är värt att felsöka allvarliga Windows-korruptionsproblem när du bara kan återställa Windows till standardtillståndet eller installera om det. Det beslutet är upp till dig.

LÄS NÄSTA

  • › Vad är “Windows Modules Installer Worker” och varför körs den på min dator?
  • › Varför du inte bör använda drivrutinsverifieraren i Windows 10
  • › Vad är en Windows-systemfil?
  • › Så här återställer du Microsoft Edge i Windows 10
  • › Så här åtgärdar du en DPC Watchdog-överträdelse i Windows 10
  • › Vad är en skadad fil och finns det ett sätt att få tillbaka den?
  • › 10 förbisedda nya funktioner i Windows 10
  • › 4 sätt att förstöra din smartphones batteri