Hur man formaterar en USB-enhet i Windows 10

0
44

Du behöver inte använda några komplexa verktyg för att formatera en USB-minne. Du kan göra det direkt i Filutforskaren. Men vad betyder alla alternativ, och vilket ska du välja? Här är vad du behöver veta.

Hur man formaterar en USB-enhet

Det finns några ställen där du kan formatera en USB enhet i Windows 10. Det enklaste är “Den här datorn.” “Den här datorn,” som sin föregångare “My Computer,” listar alla hårddiskar och externa lagringsenheter som är anslutna till din dator.

Du har förmodligen en ikon på skrivbordet som heter “Den här datorn” — bara gå vidare och dubbelklicka på det om du har det. Om du inte gör det, klicka bara på Start-knappen, skriv “Den här datorn” i sökfältet och tryck sedan på Retur eller klicka på “Öppna.”

Du kan också öppna File Explorer och klicka på “Den här datorn” i den vänstra rutan.

Annons

Du kommer att se en lista över dina anslutna enheter under “Enheter och enheter” när den öppnas.

Om du inte är det säkerställ vilken enhet som är USB-enheten, bara koppla ur den och koppla in den igen. “Denna PC” fönster uppdateras när det sker en maskinvaruändring, så du kommer att kunna se det när Windows känner igen enheten.

RELATERAT: Hur man aldrig “säkert tar bort” en USB-enhet igen i Windows 10

Högerklicka på USB-enheten och klicka på “Formatera.”

Du har nu några val tillgängliga. Formatskärmen har flera alternativ. För det mesta kan du lämna dem ifred, men här är en uppdelning av vad varje alternativ betyder om du vill ändra något:

 • Kapacitet – Detta talar om storleken på den enhet du har valt.
 • Filsystem – Detta låter dig välja mellan en handfull filsystem. De har var och en olika egenskaper som bestämmer maximal filstorlek, maximal lagringsvolym och operativsystemkompatibilitet. Filsystemet du använder är viktigt.
 • Tilldelningsenhetsstorlek– Storleken på allokeringsenheten är i princip hur utrymmet på USB-enheten är uppdelat. Mindre enheter ger mindre slöseri med utrymme, men till en låg prestandakostnad. Lämna det ifred om du inte har ett specifikt behov.
 • Volymetikett – Detta är bara namnet på enheten. Ställ in det som du vill.
 • Formatalternativ – Du kan välja mellan snabbformat och fullformat. Ett snabbt format kommer faktiskt inte att radera någon data, det kommer bara att tillåta att den skrivs över. Ett fullständigt format kommer att skriva över hela USB-enheten. Eftersom flashminnet har ett begränsat antal skrivningar bör du undvika fullformat om det inte är absolut nödvändigt. (Du bör till exempel köra ett fullformat för att säkert radera alla känsliga uppgifter innan du kasserar eller ger bort en USB-enhet.)

Vilket filsystem ska du välja?

Du bör förmodligen välja exFAT om du inte vet vilket filformat du behöver, eller om du inte har någon specifik användning i åtanke. ExFAT stöds av Linux, macOS, Chrome OS och Windows, vilket betyder att det kommer att fungera med den överväldigande majoriteten av alla datorer du någonsin kommer att stöta på. Filsystemet exFat stöder även USB-enheter och filer större än 100 petabyte. Onödigt att säga att du inte behöver oroa dig för den begränsningen med din flashenhet någon gång före tidigast 2040. Den enda nackdelen är att lagring av många små filer kan resultera i slöseri med utrymme på grund av blockstorlekarna.

RELATERAT: Vad är ett filsystem och varför är det Finns det så många av dem?

Om du inte förväntar dig att behöva flytta några stora filer bör du överväga FAT32. FAT32 är gammalt enligt datorstandarder — det har funnits sedan mitten av 90-talet. Dess ålder kommer med en stor fördel och en stor nackdel: Den stöds i princip universellt av alla datorer och spelkonsoler, men den kan inte hantera filer som är större än fyra gigabyte.

Andra format, som NTFS, kommer att fungera bra om du bara håller fast vid Windows. Det finns format som är specifika för macOS också, som APFS. Du kan prova valfritt antal av dem för att se om du har en preferens. Det är enkelt att byta filsystem, allt du behöver göra är att formatera om USB-enheten igen. Tänk bara på att omformatering av enheten kommer att “torka” all data som du har lagrat på enheten.

Oavsett vilket filsystem du väljer, kom ihåg: USB-minnen är inte fantastiska långtidslagringsenheter. De är små, går lätt bort eller skadas, och de tenderar att bli ganska lätta att skadas. Om du har viktig data bör du säkerhetskopiera den till molnet och på flera andra platser.

The 5 Best Online Backup Services of 2022 Bästa övergripande online säkerhetskopieringstjänst Backblaze Handla nu Bästa onlinesäkerhetskopieringstjänst för kombinerad dator och mobil Använd iDrive Handla nu Bästa online-säkerhetskopieringstjänst med ett antivirus Carbonite Safe Shop nu Bästa online säkerhetskopieringstjänst för extra cybersäkerhet Acronis Cyber ​​Protect Home Office Handla nu Bästa online Säkerhetskopieringstjänst med en livstidsprenumeration pCloud Handla nu LÄS NÄSTA

 • › 4 sätt att förstöra din smartphones batteri
 • › Vad kan du göra med USB-porten på din router?
 • › Hur du gör ditt Facebook-konto mer privat
 • › Så här dödade Steve Jobs Adobe Flash
 • › 10 saker som blockerar din Wi-Fi-signal hemma
 • › ExpressVPN Review: En lättanvänd och säker VPN för de flesta